Investeren in cryptocurrency? Dit kan een verstandige keuze zijn, mits je het me de juiste kennis doet. Er zijn namelijk genoeg valkuilen waarvoor ik je wilt behoeden. Investeren of beleggen is super interessant maar is niet direct voor iedereen weggelegd. Je kunt er gouden bergen mee verdienen, maar ook mee verliezen.
Als jij wilt investeren in crypto is de eerste vraag waarschijnlijk, waar kan ik het beste beleggen? Een gevaarlijk uitgangspunt is namelijk om uit te gaan van diverse zelfbenoemde deskundigen. Ook kun je je gevoel volgen. Maar is dat echt slim?
Als je start met investeren in cryptocurrency, heb je te maken met verschillende ongeschreven spelregels. Je kunt je snel laten verleiden in grote kansen die uiteindelijk een groot risico bleken. Dit gebeurd niet altijd, maar dan heb ik je gewaarschuwd.
Een van mijn belangrijkste principes is dat je alleen investeert in iets wat bij je past. Ook al zegt iedereen dit iets de next big thing wordt of als iets oprecht interessant blijkt, doe het alleen als het bij je past. Uitzonderingen daargelaten uiteraard.
Ben jij een lange termijn denker en planner en is geduld je sterke kant? Of ben je juist van het snelle geld, direct resultaat duik je op elke trend? Grote verschillen die grote impact op je strategie hebben. Om goed voor de dag te komen en te weten wat je doet, heb ik de 10 grootste beginnersfouten op een rij gezet.
Inhoudsopgave
1. Blindstaren op advies van anderen (DYOR)
Als je net begint in de cryptowereld is het lastig om niet af te gaan op wat andere mensen zeggen. Je moet toch ergens beginnen en toch iemand volgen of vertrouwen? Een tip die ik je wil meegeven is dat je het advies van anderen zeker mag aanhoren of ter harte mag nemen. Staar je er echter niet op blind. Do Your Own Research (DYOR) is dan ook en term die ik vaak gebruik.
Ik zie het zo, jij bent verantwoordelijk voor jouw leven en jouw beslissingen. Wat je ook van iemand aanneemt of hoe goed je iemand ook kan vertrouwen, jij maakt de beslissing. Jij moet jezelf dus aan het einde van dag in de spiegel kunnen aankijken.
Ongeacht welke bedrag je waar in steekt of welk platform je kiest, doe het niet zomaar. Je steekt er uiteindelijk je eigen geld in als je crypto besluit aan te schaffen. Begrijp jij bepaalde termen, teksten op een website niet, lees je in. Begrijp je niet wat een cryptomunt precies doet of is, lees je in.
Veel sites en social media zitten vol met ”experts” en vertellen je zonder moeite wat je wanneer zou moeten kopen of verkopen. Als je echter niet weet wie het zegt of je kan die persoon niet vinden op Google om zijn ervaring te bekijken, zet er dan een vraagteken bij. Het is niet altijd slecht, maar ook niet altijd goed.
Wees dus kritisch en denk aan de DYOR regel. Sta jij nu op het punt om jezelf te verdiepen in de cryptowereld of wil jij graag starten met investeren? Dan kan ik je aanraden om te starten bij Madelon Vos, ook wel Miss Bitcoin genoemd. Je vindt haar op vele social media en ze heeft interessante cursussen:
Veilig aan de slag met Bitcoin of andere crypto?
Cryptoexpert Madelon Vos leert je er alles over!
2. Starten met minen (en grote winst verwachten)
Mocht je bekend zijn met minen, het is waar dat de eerste Bitcoin en Ethereum minders nu mogelijk multi miljonair zijn. Tegenwoordig is het echter een stuk lastiger en minder interessant om hieraan te beginnen. Waarom? Alleen de apparatuur om te minen kost je al een fortuin en je hebt geen enkele garantie dat je iets terugverdient. Plus je moet goed weten wat je doet, als je het al probeert.
De hashrate is tegenwoordig hoger dan jaren geleden waardoor je veel langer bezig bent om een munt te minen. Vooral als het om bitcoin gaat. Ook zal je elektra rekening het niet waarderen. Minen kost namelijk continu veel stroom. Zonnecellen werken hier niet bepaald tegenop.
Tip: als je wilt handelen in bitcoin of andere crypto, doe dit op een groot bekend handelsplatform zoals Bitvavo. Bitvavo is hier gespecialiseerd. Als je via deze link een gratis account aanmaakt, betaal je in de 1e week geen tractiekosten over de eerste €1000,-
3. Gebrek aan geduld
Voor de een is dit makkelijk, de anders houdt geen nagels meer over. Zeker als je bepaalde crypto-gerelateerde Twitter accounts volgt lijkt het of het elke dag raak is. Als je er echt op gaat letten zie je de ene kans na de andere.
Interessant om dit bij te houden is het zeker, want het kan resultaat hebben. Alleen is het onmogelijk om alles bij te houden, laat staan overal actie op te willen ondernemen. Geduld is dit geval een schone zaak. Ik denk vooral aan langere termijn. Dit wordt vaak beloond en vangt ook kleine tegenslagen op.
Zeg ik nu dat je lange termijn focus moet hebben, ja maar niet alleen. Korte termijn kun je zeker successen boeken. Grote zelfs, maar zorg dan wel dat je de mindset, tijd, tools en bronnen hebt om hierop te handelen.
4. Verkopen als het hoog genoeg is
Geheel afhankelijk van je strategie gaat deze vraag op als de koers Bullish is, dus omhoog gaat. Omdat je vooraf niet kan bepalen hoe hoog een koers uitvalt, is het slim om vooraf een exit te bepalen. Deze kun je ook vooraf instellen. Als het moment dan daar is, kunnen ook emoties niet de overhand nemen. Want als het goed gaat, wanneer is het dan ”hoog genoeg”.
Kijk naar bijvoorbeeld bitcoin, de munt heeft in 2020 veel op- en neerwaartse bewegingen laten zien. Kijkend naar waar de koers nu is, had je wellicht je bitcoin nooit willen verkopen. Dit valt weer samen met een strategie. Zit jij ergens voor lange, middellange of korte termijn in.
Het hebben van een plan is dus key als wel winst wilt boeken, maar je risico’s wilt beperken. Zo voorkom je ook dat je veel verlies lijdt.
5. Ga slim om met je crypto’s
Investeren in cryptocurrency gaat gepaard met een cryptowallet. Al je crypto koopt bewaar je deze namelijk een zogenaamde cryptowallet. Hier zitten een aantal keys aan verbonden. Zonder al te technisch te worden, loop je als je investeert via een platform het risico dat je je investering kwijt raakt. Dit gebeurd zeker niet zomaar, maar de kans is er. Dit soort platformen zijn namelijk gewilde targets van hackers. Zeker als jij iets meer in je wallet hebt zitten als gemiddeld.
Wil jij veilig omgaan met je crypto’s, maak dan gebruik van een hardware wallet. Dit is een fysieke wallet waar een hacker niet aan kan komen, maar die jij wel veilig op kunt slaan. Zo sta je dus met 1-0 voor als een hacker (ooit) zou toeslaan. Lees meer over cryptoexchange Bitvavo in mijn Bitvavo Review.
6. Actief zijn in community’s
Ongeacht of je beginner of expert ben in crypto, community ’s kunnen interessante plekken zijn om nieuws te volgen. Vaak is dit wel aanvullende informatie, die iemand anders ook weer heeft gehoord of bevonden. Je weet dus niet altijd de exacte bron en je moet oppassen waarop je wilt vertrouwen.
Wees dus altijd kritisch met wat je gelooft van wat je ziet en leest. Ga altijd uit van een eigen strategie en leer er anders een van een bewezen expert. Want wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken.
7. Crypto verzenden naar de verkeerde wallet
Een technische fout die mensen kunnen maken, maar wel te herstellen is, is het verzenden van crypto naar de verkeerde wallet. Controleer als dit gebeurd nogmaals of je exchange wallet waar je je geld naartoe hebt verstuurd overeen komt met het token dat je verzendt.
Stuur bijvoorbeeld geen bitcoin naar een etherium portefeuille. Dit is een stukje goede controle vanuit jouw kant. Verlies je crypto dus niet. Tip: verstuur crypto’s als je fris bent (niet moe), niet even tussendoor en controleer elke actie 2 of zelfs 3 keer.
8. Bewaar geen documenten met data
Pen en papier is logsicherwijs de meest betrouwbare bron van data om deze niet te hacken is. Dezelfde vorm maar dan digitaal in bijvoorbeeld Word of Google Docs is al een stukje risicovoller. Je bewaart namelijk gevoelige informatie met mogelijk login gegevens op je computer.
Het kan zeker geen kwaad om je login gegevens op te schrijven, maar zorg dat je weet waar je het bewaard. Heb je wel de voorkeur voor een digitaal document, zet het dan op een usb stick. Mocht je computer crashen, een virus zich erop verspreiden of zelfs gehacked worden, dan is die gevoelige info veilig.
9. Geen 2fa identificatie gebruiken of records van de code opslaan
Zorg altijd dat je weet waar je je gegevens op slaat. Maak jij op welk platform dan ook een account aan en ga je handelen, zet dan je tweefactor authenticatie aan. Vaak is dit al verplicht. Je krijgt hierbij ook altijd een herstelcode. Deze is uniek, krijg je 1-malig en is dus belangrijk!
Waar je in tegenstelling tot reguliere ondernemingen klantenservice hebt die jouw account kunnen ontgrendelen waarna je een nieuwe code kunt aanmaken, is dit bij crypto platforms niet (altijd) het geval. Als er dus iets mis gaat, kun je alleen jezelf aankijken.
Er is vaak wel goede klantenservice, maar om accounts te herstellen. Dit heeft alles met de veiligheid ervan te maken. Weet dus wat je doet en waar je wat opslaat.
10. Fear of Missing Out (FOMO)
Had ik maar… of Als ik toen… Hoe goed een koers ook gaat, leer van het verleden voor de juiste beslissing naar het heden. Laat je in investeringen of beleggingen nooit leiden tot door angst, onzekerheid of twijfel. Dit zijn slechte raadgevers en kosten je uiteindelijk geld.
Elke dag krijg je nieuwe kansen en als jij een goed plan hebt of een goede mentor, spelen emoties en FOMO geen rol.
Conclusie Investeren in Cryptocurrency
Waar je ook staat en wat je ervaring ook is, hopelijk heb ik je verder kunnen helpen met beginnersfouten die jij niet meer hoeft te maken. Als jij start met investeren in cryptocurrency, pas ze dan toe in jouw strategie en leer ervan. Een van de belangrijkste aspecten waar het allemaal begint (voor mij in ieder geval) is starten met iemand die er echt verstand van heeft. Je leert dan van de juiste personen en je leert de juiste personen kennen. Madelon Vos is hier een groot voorbeeld in. Wil je dus aan de slag, dan is haar cursus zeker de moeite waard.
Veilig aan de slag met Bitcoin of andere crypto?
Cryptoexpert Madelon Vos leert je er alles over!
Gerelateerde artikelen
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heb je vragen of feedback? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel!
Thnx!