Beginnen met geld beleggen! Maar hoe?

Geloof jij nog steeds in sparen of de bank? Of wil je meer weten over beleggen?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Beleggen is steeds meer in opkomst. Je ziet dit alleen al aan de wachtrij van duizenden mensen bij platform De Giro. Zeker in financieel onzekere tijden ben je geneigd om sneller te kijken naar je inkomen, je spaargeld en komen bepaalde vragen sneller naar boven dan je zou willen. Beginnen met geld beleggen is dan ook een interessante en slimme mogelijkheid om jouw geld voor jou te laten werken. Maar hoe begin je met beleggen? Wat is beleggen eigenlijk en wat zijn de risico’s? Daar wil ik meer duidelijk over geven in dit artikel.

Wat is beleggen?

Beleggen, of een belegging is een investering waarbij jij jouw geld inzet met als doel om hier in de toekomst meer geld uit te halen. Je wilt er een financieel voordeel uit halen. Dit kan zijn in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed en zelfs kunst. Een belegger verdient geld wanneer de koers (de waarde of prijs van een belegging) stijgt of daalt. Je leest het goed, je kunt zowel geld verdienen met een stijgende als een dalende markt. En of de koers stijgt of daalt hangt af van de vraag en het aanbod. Willen veel mensen een belegging kopen? Dan stijgt de koers en vice versa.

Een bekende vorm van beleggen is via de beurs. De beurs is een marktplaats waarop bepaalde beleggingen verhandelbaar zijn. Denk aan aandelen en beleggingsfondsen. Je kunt hier zelf niet direct op actief zijn, dit gaat altijd via een broker of een bank. Een broker is bijvoorbeeld De Giro. Het is een online platform waarop je jouw aandelen kan zien, kopen en verkopen.

Waarom is beleggen interessant?

Beleggen lijkt misschien voor hoog gestudeerden of slimme mensen, maar niks is minder waar. In deze tijdens is beleggen zelf eerder noodzaak omdat het veel interessanter en lucratiever is dan sparen op de bank. Check de rente maar eens op je spaarrekening. Sparen levert op dit moment niks meer op en als je al vermogend bent, kan het je zelfs geld kosten. Op lange termijn is beleggen dus interessanter om geld te verdienen dan geld te betalen voor geld dat op je spaarrekening staat. Beleggen is dus een manier om op de langere termijn een vermogen op te bouwen en een passief inkomen te genereren.

Is beleggen risicovol?

Als je belegd, neem je risico. Het risico is dat je niet weet wat de waarde van je investering doet in de toekomst. Echter zijn er enkele basisprincipes die de kans op een positief resultaat in de toekomst verhogen:

  1. Spreid beleggingen – Hoe je begint met beleggen? Gok niet op 1 paard. Door geld te spreiden en te investeren in meerdere aandelen, voorkom je dat één tegenvaller jou als je geld kost. Als je een beleggingsportefeuille hebt van 20 of meer aandelen heb je een veel lager risico dan wanneer je er maar 3 hebt. Het rendement kan echter hetzelfde zijn. Voorbeeld: Je belegt in zowel een oliemaatschappij als in een transportbedrijf. Een stijging van de olieprijs is gunstig voor de oliemaatschappij maar ongunstig voor het transportbedrijf.
  2. Minimaliseer je kosten – Alle kosten die een broker in rekening brengt voor het kopen, verkopen en gebruiken van het platform gaan af van jouw rendement en drukken dus op jouw winst. Veelal helpen brokers of banken jou niet met minimaliseren van jouw kosten, wees hier dus alert op.
  3. Beleg voor langere termijn – Verstandig gekozen en gespreide aandeel beleggingen presteren op lange termijn vaak beter dan welke spaarrekening dan ook. Beleg jij met het doel om na 1 jaar X te verdienen of met het doel om jouw aandelen 20+ jaar te hebben. Dit heeft veel impact op jouw risico en wat jij je durft te permitteren qua investering. Waarom? De kans dat een tegenvaller wordt goedgemaakt over 20 jaar is groter dan na 1 jaar
  4. Weet waar je niet in moet beleggen – Zint eer ge begint: Vertrouw niet blindelings op adviezen van aanbieders in het vak. Weet ook wat ieders belang is en of dit belang in lijn ligt met jouw belang. Pas op voor bijvoorbeeld gegarandeerde rendementen, onwaarschijnlijk hoge rendementen, behaalde rendementen uit het verleden en niet-beursgenoteerde beleggingen.
  5. Beleg alleen in wat je begrijpt – Als je belegt, zeker voor lange termijn, wil je weten waar je in belegt. Je wilt het bedrijf begrijpen en niet alleen naar de rendementen kijken. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: wat doet het bedrijf precies? is het ethisch verantwoord wat dit bedrijf doet of gaat het in tegen wie ik ben? Wat is de geschiedenis van het bedrijf?

Wat is jouw doel voordat je gaat beleggen

Het stellen van een doel is volgens Steven Covey 1 van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Je begint al met het eind (het doel) in gedachten. Want met een helder in inspirerend doel, wordt jouw kans op succes alleen maar groter. Ook wel eens van Alice in Wonderland gehoord:

Kunt u mij misschien vertellen welke weg ik vanaf hier moet nemen?
Dat hangt er vanaf waar je heen wilt? zei de kat.
Dat maakt niet zoveel uit, zei Alice.
Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt, zei de kat.
Zolang ik maar ergens uitkom, voegde Alice eraan toe.
O, maar je komt zeker ergens uit, zei de kat, als je maar lang genoeg doorloopt.

Onderneem actie

Zodra je actie onderneemt, je erin verdiept en er mee bezig bent, zit je steeds meer ”in the game”. Je bent bezig. Maar de keuze hierbij dat beleggen niet jouw hobby is, maar je werk, je business. Eeen hobby mag namelijk geld kosten (denk aan voetbal, tennis, golf etc.). Je werk, je business, dus beleggen, moet geld opleveren. Neem het serieus en committeer jezelf om actie te blijven ondernemen. Anders verandert er weinig en zonder doel, blijf je aanrommelen.

Durf te dromen als een klein kind

Als klein kunt droomde je er van om op die nieuwe fiets te zitten, of jouw eerste spel op de tv te spelen, of als eerste gekozen te worden bij voetbal. Je droomde in ieder geval. Net zoals toen we klein waren, moeten we blijven dromen. Toen je 6 was had je andere dromen als nu je volwassen bent. Dromen is ook gezond, maar doe er wel iets mee. Droom je van een doel, ongeacht hoe groot, schrijf het op. Wordt weer dat kleine kind, met grotere wensen. Leef weer toe naar dat verlanglijstje en denk minder aan je beperkingen.

Heb je een financieel doel?

Schrijf je doelen op, en schrijf hierbij ook de financiële kant op. Zonder beperkingen. Dit is het begin van beginnen met beleggen. Is je droom een Porsche? Wat kost die Porsche? Is je droom een afbetaling van je hypotheek? Wat kost dit? Welk inkomen wil je opbouwen en welk vermogen? Bepaal niet alleen wat je doel is, schrijf op en weet ook waarom je dit doel wilt behalen. Als jij een duidelijke WAAROM hebt, wordt je doel nog krachtiger. Alles draait namelijk om jouw ”waarom”. Je krijgt namelijk onderweg te maken met hoogtepunten, maar zeker ook met dieptepunten. Vooral in dieptepunten is het belangrijk jouw ”waarom” voor ogen te hebben. Je weet dan waarvoor je het allemaal doet en dit houdt je overeind en sterk.

risico nemen

Zorg voor een succesvolle mindset

Een mooie quote van Henry Ford die niet alleen voor beleggen telt, maar in feit voor alles in het leven is: ”of je nu denkt dat je het kunt of je denkt dat het niet kunt, je hebt gelijk”. Dit was het antwoord op de vraag waaraan hij zijn succes te danken had. Met andere woorden, als je denkt dat je het kunt, dan lukt het je, denk je dat je het niet kunt, dan lukt het je niet. Succes bestaat namelijk uit 20% techniek en 80% mindset.

Een slechte mindset belemmert jouw enorm in omgaan met geld. Investeren in beleggen is dan een groot risico. Je wilt namelijk geld verdienen en niet verliezen. Verlies je geld, dan doet dit pijn en dat voel je direct, je onderbewustzijn wil dit koste wat kost vermijden. Wat er gebeurd als je ongetraind aan de slag gaat is dat je een goed gevoel krijgt als je aandeel 5 euro omhoog gaat, maar een veel slechter gevoel als je aandeel 2 euro zakt. Sterker nog, als je aandeel op verlies staat, ben je geneigd je aandeel toch door te laten lopen tot je weer op winst staat: je hoopt. Hoop is geen tactiek.

Wij maken onszelf dan ook graag wijs dat het wel weer goed komt, dit verzacht intern de pijn, maar veranderd extern eerder in je nadeel. Stel dat jij 10 transacties doet en jij verliest op 4 van deze transacties gemiddeld €250,-. Dan is je totale verlies ca. €1000,- en dat doet zeer. Ook is het verliezen van je winst pijnlijk. Stel dat je winst hebt, zul je geneigd zijn deze winst direct veilig te stellen, want je wilt het niet kwijt en straks zakt je aandeel. Dat wil je niet.

Maar stel dat jij van die 10 transacties, 6x vroegtijdig je winst van ca. €150,- toe-eigent en gemiddeld €900,- verdient, dan verlies je alsnog €100,-. Want je verloor eerder €1000,- aan 4 aandelen. Wat je dus deed is dat je niet verkocht bij verlies en bij het eerste beetje winst juist direct actie ondernam. Om geld te verdienen moet je precies andersom denken. En daarom zijn er trainers zoals Harm van Wijk die dit feilloos uitleggen voor elke beginner tot expert.

mindset

Waarin moet ik beginnen met geld beleggen?

Dit is een goede vraag, maar tevens een moeilijke en afhankelijk van vele factoren. Het doel is uiteraard dat je beleggingen in waarde toenemen. Het is dan ook raadzaam om te beginnen met geld beleggen in ondernemingen of zaken, die al jaren bestaat en de komende jaren naar verwachting goed zullen presteren. En dit vergt onderzoek en uitzoekwerk. Hier kun je iemand anders in vertrouwen en in de arm nemen, maar om beleggen ook te begrijpen en weten wat geld doet kun je beter eerst les krijgen van mensen uit het vak. De trading navigator methode van Harm van Wijk is hier een heel goed instapmodel voor waarin je van A-Z leert wat beleggen is, welke strategie je het best kunt hanteren, je krijgt vuistregels, checklisten en tools en je hem persoonlijk vragen stellen.

De best strategie voor beginners

Bij beleggen is het helaas niet het geval dat je met behulp van wetenschap en bewezen modellen altijd 100% goed zit. Maar weinig mensen kunnen goed voorspellen of een aandeel, obligatie of bijvoorbeeld een grondstof over een maand of over een jaar meer waard wordt. Hierin maakt strategie het verschil ook niet. Je kunt dan ook niet echt spreken van een goede of een slechte strategie. Wat belangrijk is, is dat de strategie die je toepast, ook past bij jouw manier van beleggen en bij wie jij bent.

Voorbeelden van strategieën zijn het inspelen op al dan niet aan financiën gerelateerd nieuws (denk aan Corona), technische analyses en fundamentele analyses. Bij beleggen heb je te maken met 2 soorten beleggers, de actieve en de passieve beleggers. Actief betekent dat je je beleggingsproduct snel verhandeld (minuten, uren, dag, dagen, week) en passief betekent dat je je product lang vasthoud (maand, jaar, jaren, nooit meer weg doet).

Een actieve belegger neemt in dit plaatje zodoende meer risico dan de passieve belegger, maar kan hier op korte termijn wel meer geld uit halen. Korte termijn beleggen, actief dus, gaat sneller, is spannender, verdient mogelijk meer, maar kost ook meer tijd, meer inspanning en je moet goed weten wat je doet. Dit moet je voor jezelf afwegen, wat past bij jou? Lange termijn beleggen, passief dus, kost geduld. Aandelen worden vaak jarenlang vastgehouden en het doel is niet om op korte termijn winst te maken, maar juist een lange termijnvisie te hebben.

Waar begin ik concreet met beleggen?

Zie jij in dat sparen weinig tot niks meer oplevert, zie je je geld verdampen, wil je een doel in je leven en met je geld iets nuttigs doen? Dan is het beleggen van je geld zeker een goede optie. Maar omdat het toch om geld gaat en jij wellicht nog het een en ander moet leren, kijk je net als vroeger bij een bank, naar wie het best bij jouw past of waar jij een goed gevoel bij hebt.

Logisch, dit zou ik ook doen. Maar wie past er goed bij je? Wie belegt er al jarenlang en leert het andere mensen met succes? Dit soort mensen zoek je namelijk. Mensen die de weg al hebben afgelegd en jouw precies leren hoe beleggen werkt en hoe jij hier mee om moet gaan.

Harm van Wijk, oprichter en hoofd-beleggingsexpert van Beleggen.com ondersteunt al ruim 32 jaar particulieren met beleggen in aandelen en opties. 32 jaar! Harm is een grensverleggend beleggingspexpert en mede bekend van zijn boek ”In 10 stappen succesvol beleggen” en optredens in diverse tv en radioprogramma’s.

Harm leert nu particuliere beleggers hoe ze met succes kunnen beleggen voor hun pensioen, hypotheek, kinderen, financiële doelen en ga zo maar door. In andere woorden: de juiste leraar als je nu optimaal gebruik wilt maken van de markt en jouw geld voor jouw wilt laten werken. Investeren in jezelf is dan ook zeker zinvol, zeker als je direct van de juiste mensen leert.

harm van wijk

Wil jij beleggen leren van de beste in het vak met 32 jaar ervaring of kun je het zelf wel?

Lees meer over Harm van Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *