Basis informatie voor startende beleggers

Mensen die vragen komen verder, maar stel je vraag wel aan de juiste mensen

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Beleggen is waarschijnlijk geen alledaags gespreksonderwerp. Laat staan dat je er alles over weet. Dit hoeft ook niet, maar mocht je er over praten of in willen verdiepen dan is een basiskennis zeker geen overbodige luxe. In deze tijdens is het eerder noodzaak. Maar waar begin je, welke vragen moet je iemand anders stellen of welke vragen moet je jezelf stellen? In dit artikel ga ik in op basis informatievragen voor startende beleggers.

Want, hoeveel geld moet je eigenlijk hebben? Kun je geld makkelijk kwijt raken als je verkeerde beslissingen neemt? Hoe haak ik in op de huidige situatie? Allemaal vragen die goed zijn, die het waar zijn om te bespreken en jou wellicht over een drempel helpen of juist die bevestiging geven die je zoekt. Daarom hierin basis beleggingsvragen voor startende beleggers.

Is het verstandig om te beleggen met een deel van mijn salaris?

Ja zeker, maar dit hangt af van een paar factoren. Allereerst moet je inzichtelijk hebben wat je exact netto maandelijks ontvangt aan salaris en wat hier aan vaste en flexibele lasten af gaat. Hierover heb ik een een stukje geschreven in ”ingrediënten voor financiële onafhankelijkheid”. Als jij weet wat je netto ontvangt en je houdt na aftrek van alle lasten en kosten een X budget over dan heb je 2 keuzes. 1. Je belegt een deel van dit geld omdat je het dus kunt missen of 2. je spaart eerst nog voor onvoorziene andere zaken mocht je gevoel zeggen dat dit nodig is.

Je moet namelijk alleen beleggen met geld waarvan je weet dat je het kunt missen. Ook al gaan de aandelen omhoog, ook al zien de cijfers er positief uit, als jij het geld niet kunt missen, moet je het niet doen. Let wel, hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Zeker als het gaat om lange termijn beleggingen wil je zo vroeg mogelijk inspringen. Wees dus ook reëel met wat je spaart of investeert.

geld beleggen

Vanaf welk bedrag kan ik gaan beleggen?

Een veelgehoorde misvatting die vooral speelt bij beginnende beleggers is dat je veel geld nodig hebt om te beginnen. Honderden of zelfs duizenden euro’s. Maar niks is minder waar. Afhankelijk van de broker die je kiest (handelsplatform) of dat je het via je bank doet, de aandelen die je wilt kopen en de hoeveelheid ervan, is beleggen al mogelijk met enkele tientjes, zeg €50,- per maand. Terugkomend op de eerste vraag, is starten met € 50,- overzichtelijk, vrijwel risicoloos, want dit kun je vaak wel missen en je kunt met kleine bedragen een mooi portfolio opbouwen. Een maandelijks bedrag maakt het ook mogelijk dat je niet echt een startmoment nodig hebt. Elke maand een klein bedrag voelt soms beter dan in 1 keer een groot bedrag.

Hoelang moet ik een belegging de tijd geven om geld op te leveren?

Met de factor tijd komt meer kijken dan alleen tijd. Belangrijke gegevens hierbij zijn:

  • Wat voor persoon ben jij? Kan jij geld makkelijk voor lange tijd missen of zijn werk laten doen of moet jij volgende maand resultaten hebben?
  • Hoeveel geld heb je te besteden? Als je belegt met geld dat je daadwerkelijk kunt missen, wordt de factor tijd al minder hard. Beleg je met geld dat je eigenlijk snel nodig hebt, dan kijk je op de klok en handel je uit verlangen in plaats van logica.
  • Hoeveel tijd heb je? Ben jij bereid geld in een aandeel te steken en hier van de zijlijn het komende jaar eens naar te kijken of wil jij dagelijks acties ondernemen? De tijd die jij een belegging geeft is mede afhankelijk van de persoon die je bent en het resultaat dat je wilt.

Hoe meer jij bereid bent een risico te nemen en dus bereid bent om meer geld over langere termijn in aandelen te beleggen, des te langer jouw horizon moet zijn. Ben jij een passieve belegger, geef de portefeuille die je opbouwt dan minimaal 5 jaar de tijd om zijn werk te laten doen. Ben je bereid meer risico te nemen, wat gepaard gaat met meer geld, jouw mindset en geduld, dan kan dit ook 7, 10 of zelf 15+ jaar zijn. Sommige mensen laten aandelen bijvoorbeeld nooit los. Tijd is in beleggen een risico-reducerende factor, oftewel, hoe meer tijd jij het geeft, hoe minder risico het op lange termijn wordt.

wachten

Is beleggen een vorm van gokken?

De vraag die je jezelf hier kunt stellen is, wie noemt beleggen gokken? Iemand die er verstand van heeft, of iemand die jouw van zijn onervarenheid wilt overtuigen? Beleggen is geen vorm van gokken. Als jouw uitgangspunten vooraf duidelijk zijn zoals:

  • De omvang van jouw vermogen
  • Jouw beleggingsdoel (de waarde die je eruit wilt halen)
  • Het moment dat je dit doel bereikt wil hebben
  • In kaart hebt welke risico’s je aangaat

En deze factoren goed met jouw worden of door jouw zijn afgestemd met een plan, dus een goed gespreide beleggingsportefeuille die bestaat uit diverse aandelen van bijvoorbeeld bewezen bedrijven of sectoren, dan is het geen gokken. Wanneer het wel gokken wordt? Als je met geld dat je al dan niet kunt missen inzet of slechts enkele aandelen en hoopt dat het een jackpot is. Je doet het dan namelijk om snel geld te verdienen zonder doordacht plan, waarbij de kans dat het fout gaat aanzienlijk groter is.

Hoe voorkom je dat je je geld verliest als beginnend belegger?

Dit is een open deur, maar dit is een kwestie van goed je huiswerk doen, onderzoek doen, de juiste mindset hebben of creëren en inzichtelijk maken wat jij bereid bent om te investeren qua tijd, geld en risico. Maak inzichtelijk hoeveel geld je hebt om te beleggen en zet voor jezelf een doel wanneer je X bedrag terug verdient wil hebben. Koppel aan dit doel ook daadwerkelijk een bron en een eindstation. Met een bron bedoel ik, wees jezelf bewust waar je geld vandaan komt (salaris?), wat gaat hiervan in jouw beleggingen en hoe dicht brengt dit jou bij je eindstation (je doel: een reis? een auto?).

Je focus moet niet liggen bij het verliezen van geld, maar in het inzetten van geld in een doordacht plan met als doel dat dit meer waard gaat worden. Hierbij moet je jezelf bewust maken dat je dus ook geld kunt verliezen. Dit komt weer neer op het risico dat je aangaat en de termijn waarop je jouw doel wil behalen.

Hoe bepaal ik mijn ideale beleggingsvorm?

Wil je starten met beleggen, maar weet je nog niet precies waarmee of waarin of wil je niet zelf alles uit hoeven zoeken? Mijn advies is om je eerst globaal te verdiepen in wat beleggen is, waar wil je graag mee bezig zijn, wat past bij jou en wederom, wat zijn je doelen. Elke vorm van beleggen heeft namelijk zijn voor- en nadelen. Vervolgens kun je begeleiding zoeken, de een doet dit via een vriend die er bekend mee is, de anders gaat naar een bank. Ook kun je online begeleiding krijgen in de vorm van een cursus. Een cursus helpt je te bepalen wat het best bij jouw past, waar jij de meeste feeling mee hebt en wat dus ook goed zal voelen om in te stappen. Beter dat je dit vooraf weet dan dat je achteraf geld kwijt raakt zonder dat je een plan had.

Mijn advies: investeer in een cursus en daarmee in jezelf. Een investering kan op het eerst oog duur lijken, maar vergelijk het eens met de tijd, stress en moeite die jij er in moet steken om iets te leren, wat iemand anders jouw haarfijn in jouw taal kan uitleggen. Daarbij komt dat jij wellicht zaken over het hoofd zijn, niet aan denkt of te snel actie onderneemt. Een interessante cursus die ik hiervoor zou aanraden is Trader Navigator Methode. Hoewel de naam je wellicht anders doet vermoeden, helpt Harm van Wijk zijn cliënten met beleggen en bereikt hier jaarlijks een gemiddeld rendement van 7% – 20% mee.

Als ik begin, welke belegging is het minst risicovol?

De eerste stap op de ”risicoladder” na sparen op de bang is geld beleggen in obligaties. Overigens wil dit niet zeggen dat dit ook (voor jou) de meest geschikte belegging is. Deze wordt namelijk bepaald aan de hand van jouw vermogen, jouw doel, jouw horizon (lange termijn of korte termijn) en risicohouding (mindset).

Waarom obligaties? Een obligatie is een bewijs van schuld van een uitgevende instantie aan de geldverstrekker (jij bijvoorbeeld). Het is als het ware een soort lening, maar dan eens die jij uitleent en niet vraagt. Een obligatie keert jaarlijks een vast bedrag aan rente uit (dit wordt ook wel een coupon genoemd). Aangezien een obligatie wel een middel blijft om te beleggen en er dus risico’s aan vast zitten, is het wel de een laagdrempelige vorm van beleggen. Stel bijvoorbeeld dat het bedrijf onverwachts failliet gaat, dan wordt er geen geld uitgekeerd.

De voornaamste reden te starten met beleggen in obligaties is omdat ze geschikt zijn voor mensen die tevreden zijn met het vooraf bekende effect van hun rendement, mits ze de obligatie tot het eind van de looptijd in hun portefeuille laten zitten. Met andere woorden, je leent vooraf geld uit, met de wetenschap dat je weet hoelang de lening duurt en wat het je oplevert. Een interessant optie dus ten aanzien van sparen op de bank als je meer rendement wilt behalen, maar de stap naar de aandelenmarkt nog hebt kunnen zetten.

keuzes

Wat is het gemiddelde rendement op aandelen?

Om in de woorden te spreken van een van de meest beroemde aandelenhandelaars ter wereld: Warren Buffet, zou het gemiddelde rendement op aandelen tussen de 6 en 7% moeten liggen. Op lange termijn stijgt, let op: lange termijn, stijgt een binnenlands product met gemiddeld 3% (een binnenlands product is de totale product van goederen en diensten binnen een land). Hier komt nog circa 2% inflatie bovenop. Inflatie is een stijging van het algemene prijspeil. Als er dus sprake is van inflatie, zijn de gemiddelde prijzen per product gestegen. Je kunt dan met dezelfde hoeveelheid geld, minder kopen.

De nominale groei van de economie (stijging binnenlands product + inflatie) komt dan gemiddeld uit op 5%. Bedrijven betalen echter ook dividend uit. Dividend is de winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Gemiddeld genomen kunnen aandelen dus 6 – 7% rendement opleveren. Zoals gezegd, speelt dit scenario alleen op lange termijnen, aangezien niet alle factoren veranderen binnen een maand of een jaar.

Moet ik mijn beleggingen dagelijks in de gaten houden?

Dit hangt erg af of jij belegd in aandelen voor korte of lange termijn. Vanzelfsprekend zul jij dagelijks je resultaten willen monitoren als je van dag tot dag of week tot week leeft en snel winst wilt. Kies je voor lange termijn dan kun je bijvoorbeeld wekelijks kijken wat je aandelen doen en dagelijks als je vermoed dat er iets staat te gebeuren. Over het algemeen is de te ondernemen actie niet dagelijks op lange termijn. Je houd koersen in de gaten, stopt er geld bij of haalt er geld uit en je koopt eventueel nieuwe aandelen.

Zoals met een bedrijf en mindset, geld ook voor beleggen, verdiep je erin. Als je er mee bezig bent en ook geld in stopt, maak er dan een gewoonte van om dagelijks iets te leren. Je leert dan wat aandelen doen, je leert jezelf kennen en je leert omgaan met stijgende en dalende lijnen. Je kan uiteraard ook kiezen om alles uit te besteden aan een vermogensbeheerder of je gaat begeleid beleggen. Beide vormen geven je meer houvast en helpen je hoe je moet omgaan met jouw investeringen.

Hoe behaal je een zo hoog mogelijk rendement?

Wie wil dit niet, maximaal rendement op jouw geld. En dit kan, maar gaat niet zomaar. Als je een hoog rendement wilt, is een individuele analyse van een bedrijf noodzakelijk. Hiermee bedoel ik dat je nagaat wat een bedrijf doet, waar het bedrijf voor staat, hoe stabiel het bedrijf de afgelopen jaren is geweest en wat de prognoses hierop zijn.

Zeker op lange termijn ga je dus analyseren welke aandelen het al lange tijd goed doen en hiermee samenhangend een stabiel rendement uitkeren. Een goed voorbeeld hiervan, is een bedrijf zoals Shell, die zeker afgelopen tijd in de scope van menig belegger zat.

Maar, hoge rendement zijn zeker op ook korte termijn haalbaar. Sterker nog, rendement zullen hoger zijn als je goed weet waar je moet kijken. Een belangrijke rol hierin in massapsychologie. Slecht nieuws? Mensen raken in paniek, een slimme belegger speelt hierop in en kan in zeer korte tijd, door te weten wat hij moet doen, hoge rendementen tot zeker 100% halen.

Waarom je ook wilt kijken naar de volatiliteit van een aandeel?

Hoge en lage rendementen zijn altijd leuk om naar te kijken, je wilt immers gaan voor aandelen waarvoor je zoveel mogelijk geld terugkrijgt binnen X tijd. Maar staar je hier niet blind op. Bepaalde beleggingen in aandelen kunnen namelijk erg volatiel zijn. Dit betekent, erg wisselend in rendement. Zo kan een veelbelovend aandeel in 2020 30% rendement opleveren en in 2021 zakken naar -20% en dus negatief rendement.

Beleg je voor lange termijn, dan moet je hier zeker naar kijken, maar heeft het minder effect. Je wacht in slechtere perioden namelijk weer op betere perioden. Beleg je voor korte termijn, dan moet je er niet alleen goed naar kijken, maar dan heeft het direct effect jouw portefeuille. Stap je in op een verkeerd moment dan kun je in 1x veel geld kwijt zijn. Heb je weinig tijd? zoek dan de minst volatiele effecten op.

De algemene boodschap is dus om zowel op korte als op lange termijn gespreid te beleggen. Gok nooit op enkele aandelen en zoek er meerdere. Een positief effect kan dan een negatief effect verzachten.

Wat is het geheim van rijke beleggers?

Rijke beleggers, en dan heb ik het over mensen die er miljoenen en miljarden mee verdienen hebben één ding gemeen: ze investeren allemaal in de juiste aandelen. En hoe logisch dit ook klinkt, is het lastig om in juiste aandelen te investeren, maar het is wel mogelijk. Wat veel ervaren beleggers doen is kijken naar beursgenoteerde bedrijven. Zij publiceren hun resultaten en verwachtingen. In het Engels bestaat hier een mooie term voor: ”Succes leaves clues” Oftwel, waar succes laat tips achter die jij kunt toepassen, mits je weet waar je moet zoeken.

Uit bedrijfsresultaten kun je een hoop waardevolle informatie halen zoals de gemaakte winst, de eventuele schulden, hoe een bedrijf inspeelt op bepaalde ontwikkelingen, en wat andere bedrijven in dezelfde sector doen. Een andere gemeenschappelijke factor van rijke beleggers, neem als voorbeeld Warren Buffet, is dat ze hun aandelen, na aankoop bijna altijd in bezit houden. Hun strategie is dus erg lange termijn. Er wordt ook wel gezegd dat het soms moeilijker is om een aandeel niet te verkopen als het erg goed gaat als je voor succes gaat op lange termijn.

Een derde tip die rijke beleggers gemeen hebben is ook een interessant. Ze investeren in aandelen van bedrijven met gevestigde sterke merken, maar een vrij simpele bedrijfsvoering. Wat dit simpelweg betekent is dat ze kijken naar bedrijven die al tientallen jaren bestaat, ook nog tientalen jaren zullen blijven bestaan en waarvan de bedrijfsvoering, dus wat ze doen, duidelijk is. Je moet het kunnen snappen. Voorbeelden zijn: Coca Cola en Shell.

rijk

Hoe wordt je niet rijk met beleggen?

De eerste vraag hierin is, wat is rijk? Wanneer ben je rijk? Dat is voor iedereen anders. Beter is jezelf af te vragen welke stappen je beter kunt overslaan als je een vermogen wilt opbouwen met goede beleggingen.

Wat je niet wilt doen, zeker niet als beginner, is meeliften met een hype. Je doet onderzoek naar de markt, je hebt enkele bedrijven geanalyseerd en je ziet ineens een ”gat in de markt” die je niet kunt laten liggen. Dit gaat tegen je analyse in, maar in jouw ogen laat je geld liggen als je deze buitenkans niet meepakt. De kans met dit soort beleggingen is dat je gaat handelen uit verlangen, niet de juiste (dus te hoge) prijs betaald en het product of het aandeel een bubbel is en dus ook kan klappen als je er net in zit.

In het verlengde hiervan liggen dus jouw emoties, die geen rol mogen spelen in beleggen. Angst is namelijk een slecht raadgever. In het geval van een bubbel kan jouw angst zijn om niet de ogenschijnlijke kans te missen. Maar dit kan verkeerd uitpakken als je niet rationeel handelt.

Last but not least, snel rijk willen worden. Iedereen wil het, niemand wordt het (al lijkt het soms zo). Beleggen op korte of lange termijn (vooral op lange termijn), werkt niet als je het puur voor het geld doet en dus snel rijk wilt worden. Vaak als er gouden bergen worden beloofd, is de berg afwaarts om de hoek, alleen zie je die niet.

Meer vragen?

Zoals je ziet zijn dit 13 vragen met antwoorden om je eerste ideeën over beleggen richting te geven en je handvatten te geven waar je goed aan doet, waar je moet beginnen, wat je wilt voorkomen en wat beleggen eigenlijk is. De wereld van beleggen is niet moeilijk en niet makkelijk. Je moet weten waar je aan begint, waar je op moet letten en ook aan wie je de juiste vragen moet stellen als je het even niet weet.

In dit artikel behandel ik 13 van de meest gestelde vragen voor beleggers, maar wie weet heb jij er nog wel 10. Dit kan goed en is ook goed. Daarom is het goed je in basis goed te laten informeren en ook tot actie over te gaan. Wil je daadwerkelijk leren hoe beleggen tot in de fijne details werkt, er (meer) geld in stoppen, jouw vermogen opbouwen en kennis vergroten? Dan raad ik je aan deze pagina van Harm van Wijk eens te bekijken. Je kunt hier geheel vrijblijvend een plek reserveren voor een gratis webinar. Een aanrader als je serieus in deze wereld actief wilt zijn.

Waarom Harm van Wijk?

  • Ruim 32 jaar aan beleggerservaring.
  • Ruim 13.000 mensen geholpen met beleggen (particulieren).
  • Ruim 2300 expert blogs geschreven.
  • Had 49 beleggers die aanwezig waren bij zijn laatste live event.
  • Heet een trackrecord in 9 onderdelen. Lees ze hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *