E-mail marketing starten? Gebruik de juiste software en strategie

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
typen

Email marketing starten? Hoe doe je dat, wanneer start je ermee en vooral op welke manier. De een zegt dat je niet vroeg genoeg kan beginnen, de ander begint te laat omdat het onbekend terrein is. Maar doordat jij op dit artikel terecht bent gekomen, ben jij als het goed is op zoek naar hoe je moet starten met e-mail marketing of wat je hiervoor nodig hebt. Hier ga ik je verder mee helpen.

In dit artikel bespreek ik hoe je eenvoudig, maar effectief kunt starten met jouw e-mail marketing strategie. Je krijgt niet alleen de optie een goed werkende software gratis uit te proberen. Ook geef ik je manieren om goed van start te gaan en je lijst slim te laten groeien.

Start met een plan en een doel

Hoe eenvoudig het sturen van een e-mail ook lijkt, start altijd met een plan en doel. Naar wie stuur je welke e-mail en wat is het doel van die e-mail. Wie is de ontvanger, wat wil je de ontvanger laten lezen of laten doen. Als je dit vooraf helder hebt, is het bepalen van de doelgroep en het maken van de e-mail een stuk makkelijker.

3 doelen waar voor je gericht een strategie inzet

  1. Leads genereren: Dit kan bijvoorbeeld een weggever op je website zijn. Hiervoor hoef je nog geen e-mail te sturen, maar wel een systeem en een strategie in plaats te hebben waarop mensen zich kunnen inschrijven. Je ontvangt dan leads en laat jouw e-mail lijst groeien
  2. Verkopen realiseren: Zodra je leads hebt, oftewel geïnteresseerden op jouw lijst, kun je ook promotie per e-mail gaan doen. Je kunt informatie over producten delen, ervaringen delen of mensen laten weten wie jij bent. In de e-mail kun je dan een link zetten, waarmee jouw leads direct een aankoop kunnen doen of linken naar eerdere blogs.
  3. Mensen informeren: Niet iedere e-mail moet met verkoopintentie geschreven worden. Dit is vervelend voor de ontvanger en komt op den duur ongeloofwaardig over. Daarom wil je periodiek ook waarde leveren en mensen informeren. Dit kan zijn over waar jij mee bezig bent, tips over een product, of een ervaring met iemand delen.

Het doel is dat je hier een interessante mix in maakt die uiteindelijk zorgt dat mensen uitkijken naar jouw e-mail en dus een band met je opbouwen.

Kies de juiste software

Wat je wilt doen als je start met e-mail marketing, wie jouw doelgroep ook is, is starten met de juiste software. Software die bij jou past, fijn werkt en ook getest kan worden. Enormail is hier een goed voorbeeld van, lees mijn review over deze software (link onderaan pagina). Om je een idee te geven waar je rekening mee moet houden, geef ik je enkele tips:

Functionaliteit

De functionaliteit van een software is belangrijk. Wat krijg je voor je aankoop? Hoe werkt het? Past het bij jou? Biedt de software aan wat jij op professioneel vlak nodig hebt. Enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen om je op weg te helpen zijn:

  • Kun je eenvoudig een nieuwsbrief opstellen en ook in jouw eigen huisstijl?
  • Is het maken van automatische campagnes mogelijk?
  • Zijn de resultaten van de campagnes (goed) te analyseren en ook overzichtelijk?
  • Kun je segmenteren of mensen automatisch overplaatsen naar een andere lijst?

Het lijken voor de hand liggende stappen en mogelijkheden. Maar voor de functionaliteit van je programma, integratie met jouw website en het gebruiksgemak, wil je dit wel weten.

Gebruiksvriendelijkheid

Als je iets koopt of test, wil je dit ook op korte termijn kunnen gebruiken en zelf resultaten zien. Een software dient dan ook, zelfs met een gratis proefperiode, gebruiksvriendelijk te zijn. Hoe fijn zou het zijn als je binnen een week al ziet dat de software je bijvoorbeeld geld oplevert of de eerste 20 mensen hebben ingeschreven.

Daarnaast is jouw tijd belangrijk. Hoeveel tijd heb je op een dag, of moet je tijd inplannen om de software te begrijpen en gebruiken. Laat staan erachter komen weten hoe jij de juiste mensen bereikt. Hoe sneller jij aan de slag kan en het ook snapt, des te beter en leuker het wordt.

Integratie met CRM

Ook al is dit met veel softwarepakketten wel mogelijk, je moet een koppeling kunnen maken met jouw CRM-pakket. Oftewel jouw website die op WordPress draait. Je wilt voorkomen dat je zelf handmatig met lijsten moet slepen of deze moet inplementeren. Wat je wel wilt is een druk op de knop waarmee 2 systemen 1 worden. Je e-mail software wordt dan een verlenging van je business.

Support

Goede support is een must. Als je ergens tegenaan loopt, of een probleem ondervindt met een e-mail, wil je binnen een dag antwoord en liefst soms binnen enkele uren.

Hierbij maakt het niet uit of je leek of expert bent, tijd is essentieel en software moet werken. Doet het dit niet of niet naar wens, dan wil je graag snel antwoord of hulp.

Budget

Niet geheel onbelangrijk: budget. Wat heb jij maandelijks of jaarlijks over voor software? En vooral, wat krijg je ervoor terug. Een factor die ik hierbij belangrijk vindt is ook hoe makkelijk en goed het systeem werkt. Als je veel of voldoende krijgt voor een redelijke prijs en het werkt zoals jij wilt is dit veel waard.

Bekijk daarom hoe een prijs is opgebouwd. Hoe makkelijk kun je wisselen van pakket of upgraden en hoe tevreden zijn andere mensen.

Werk strategisch aan jouw lijst

Voordat je mensen een e-mail kunt sturen, laat staan iets aanbieden, moeten mensen zich eerst comfortabel voelen om hun gegevens bij jouw achter te laten. Biedt jij waarde? Ben je relevant? Hoe ziet je website eruit en is je website zo gestructureerd dat mensen zich thuis voelen en meer (over je) willen weten.

join knop

Als dit zo is, en je krijgt dagelijks bezoekers, kun je besluiten te beginnen met een e-mail plugin. Maar hoe dit je dit en waar moet je aan denken om strategisch jouw lijst te laten groeien.

Je zult namelijk merken dat op X moment jouw lijst dermate groeit dat deze lijst geld waard is. Je hebt immers waardevolle contactadressen die jij op elke gewenst moment per e-mail kunt bereiken en dus waarde kunt bieden.

Tip 1. Geef waarde weg

Misschien wel de beste manier om contactgegevens te verkrijgen is het gratis weggeven van waarde. Mensen krijgen graag iets, zeker als het gratis is. Het is dan ook niet heel moeilijk om op je website iets weg te geven.

Dit kan een e-book zijn. Bezoekers kunnen hun e-mail achterlaten en krijgen in ruil een gratis e-book in de mail. Een leuke manier om mensen op jouw lijst te krijgen.

Maar, mensen willen wel een reden hebben en ook begrijpen om gegevens achter te laten. Simpelweg vragen om een e-mail adres zonder verder uitleg werkt in 2020 niet meer. Bovendien straal je ook uit dat je daadwerkelijk kennis hebt en waarde wilt geven door iets aan te bieden. Het is warmer en nodigt meer uit.

waarde weggeven

Omdat mensen visueel zijn ingesteld en een foto leuker vinden dan een tekstregel, geef ik je de tip om jouw aanbod visueel aan te bieden. Ook al is je boek digitaal, maak hier een interessante 3d mockup van zodat het nog waardevoller voelt. Je kunt dit zelf doen, maar ook uitbesteden. Het is zeker de moeite waard.

Tip 2. Een pop-up

Niet ieder persoon is hier fan van, maar het kan werken als een trigger. Als een bezoeker niet op de pagina zit waar jij iets aanbiedt en hier ook niet naartoe wordt geleidt, is de brug naar jouw aanbieding groot.

Dit kun je oplossen door een pop-up. Deze heb je in vele vormen en dus past er altijd wel één bij jouw huisstijl en persoonlijke voorkeur. Denk hierbij vooraf goed na over wat iemand te zien krijgt (visueel), op welke plaats in het beeldscherm de pop-up verschijnt, de tekst en hoelang de pop-up zichtbaar blijft

Tip 3. Verliezerstaal

Niemand wil zich een verliezer noemen en niemand wil iets missen (FOMO=Fear Of Missing Out). Maak hier slim gebruik van door verliezerstaal te gebruiken. Verliezerstaal betekent dat mensen denken dat ze iets missen als ze een bepaalde actie niet doen.

Slecht voorbeeld: Schrijf je in en leer hoe je meer conversies krijgt.
Goed voorbeeld: Behaal in slechts 5 stappen 2x zoveel conversies uit jouw leads

Het verschil in deze voorbeelden is dat je met het slechte voorbeeld slects aangeeft dat je mensen kunt leren hoe ze meer conversies krijgen. Het goede voorbeeld lees je hoe je als bezoeker met slechts 5 stappen 2x zoveel conversies behaalt. Met andere woorden, je laat geld op de plank liggen als je dit niet toepast. Dit is dus een grotere trigger.

Tip 4. Overdeliver en Underpromise

Een Engelse titel (vond ik beter klinken), maar een duidelijke betekenis. Wees altijd bereid om meer te geven dan te nemen. Op langere termijn komt dit terug. Dit doe je in feite al op je website. Je geeft veel waarde, waarvoor je niet direct iets terug krijgt (los van bezoekers). Pas dit principe ook toe met je marketing.

Lever altijd meer dan dat je belooft, doe je het andersom dan kan dit tegenvallen. Als jij iets belooft, maar je levert niet of tegenvallende informatie, dan wordt dit sneller onthouden.

Voorbeeld: als jij een e-book als weggever op je website plaats in ruil voor een e-mail adres, dan is jouw uiteindelijke doel om meer conversies uit jou lijst te halen. Echter wil je niet direct product na product aanbieden, dan ben je je leads snel kwijt.

informatie

Laat mensen kennis maken met jou, met je website en dus met wat jij te bieden hebt. Stel dat jij 10 tips weggeeft over dat jij binnen 1 maand je eerste 10 conversies kunt realiseren met 1 e-mail, dan geef je waarde. Stuur vervolgens bijvoorbeeld een e-mail met hoe je dit proces hebt aangepakt en waaruit blijkt dat jij echt de kennis hebt. Of verwijs naar een eerder artikel van waarin je nog meer uitlegt over dit onderwerp.

Vervolgens kun je overgaan tot het aanbieden van een product dat hierbij helpt. Je hebt mensen dan warm gemaakt, ze willen verder en jij zegt ze hoe ze dit kunnen bereiken. Lever dus meer en beloof minder.

Tip 5. Kleurgebruik

Let jij er wel eens op welke kleur betaalknoppen op een webshop hebben, of knoppen om je ergens in te schrijven. Vaak vallen ze op en nodigen ze uit om te drukken. Ook al is dit in het begin testen, het verschil van een rode, groene of huisstijl kleur kan voor jouw resultaten alles uitmaken.

Mensen identificeren namelijk kleuren aan een gevoel, een stemming of iets waar zij een positieve of negatieve ervaring mee hebben. Wil je een veilige omgeving uitstralen, dan werkt groen. Mensen zullen eerder geneigd zijn te klikken. Wil je urgentie wekken of een directe actie van iemand, dan werkt bijvoorbeeld oranje. Rood wordt ook toegepast, maar deze kleur is hard en kan ook averechts werken.

download button

De kleur van je knop kan dus bepalen hoeveel bezoekers klikken, wie klikt en waarom er niet geklikt wordt. Er is hier geen goed of fout, het beste kun je dit testen of a/b testen: je laat dan bijvoorbeeld van 100 bezoekers, 50 mensen naar rood gaan en 50 mensen naar oranje en kijkt wat het verschil is.

Tip 6. Denk en plan vooruit

Je e-mail software is geïnstalleerd, je eerste leads zijn beginnen, gefeliciteerd! Wat nu?

De uitspraak ”the money is in the list” gaat alleen op als jij jou lijst als waardevol beschouwd. Ga ook zo om met elke lead of klant die in jouw funnel komt. Hoe? Denk en plan vooruit.

plan vooruit

Bedenk je voordat je je eerste schrijvers hebt al wat je ze wilt bieden. Schrijf deze e-mail al vooruit of teken uit wanneer jij welke e-mail wilt versturen en met welke informatie. De frequentie hiervan hangt een beetje af van jouw lead of klant, jou zelf, je product en wat je kunt bieden.

Blijf dan ook lange termijn denken. Als je dit moeilijk vindt, kun je het ook omdraaien. Wat zou jij bijvoorbeeld wekelijk, 2-wekelijks of maandelijks willen ontvangen en waar zit iemand in de funnel.

Is iemand kersvers, dan wil je diegene eerst kennis laten maken. Heeft iemand al meerdere aankopen via jou e-mail gemaakt, dan is iemand warm en verwacht jouw e-mail als het ware. Je komt dan betrouwbaar over. Na inschrijving krijgt iemand bijvoorbeeld jouw e-book. In diezelfde week of 1 week erna, vraag je of diegene er iets aan gehad heeft en wellicht ook al heeft toegepast.

Dit plannen kun je zo gek maken als dat jij wilt, maar ook zo makkelijk als dat jij wilt. Het mooie is, dat je het kunt automatiseren. Een goede e-mail flow kan ver vooruit gepland worden, waarna jij er ”niks” meer aan hoeft te doen.

Wil je meer lezen over wat Enormail te bieden heeft? Lees dan hier mijn Enormail review.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *