Leven als een digital nomad

12 stappen tot je mooiste leven

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Leven als een Digital Nomad! Klinkt mooi, ziet er mooi uit, maar is het iets voor jou? Even voor de goede orde, een digital nomad is niet per definitie hetzelfde als een online ondernemer. In basis kunnen ze hetzelfde doen, maar de lifestyle is anders. Leven als een digital nomad lijkt tegenwoordig (vooral voor jongere ondernemer) dé reden om te gaan ondernemen.

Online geld verdienen, reizen over de hele wereld, verblijven op jaloersmakende locaties en je lifestyle inrichten zoals jij het wilt. Online ondernemen maakt veel mogelijk en een laptop en wifi is alles wat je nodig hebt. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe je een nomade wordt. Je hoeft namelijk niet ver te zoeken op insta om de mooiste plaatjes te vinden.

In dit artikel neem ik je verder mee over het leven wat van een digital nomad. Wat er bij komt kijken, hoe wordt je er een en past het ook bij jou? Het is een stappenplan om jouw locatie onafhankelijk laten werken.

Wist je dat merendeel van alle digital nomads ook affiliate marketing model toepast! Niet alleen voor passief inkomen, maar ook om hun lifestyle te delen.

Het profiel van een digital nomad

Een digital nomad of een digitale nomade is iemand die locatie onafhankelijk werkt dankzij internet en geen vast verblijfplaats heeft. Dit komt omdat hij/zij doorgaans veel op reis is, de wereld verkent zijn geld verdien met zijn laptop en een internetverbinding. Vaak heeft een digitale nomade een eigen onderneming en geen vast baas. Het zijn meestal freelancers, zzp’ers of eigenaren van een groter bedrijf die de zaken bewust om hun lifestyle heen hebben geregeld.

Niet geheel toevallig zijn het vaak ook jongere mensen die zich digital nomad noemen. Ze vinden de lifestyle geweldig en laten dit ook graag zien. De leeftijd heeft ook te maken met de doelen die ze hebben. Ze zijn nog jong, willen de wereld zien, kansen benutten en hebben nog geen gezin of hypotheek.

Het leven om te werken vanaf een strand, hotelbar of lokaal koffietentje valt mee in de smaak dan een vast kantoor op een vast locatie. Je zou kunnen zeggen dan een goede internetverbinding een van de belangrijkste factoren zijn om hun ”vrije” leven voort te zetten. Hele bekende locaties waar veel digital nomads starten of samenkomen is Bali. Dit land is ingericht voor deze mensen en lifestyle.

Hoe wordt je een Digital Nomad?

Een digital nomad worden is niet per se moeilijk, ook al dromen veel mensen er van. Het is voor een kwestie van doordacht actie ondernemen en gaan voor je wat je echt wilt. Niet de consument zijn van die wereld maar de producent. Ofwel zorgen dat als je echt wil ervaren wat een digital nomad is, je er ook voor gaat.

Je wordt misschien wel sneller een succesvolle digital nomad dan dat je een super carrière opbouw bij je droombedrijf. Je hebt namelijk de touwtjes zelf in handen. Werken via internet, beter bekend als e-commerce, gaat namelijk veel makkelijker dan je misschien zou denken. Zeker als je nagaat dat werken op afstand niet gewenst is bij elke werkgever, is online ondernemer interessant.

Je kunt verschillende werkzaamheden uitvoeren als digital nomad. Deze kun je beginnen vanuit huis om een buffer op te bouwen en je route te verkennen. Maar als dat eenmaal loopt, zijn de mogelijkheden ongekend. Goede verdienmodellen die bij deze lifestyle passen zijn:

 • Online marketing
 • Coaching
 • Affiliate marketing
 • Dropshipping
 • Blogger of vlogger
 • Website bouwer

De mogelijkheden zijn zeker niet beperkt tot deze 6, het hangt ook af van wat jij kunt, wilt en misschien al hebt. Een van de factoren die je je moet beseffen is dat je altijd voldoende klanten of bezoekers moet hebben om een digitale lifestyle vol te houden. In dat opzicht is affiliate marketing of dropshipping misschien interessanter dan coaching. Dit moet jij echter zelf beslissen.

digital nomads

Digital nomad stappenplan

Er is niet 1 specifieke route om een digital nomad te worden. Wel zijn er stappen die je kunt nemen als je deze lifestyle wilt maar niet precies weet wat je kan verwachten. Voorbereiding in dit geval is het halve werk. Het stappenplan helpt je hierbij.

Waarom wil je een digital nomad worden?

Je ”waarom” weten is zo belangrijk! Als je namelijk weet waarom je voor deze lifestyle kiest, kom je makkelijker door de zwaardere momenten heen. Ook haal je makkelijker je doelen, omdat je weet waarom je de doelen wilt behalen. Kortom, waarom ik je dit zo graag?

De redenen om je waarom te bedenken zouden vrij makkelijk moet zijn. Zo kan je het leven in Nederland beu zijn. Of ben je een groot denker en je passen grote acties niet binnen een lifestyle in Nederland. Ben je je werk zo beu dat je het liefst elke dag zou werken op eigen regels. Nederland is een land vol regels en tot op zekere hoogte kan je worden beperkt als je echt uit je comfort zone stapt.

Ben je geen huismus en ontmoet je graag regelmatig nieuwe mensen, dan is een digitale lifestyle een goede optie. Je kunt waar je ook bent, nieuwe mensen ontmoeten. Nieuwe mensen betekent een uitbreiding van je netwerk, kansen en een leven buiten je fantasie.

Belangrijkste redenen

Hoe dan ook is het belangrijk om je belangrijkste redenen te weten, wat deze ook zijn. Dit helpt je met het maken van keuzes en om hierachter te blijven staan. Knopen doorhakken en staan waar je wilt zijn namelijk wel eigenschappen die handig zijn als je de wereld over wilt.

Minimale lasten in Nederland

We duiken gelijk in een minder leuk maar wel belangrijk onderwerp: je (vaste) lasten. Je weet nu je waarom weet en je plan staat vast om een digital nomad te worden. Dan is het ook fijn om te weten hoe je lifestyle er nu uitziet en welke kosten/lasten hierbij horen. Vragen die hier aan de orde zijn:

 • Hoeveel abonnementen heb je en welke? Je kunt ze waarschijnlijk allemaal opzeggen omdat je er weinig meer aan hebt.
 • *Heb je een woning die je aan wilt houden? Dit is een grote kostenpost. Denk aan energie, water, elektra, huur/hypotheek, tv, verzekeringen.
 • **Heb je schulden? Dan is dit het moment bij voorkeur om deze af te betalen of er een aflossingsplan voor op te stellen.

*Je kunt er voor kiezen om je woning (tijdelijk) te verhuren. Blijf je langer weg, overweeg dan om je uit te schrijven, een postadres te nemen of bijvoorbeeld bij je ouders in te schrijven. Lees je hier goed over in bij Basisregistratie Personen.

** Los als eerste je creditcard schulden af, dit in verband met hoge schuldrentes. Heb je nog een studieschuld los deze dan vroegtijdig of in delen af. Tip: vaak hoef je de eerste 2 jaar na je afstuderen geen schuld af te betalen (daarna wel).

Budgetplan en buffer

Het maken van een budgetplan is essentieel als je op reis gaat. Zeker voor langere tijd. Een budgetplan is vooral handig als je weet waar je heen gaat en dus weet wat de kosten zijn in het land waar je zit. Deze kunnen nogal variëren namelijk. Een leven in Thailand is bijvoorbeeld voordeliger als een leven in Australië. Breng dus je wensen in kaart, je route, je dagelijkse voorzieningen, ben je een grote of luxe eter, houd je van shoppen etc.

Maar een budgetplan en houdt rekening met een buffer. Wat als je plannen niet gaan zoals je wilt of als je onderkomen of lifestyle meer kost dan je voorzien had. Waar je ook werkt of leeft, een gezonde buffer is noodzaak om te kunnen leven zoals je wilt. Zo voorkom je dat je leven als digital nomad ophoud na een paar maanden.

Online digital nomad groepen

Zeer waarschijnlijk ben je dit al en droom je er al van, anders raad ik je aan om lid te worden van digital nomad groepen. Er zijn talloze website, online groepen en speciale hiervoor ingerichte Facebook groepen like-minded mensen bij elkaar te krijgen. Een leuke onderdeel is namelijk ook weten waar je heen wilt, los van dat je ergens heen wilt.

Een handige site hiervoor is Go Nomad. Hier vindt je veel informatie over leef- en werkomstandigheden in honderden bestemmingen. Denk aan:

 • Waar vind ik goede wifi?
 • Wat zijn mijn kosten voor levensonderhoud?
 • Hoeveel digital nomads zitten er gemiddeld en wat doen zij?
 • Kan ik er veilig alleen reizen?

Ook heb je een community genaamd Coliving (Co-living). Deze gaat dus over het leven met andere digital nomads. Erg interessant als je wel alleen op reis wilt, maar graag werkt met anderen mensen en wilt netwerken. Een andere interessante website om in de gaten te houden zijn Travel Massive. Hier zijn ruim 65.000 digital nomads aangesloten samen met ruim 4.000 bedrijven uit de reisbranche.

lifestyle digital nomad

Experimenteren en visualiseren

Echt proeven aan de lifestyle die je voor ogen hebt gaat het best als je experimenteert en visualiseert. Voorbeeld: lijkt het je geweldig om in een Lamborghini de rijden en is dit je droomauto, stap dan eens op een dealer en, ga er in zitten en vraag om een testrit. Misschien kom je er achter dat na een testrit de auto een enorme afknapper is of dat dit experiment je visualatie nog sterker maakt.

Wil je digital nomad worden, maar weet je niet precies wat er bij komt kijken, reis eens 1, 2 of 3 maanden af naar het land van je dromen. Kijk of het je bevalt, wat het kost en of je je er thuis voelt. Niet altijd, maar vaak lijkt het leven van een digital nomad geweldig. Dit zijn de foto’s die je zien en de verhalen die je leest.

In de harde kern moet het leven wel bij je passen en moet je bijvoorbeeld ook lang zonder familie kunnen of zonder je vrienden. Je kan uiteraard videobellen, maar de echte connectie mist. Het is dus slim om eens te testen of dat wat je wilt echt bij je past. Zo leg je je niet vroegtijdig vast aan een lifestyle die meer energie neemt dan geeft.

Wat voor werk wil je doen

Het leven van een digital nomad is niet alleen maar genieten, er moet uiteraard ook nog gewerkt worden. Dit kan een valkuil zijn voor veel mensen omdat je liever de nieuwe wereld verkent en wilt genieten. Een tip: geef jezelf eens een maand of 2 vakantie en verken eerst de hotspots eens die je echt wilt bezoeken. Leef er eerst een een paar dagen of weken zoals je wilt. Je wen je aan de omgeving, is het hele ”nieuwe” eraf en komt de focus op werk makkelijker. Heb je moeite met het indelen van je tijd, dan helpt wellicht de online time management training.

Vervolgens is het de vraag welk werk je onderweg wilt gaan doen. Veel voorkomende werkzaamheden zijn bloggen, freelance werk, webshops runnen, affiliate marketing, vertaler en virtueel assistent.

Werken of studeren in het buitenland

Zie je een lifestyle als digital nomad wel zitten, maar wil je er aan wennen. Dan kun je ervoor kiezen om in het land van je dromen een baan te vinden. Ook kun je kijken naar universiteiten om daar je opleiding te volgen of te vervolgen. Op dit manier houdt je wel een soort structuur in je leven, maar ben je wel dichter bij je doel om echt als digital nomad te leven.

Kies je deze route, denk dan wel aan een visum of een verblijfsvergunning. Landen zoals Australië bieden visa voor werkvakanties zodat je het leven daar wel kan uitproberen en er direct aan went.

Basisbehoeften regelen

Het klinkt zo simpel, maar daarom zou je het juist vergeten. Voordat je je reis begint is een check of je alle basisbehoeften bij je hebt wel zo handig. Het klinkt overbodig, tot je ze nodig hebt. Enkele must-haves zijn:

 • Smartphone (misschien zelfs een vervangtoestel)
 • Laptop, mogelijk met muis en apart toetsenbord
 • Opladers van alle apparaten die je meeneemt en een powerbank
 • Een universele wereldstekker
 • Noice cancelling koptelefoon (heb je die niet, schaf er dan een aan)
 • Goede reisspullen zoals je koffer, backpack of heuptas

Je eerste bestemming

Je eerste bestemming bepalen als digital nomad. Je weet vast al waar je heen zou willen of waar andere mensen zitten die je al kent. Houd wel rekening met zaken zoals het klimaat, internet, levensonderhoud, je eigen huis en of je alles in de omgeving hebt wat je wilt.

Heb je nog niet echt idee waar je heen wilt, dan heb ik hieronder een lijst met populaire plaatsen. Je hoeft natuurlijk niet direct te bepalen hoelang je ergens blijft, dat is het mooi van een digital nomad. Die keuze wordt vaak pas gemaakt op de bestemming zelf en wat je op dat moment wilt. De ene locatie zal fijner zijn als de andere. Dit hangt af van jouw voorkeur en behoefte.

 • Chiang Mai, Thailand
 • Bangkok, Thailand
 • Canggu, Bali
 • Phy Quoc, Vietnam
 • Bali, Indonesië
 • Algarve, Portugal
 • Buenos Aires, Argentinië
 • Manilla, Filipijnen

Bepaal hoe je wilt leven

Al je je eerst bestemming hebt gevonden, moet je op zoek naar huisvesting of een type accommodatie om in te verblijven. Heb je graag mensen om je heen, dan is een hostel in het begin een idee. Wil je liever een tjjdje op jezelf zitten en je draai vinden, denk dan eens aan Airbnb. Zo kun je bijvoorbeeld voor een bepaalde periode een appartement huren.

Zoek je extra service, luxe of gemak, dan zijn hotels of homestays weer interessant. Deze locaties maken je verblijf als digital nomad een stuk aangenamer. Zo hebben hotels was een was- en roomservice en kun je er altijd eten als je wilt (wel duurder). Ook zit je dan meestal bovenop een zwembad op gym, waarbij je gelijk extra voorzieningen hebt die je niet hoeft te missen.

Veel starters kiezen hun plek vaak voor 3 maanden op langer. Dit biedt namelijk vaak de mogelijkheid om voor een mooie prijs een appartement te huren en een netwerk op te bouwen. Ook geeft het je meer rust om productiever te werken. Als je ergens verblijft als digital nomad kun je grofweg met de volgens prijzen rekening houden:

 • Hostel met gedeelde kamer: tot circa €15,- per nacht
 • Hostel met eigen kamer: tot circa €30,- per nacht
 • Hotel: tot circa €60,- per nacht met ontbijt
 • Appartement: circa €600,- per maand
 • Coliving: circa €60,- per nacht met 3 maaltijden

Verzekering, belasting en meer

Als je als digital nomad wilt gaan leven, heb je nog wel met regels van de overheid te maken. Zo wil je weten of je nog belastingplichtig bent in Nederland. Want als je in Nederland woont of op een bepaalde manier blijft wonen, zit de belastingdienst hier vaak nog tussen. Ben je echter 183 dagen per jaar of meer (achter elkaar) in een ander land, dan wordt je daar belastingplichtig. Hierbij komen direct ook andere BTW tarieven kijken.

Let vervolgens ook op bepaalde reis- en verblijfskosten die je wel of niet zakelijk mag aangeven. Tot slot kun je denken aan het type reisverzekering dat je wilt afsluiten en ook welke zorgverzekering je kiest.

Je merkt misschien als dat dit niet het meest leuke onderdeel is van je reis en verdere onderneming. Kijk dan ook goed naar je plannen en bijbehorende verzekeringen en belastingen. Zeker als je eerst wilt kijken of dit leven bij je past is het raadzaam om voorlopig ingeschreven te blijven staan in Nederland.

Je nieuwe toekomst

Tot nu toe heb je je eerste stappen gezet richting een digital nomad lifestyle. Hiermee hoop ik dat je voldoende input, ideeën en stappen hebt om te bepalen hoe jij je reis gaat aanpakken en hoe je je geld gaat verdienen. Nogmaals, blijf realistisch. Er zitten een hoop mooie kanten aan, maar zeker ook minder leuke en het kan hard werken zijn.

Houd er rekening mee dat het een reis is met vallen en opstaan, je zal falen en slagen en misschien zelfs zonder inkomen zitten. Misschien krijg je heimwee, mis je je familie of twijfel je aan alles. Benk je dan ook weer waarom je begonnen bent en wat je doel is. Uiteindelijk wordt je leven een groot avontuur en een mooie en goede leerschool.

affiliate marketing revolutie

Start het ultieme verdienmodel voor elke digital nomad lifestyle!

Affiliate marketing is het ideale verdienmodel voor blijvende inkomsten

Wordt een grenzeloze affiliate

Gerelateerde artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *