Bitvavo vs Binance – Bij welke broker ben jij het beste af?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Bitvavo vs. Binance, een Nederlandse broker vs. een internationale broker. Wij wie ben je nou het best af of zijn beide brokers prima om cryptovaluta mee te verhandelen? Een beetje flauw, maar er is geen goed of fout. Zoals bij veel keuzes het geval is, gaat het eerder om jouw wensen, voorkeuren en doel met de betreffende broker.

Ben je een fanatieke trader of investeer je alleen voor lange termijn, wordt je graag in het Nederlands geholpen met vragen of ben je goed Engels onderlegd. Laten we de verschillen op een rij zetten zodat jij weet waar je je crypto kan kopen en waarom.

Wat hebben Bitvavo en Binance gemeen?

Beide zijn crypto exchanges waaraan een wallet is gekoppeld. Een exchange is een platform of waar je jouw euro kan omruilen tegen crypto. Dit kan tegen bitcoin, maar ook tegen diverse altcoins. Als je crypto gekocht hebt, kun je deze op dit platform laten staan. Deze staan in jouw account welke jouw online wallet vormt.

Een wallet is niks meer als een digitale portemonnee. Je kan dus jouw crypto op jouw account laten staan en eraf halen of bijkopen wanneer jij wilt. Wees je er wel van bewust dat het laten staan van crypto op jouw wallet niet volledig risicoloos is. Je bent online, dus je kan slachtoffer worden van een hack. Ook kunnen de mensen achter de exchange besluiten het platform offline te halen. Dit laatste zal niet zomaar gebeuren en ook de kans op een hack is klein, maar moet genoemd worden.

Nationaal vs. Internationaal

Bitvavo is een Nederlands handelsplatform, opgericht en in handen van een Nederlands bedrijf. Het bedrijft beschikt ook een goede Nederlandse klantenservice waar ik erg over te spreken ben. Dit alleen is vind ik een groot voordeel ten opzichte van Binance. Binance opereert wereldwijd, ken meerdere onderdelen en meerdere vestigingen buiten Nederland. Ondersteuning is er wel, maar dus ook niet in het Nederlands. Zeker voor beginners of mensen die minder goed Engels kunnen is dit een minpuntje.

Aanbod groot vs groter

Bitvavo heeft een aanbod van circa 80 cryptomunten op dit moment. Ik moet de eerst nog spreken die ze allemaal kent en ook in veel munten investeert of trade. Binance echter beschikt over veel meer munten. Dit is leuk om te weten, maar mits je echt verstand hebt van elke cryptomunt, zal het merendeel van de mensen geld inzetten of iets bekender cryptomunten. Simpelweg omdat je je geld ook snel kan verbranden.

Wil je meer weten over interessante crypto die je nu in de gaten moet houden, lees dan dit artikel eens. Feit is dat Bitvavo alleen kwalitatieve munten aanbied dan al een vorm van screening hebben gehad voordat ze op het platform komen. Je krijgt toegang tot de belangrijkste munten met meest potentie.

Ook voegt Bitvavo regelmatig nieuwe munten toe. Onafhankelijk welk platform je kiest, onthoud dat kwantiteit (omvang aanbod) geen garantie is voor kwaliteit. Doe dus altijd je onderzoek.

Bankrekening vs stablecoin

Bitvavo beschikt over een euro handelaccount. Dit betekent dat je er geld op kan zetten vanuit jouw rekening en hiervoor crypto kan kopen. Superefficiënt als je het mij vraagt. Binance is een crypto only broker. Hier kun je dus geen bankrekening koppelen of geld storten. De handelsrekening die je bij Binance hebt, moet je voorzien bitcoin en verhandelen voor een stablecoin (crypto die wordt gebacked door USD).

Persoonlijk vind ik dit een groot nadeel van Binance, omdat ik graag direct geld ruil voor crypto. Wil je dit wel graag, ga dan voor de eenvoud naar Bitvavo. Binance biedt alleen een mogelijkheid om 2 aparte rekening te openen en valideren om ook met euro’s te werken en deze te ruilen voor bitcoin. Iets omslachtiger dus.

Bij bitvavo kun je direct gebruik maken van iDEAL en geld op je handelsrekening zetten. Snel en eenvoudig.

Bitvavo vs Binance Interface

Je kan je voorstellen dat als je start met crypto, je wilt begrijpen wat je doet. Je wilt niet direct overal toeters en bellen zien waarvan je de betekenis niet eens weet. Zeker omdat het voor veel mensen, zelfs diegene die al een tijdje met crypto bezig zijn nog steeds onbekend terrein is. Bitvavo heeft hier dan ook rekening mee gehouden als het gaat om de interface en gebruiksgemak.

Bitvavo banner

Bitvavo

Een van de punten waarop Bitvavo deze wedstrijd wint en hier ook om bekend staat is de hoge gebruiksvriendelijkheid. Het is letterlijk kinderlijk eenvoudig en je kan in in een paar muisklikken alle informatie tot je beschikking hebben. Bitvavo heeft aan zowel de daghandelaar gedacht als aan de periodieke investeerders. De basis is erg simpel en intuïtief.

Je hebt ook een aparte knop waarbij je het handelaarsscherm opent. Hier kun je handelen, ziet er iets anders uit, maar nog steeds zie je alleen wat je moet zien, een vriendelijke interface dus.

Meer weten over Bitvavo? Lees mijn volledige review hier.

Binance

Waar ik een beetje aan moet denken bij Binance, is dat ze indruk op je willen maken. Al helemaal als je net op het platform komt en crypto aan het verkennen bent. Je krijgt na het inloggen direct een groot scala aan mogelijkheden voor je neus, dus het is aan jouw om te leren waar je moet zijn. Je krijgt al snel vraagtekens waar je heen moet.

Wel is er inmiddels een Binance Lite App. De naam zegt het al, het is de uitgeklede versie van Binance. Echter moet je je afvragen of je met 2 apps wilt werken en of de Lite App echt wel zo Lite is. Hij komt nog steeds erg volwassen en indrukwekkend over.

Investeren met Bitvavo of Binance

En andere factor om te vergelijke is de eenvoud daadwerkelijk te investeren in cryptovaluta.

Maar weinigen zullen dit tegenspreken, maar investeren via Bitvavo is gewoon makkelijk en snel gedaan. Je weet al vrij snel hoe jij je favoriete coins aankoopt. Wil je toegang tot de laatste altcoins op de markt, dan kan Bitvavo tegenvallen, omdat deze vaak niet direct vanaf de markt worden toegelaten.

Het aankopen van crypto gebeurd standaard met euro’s die je op jouw account kan storten zoals net ook kort benoemd. Enerzijds een voordeel, anderzijds kleeft hier een nadeel aan. Als je namelijk een andere crypto wilt kopen (van Cardano naar Etherueum bijvoorbeeld), moet je eerst Cardano verkopen tegen euro’s en vervolgens Etherum kopen. Hierbij heb je te maken met dubbele transactiekosten.

Op Binance kan je wel pairs traden, je kan dus voorgaande transactie tegen elkaar omwisselen waarbij je maar 1x een transactie hebt en ook 1x transactiekosten.

Overall is Binance meer gericht op ervaren traders, handelen met leverage, spottraden en future traden. Dit maakt mede dat het platform er gecompliceerder uitziet. Je kan er veel op doen en veel munten op vinden. Wil je in de basis gewoon kopen, verkopen of kunnen traden, dan is Bitvavo mogelijk meer voor jou.

Staking

Een van de laatste trends bij brokers is staking. Het is een manier om passief geld te verdienen door het staken van je crypto. Bij staking houd je je crypto op je balans (je account) en als beloning ontvang je hiervoor een wekelijkse rente. Hoe meer crypto je hebt en hoe langer het op je balans staat, hoe meer rente je ontvangt.

Bitvavo biedt je deze optie, welke je zelfs aan of uit kan zetten. Als waardering van staking ontvang je een percentage in crypto. Binance biedt ook staking aan, maar is als wereldwijd groter in aanbod van passieve verdienmogelijkheden. Zo heb je launch pools, liquid swaps en dual investments waarbij jij een beloning krijgt omdat je je crypto op de balans laat staan.

Transactiekosten

Hoe fijn een broker ook werkt, je wilt weten hoeveel je per transactie aan fee betaald. Dit gaat vooral op als je regelmatig trade of crypto aankoopt. Maar je wilt zo min mogelijk aan fee betalen, ook al is dit het model waarop een broker draait.

Bitvavo vs Binance

Bij broker Bitvavo betaal je 0,25% taker kosten en 0,15% maker kosten zolang je onder de €100.000 blijft. Dit ton is gebaseerd op je handelsvolume per maand. Met taker kosten praat ik over de kosten die meteen bij je transactie in rekening worden gebracht. Maker kosten worden pas gerekend als je een transactie gepland hebt en de koers die prijs bereikt.

Hoe positief ik ook over Bitvavo ben, deze broker kan nog niet op tegen Binance als het gaat om transactiekosten. Hier betaal je slechts 0,1% al kan dit nog goedkoper. Omdat Binance zijn eigen munt heeft (BNB), kun je hier ook mee traden. Eerder bespraken we al dat je op Binance coins voor coins wisselt en niet voor euro’s. Handel je met een BNB, dan betaal je slechts 0,05% aan transactiekosten. Je handelt immers met hun eigen munt.

Waar je op wil letten in dit vergelijk is hoe vaak je nou daadwerkelijk transactie maakt en welke broker je fijn vind. Als jij elke maand een bedrag in crypto stopt, is Bitvavo hiervoor zeer geschikt en zijn de transactiekosten te verwaarlozen. Handel je echter dagelijks en ook met grote volumes, weet dan dat Binance een stuk goedkoper is. Echter heb je dan wel een wereldwijd platform in het Engels.

Helpsdesk

Tot slot de helpdesk. Hier kan ik vrij kort over zijn, omdat de verschillen best groot zijn. De reputatie van Binance is hier niet geweldig. Zo hebben de een slechte reputatie als het gaat om het snel helpen van klanten. Antwoorden blijven soms weken of maanden uit, laat staan of iets ook is opgelost. Er is geen mogelijkheid Binance te bellen, alle communicatie verloopt in het Engels en per e-mail.

Bitvavo overtreft hierin op elk vlak. Het is een Nederlands platform met een snelle klantenservice. Zeker als beginnende investeerder kan dit een grote doorslaggevende factor zijn.

Wie kies je?

Aan de hand van bovenstaande factoren komt het veelal neer op jouw wensen en handelsgedrag. In het algemeen is Bitvavo een zeer betrouwbare, goed bereikbare en veelbelovende broker. Ook al zijn de transactiekosten duurder, je moet ook nagaan hoeveel impact dit daadwerkelijk heeft.

Ben je een normale investeerder die niet al te gek doet op de cryptomarkt, dan neig je echt naar Bitvavo. De grote handelaars en het grote geld zoekt het eerder bij Binance door de grote hoeveelheid aan opties en transactievoordelen.

Wil je graag beginnen met crypto maar heb je nog geen account? Maak hier gratis een account aan bij Bitvavo en handel je eerste week gratis.

Wil je starten met crypto maar heb je nog geen idee hoe of waar je moet beginnen? Check dan deze gratis online crypto training

Lees meer

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *