Top 5 online verdienmodellen in 2021

Waar start je en wat komt erbij kijken?

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Internet, het is een wonder en tegelijkertijd een gevaar. Internet maakt het mogelijk om in no-time met mensen over de hele wereld in contact te staan. Ook kun je mensen heel eenvoudig iets bieden, vraag en aanbod. Met een druk op de knop zit je op internet en de informatie die je ziet kan je vermaken maar ook overweldigen.

Op het gebied van vraag en aanbod is internet een accelerator van groeiende verdienmodellen. Het lijkt of tegenwoordig iedereen iets te bieden heeft of een vraag heeft waar altijd een antwoord op te vinden is. Dit kan een coach zijn, Google zelf, of een cursus. Maar wie moet je geloven, wie biedt wat en als je iets zoekt, wat past bij jouw?

telefoon en laptop

Als we kijken naar bepaalde landingspagina’s (verkoop pagina’s) dan lijkt elk model geschikt te zijn, maar is het altijd zo rooskleuring aan de voorkant en wat houdt het precies in? In dit artikel wil ik mijn top 5 online verdienmodellen in 2020 met je doornemen. Wellicht herken je er ook enkele. Je leest wat de modellen zijn, wat de voor- en nadelen zijn en hoeveel ze kosten. Ook geef ik je een verwachtingspatroon van tijd versus inzet en geld.

Dropshipping

Dropshipping is het hebben van een webshop zonder voorraad. Dit model is van alle modellen het snelst op te zetten en je kunt het snel laten groeien. Waar het in de basis op neerkomt is dat je via een platform zoals Shopify een webshop opent.

Via een app die je op je webshop kunt installeren maak je een connectie tussen jouw webshop en een fabrikant. Een bekende fabrikant is AliExpress, maar er zijn meer mogelijkheden. Je plaatst via de app producten in jouw gekozen niche op je webshop en richt je webshop zo in dat het er professioneel uit ziet.

Vervolgens maak je voor dit product een advertentie op Facebook en start je met adverteren van jouw product. Zodra iemand op jouw advertentie klikt en een aankoop realiseert op jouw webshop zet jij deze bestelling via een app door naar de fabrikant die dit product aan jouw klant levert.

Op deze manier kun je zonder voorraad soms al binnen enkele dagen geld verdienen, met een bewezen verdienmodel. Hoewel dropshipping een snel op te zetten verdienmodel is, kleven er voor de snelle starters, naast voordelen, ook serieuze nadelen aan die overwogen moeten worden.

Voordelen dropshipping

 • Snel opgezet – Je kunt al binnen 1-3 dagen online zijn en adverteren
 • Binnen een week kun je al winst behalen
 • Je hebt alleen een laptop en een internetverbinding nodig
 • Als je goed bent of wordt in adverteren, kan het zeer winstgevend zijn
 • Je kunt snel inspelen op trends en inspelen waar de markt om vraagt
 • Relatief lage opstartkosten (€50 – €150)

Nadelen dropshipping

 • Het model moet je liggen, er komt meer bij kijken dan alleen een webshop online zetten en adverteren
 • Je moet bereidt om €500 – €1000 te investeren om een winnend product te vinden
 • Stressbestendig – Je moet alle fases van de funnel kunnen overzien en controleren
 • Indien je met een fabrikant uit China werkt, is het waarborgen van kwaliteit en levertijd van je product lastig
 • Klantservice moet goed zijn, net zoals het product
 • Adverteren op Facebook is zeer strict (blokkeren, deactivatie)

Affiliate Marketing

Affiliate Marketing is een vorm van internet marketing waarbij je een product van iemand anders promoot. Vaak is dit een digitaal product in de vorm van een cursus, software of dienst, maar ook fysieke producten zijn denkbaar.

Affiliate Marketing is op meerdere manieren in te zetten. Bekende manieren zijn door een affiliate product te promoten met een landingspagina en deze pagina te adverteren via platformen zoals Facebook. Op deze manier betaal je voor verkeer naar jouw landingspagina en kun je versneld leads krijgen en commissies binnen krijgen.

Een andere manier is om een website te te maken en deze te laten groeien. Dit doe je door wekelijks een blog te plaatsen en jouw website te laten ranken in Google. Je wordt dan organisch gevonden, je bouwt vertrouwen op en je straalt op den duur autoriteit uit.

affiliate marketing

Deze manieren hebben beide voor- en nadelen t.o.v. elkaar. Omdat ik voorstander ben van een organisch groeiende website, zal ik deze hieronder belichten.

Voordelen affiliate marketing

 • Alles wat je vanaf dag 1 opzet, werkt met het juiste product over 10 jaar nog en of zelfs beter
 • Je wordt organisch gevonden en ben niet afhankelijk van advertenties
 • Je bouwt aan een asset: je website levert uiteindelijk geld op zonder dat je eraan werkt
 • Je kunt na 1 succesvolle website, starten met een 2e, 3e etc. Op die manier bouw je digitaal vastgoed op
 • Opstartkosten zijn erg laag
 • Alles wat je nodig hebt is een laptop en internetverbinding
 • Geen klantenservice, producten testen of advertentieproblemen

Nadelen affiliate marketing

 • Je hebt geduld nodig, je eerste commissie kan meerdere maanden duren
 • Mits je het uitbesteed, moet je wekelijks een blog schrijven en zoektermen zoeken (hier zijn overigens trucjes voor)
 • Het is geen get rich quick model, je met er geduld mee hebben

Het verdienmodel bij een affiliate marketing website is dat je commissies ontvangt voor elke bezoeker die jij converteert tot afnemer van het product dat je promoot. Zodra jij weet welk product verkoopt en via welke blogs dit is, kun je opschalen. Opschalen betekent dat je meerdere blogs per week gaat of laat produceren, gerelateerd aan de blog die de commissies oplevert. Ook ga je kijken naar Google Ads omdat je nu weet waar je op moet adverteren. Lees hier mijn resensie met de affiliate marketing revolutie.

Bol.com

Bol.com is een variant op dropshipping. Het grote verschil zit in het niet beheren van je eigen webshop, maar je maakt gebruik van de het online platform Bol.com. Via Bol kun je namelijk je eigen webshop creëren, maar zit je in de omgeving van Bol. In plaats van dat je uren bezig bent met je webshop design, maakt je gebruik van Bol.

Je productonderzoek moet je nog altijd zelf doen. Stel dat jij ook producten uit China importeert, dan zul je zelf moeten zorgen dat deze producten ten eerste goed verkopen, omdat je ze in bulk inkoopt. Ten tweede moet je ze naar Bol sturen, zij kunnen dit voor je opslaan. Maar een eigen voorraad is wel handig als je product goed loopt en dus Bol moet bevoorraden.

Enerzijds kun je gebruik maken van de reputatie van Bol, en hoef je jezelf niet te bewijzen met een pas gestarte shop. Mensen vertrouwen je (eerder) en kopen dus sneller. Nadeel hiervan is dat je geen promotie kunt maken op je product, immers mag je geen Bol.com pagina’s promoten. Je bent dus afhankelijk van de zoekopdrachten van kopers.

Voordelen Bol.com

 • Je product staat op een groot bekend platform
 • Je levertijd is snel en geen 14+ dagen vanuit bijvoorbeeld China
 • De koper zal eerder van Bol.com kopen omdat dit bekend is
 • Averteren van je product is niet mogelijk via Facebook
 • Je hebt altijd te maken aanvullen van voorraad
 • Je bent gebonden aan de regels van Bol.com
 • Concurrentie kan erg hoog liggen
 • Je bouwt niet aan iets van jezelf, omdat je gebruik maakt van een ander platform met regels

SMMA

SMMA staat voor Social Media Marketing Agency. Hierbij adverteer jij namens een ander bedrijf hun producten of diensten. Dit kan voor elke soort dienst zijn die je kunt bedenken. Een voorbeeld is dat jij als bedrijf advertenties gaat draaien voor de lokale kapsalon of een groter makelaarskantoor dat meer naamsbekendheid en leads wil.

Het principe draait er dus om dat je klanten moet werven en mits ze naar jou toe komen, moet overtuigen van wat jij voor hen kan doen. Hierbij is enig bewijs van jouw kant nodig om te laten zien dat je kunt wat je belooft. Jij neemt immers een stuk van de marketing over van bedrijf.

Naast adverteren moet je dus ook goed zijn in sales of weten je hoe een klant overtuigd. Als je dit kunt, is het potentieel groot, zeker als jij met succes meer leads of verkopen voor een bedrijf realiseert. Met slechts enkele klanten per maand kun je dan als kostendekkend zijn.

sales

Opschalen van dit model is ook mogelijk. Zodra jij het grote werk hebt gedaan, klanten hebt en je verdienmodel werkt, kun je mensen gaan zoeken. Je kunt je marketing uitbesteden, je verkooptechniek aan iemand anders leren waardoor je meer klanten kunt bedienen en zo groeien.

Een andere optie met SMMA is dat je andere mensen gaat leren hoe zij hetzelfde kunnen doen. Je kunt hiervoor een cursus uitschrijven zodat jij klanten van deze cursus leert hoe jij succes behaalt. Uiteraard moet je hiervoor wel eerst zelf enig succes behaald hebben om geloofwaardig over te komen.

Voordelen SMMA

 • Met de juiste techniek kun je vrij snel klanten vinden en aan je binden
 • Je hebt in het begin maar een paar klanten nodig om kostendekkend te zijn (afhankelijk van vraag en aanbod uiteraard)
 • Opschalen kan door taken zoals adverteren uit te besteden
 • Als je bedrijf draait, kan je het locatie onafhankelijk werken
 • Het is mogelijk om een cursus te maken en het anderen te leren

Nadelen SMMA

 • Mits je het uitbesteed, moet je weten hoe je adverteert of Facebook
 • Sales moet je liggen, klanten moeten overtuigd worden
 • Als je niet nakomt wat je beloofd, ben je een klant snel kwijt, maar ook je reputatie
 • Een lange termijn visie is essentieel, SMMA is niet voor korte temijn

Youtube

Van alle online verdienmodellen is Youtube wellicht de minst gebruikte of minst besproken variant. Echter is het een verdienmodel, dan net als affiliate marketing, met het nodige geduld geld op kan leveren.

Met Youtube kun je op grofweg 2 manieren je geld verdienen. De eerste manier is door het kanaal zelf te vullen met eigen content. Dit kan zowel door bijvoorbeeld een vlog over een door jouw gemaakt artikel of over je bedrijf. Ook kun je een film of presentatie maken waarin je bepaalde onderwerpen belicht zonder dat je gezicht te zien is.

De tweede manier is een zogenaamde ”cashcow channel”. In het Nederlands ook wel een geldkoe genoemd. Ten opzichte van een eigen kanaal, heeft deze manieren meer voordelen als het gaat om opschalen en snelheid.

Dit kanaal wordt gemaakt op basis van al bestaande content op Youtube. Je kunt dit kanaal in elke gewenste niche kiezen. Je kijkt dan naar welke kanalen en video’s op dat moment goed scoren (veel kijkers) en deze video’s gebruik je voor jouw content. Je maakt hier echter een nieuwe versie van. Dus nieuwe muziek, nieuwe tekst en een voice actor die het geluid verzorgt.

Na gemiddeld 30-50 video’s gericht op 1 niche en gemaakt op basis van goede video’s, zal het Youtube algoritme je video’s oppakken. Na 1000 volgers en 7000 kijkuren kun je in aanmerkingen komen om geld aan je kanaal te gaan verdienen.

Een persoonlijk kanaal heeft ten opzichte van een ”cashcow” kanaal ook zowel voordelen als nadelen. Er zit eerder een limiet aan de schaalbaarheid, je hebt maar zoveel uur in een dag waarin jij jouw opnames moet maken. Je bouwt wel aan een trouwe fanbase en je content is uniek. Het is lastiger om een 2e of 3e kanaal op te zetten, immers heb je niet meer tijd.

Voordelen Youtube (cashcow)

 • Je kunt vanaf de 1e video het maken van video's al uitbesteden
 • Per week kost het opbouwen van een kanaal maximaal 30 minuten (mits je zelf video's maakt)
 • Opschalen van je kanaal kan zowel eenvoudig als snel
 • Nadat je met 1 kanaal geld verdient, kun je dit model kopiëren
 • Net zoals met affiliate marketing zal het geld voor je blijven opleveren
 • Je heb, met het juiste onderzoek, weinig concurrentie

Nadelen Youtube

 • Het opbouwen van een kanaal kost relatief veel tijd (circa 2-8 maanden)
 • Je bent tijd kwijt aan video's editten of je besteed het uit – dit kost geld
 • Als je onbekend met met Youtube kost het tijd om te weten hoe je op de juiste manier start
 • Je moet consistent video's oploaden om je kanaal te laten groeien

Conclusie top 5 online verdienmodellen

Vooralsnog raad ik aan om voordat je aan een verdienmodel start, je te verdiepen waar je mee start. Past het bij je, doe je het voor het geld, of voor je passie en wil je er bijvoorbeeld over 1 jaar nog steeds mee bezig zijn.

Het ene model is het andere niet. Verdienmodellen uitproberen kan zeker geen kwaad, zo kom je er snel genoeg achter wat er bij je past. Besef je echter wel dat waar je ook mee start, je ook weet waar je aan begint. Lees je in, doe je het omdat je het wilt, of omdat iedereen om je heen het doet.

Heb je bijvoorbeeld weinig geld maar elke dag wel een uurtje de tijd, dan is starten met affiliate marketing een geschikte optie. Heb je genoeg geld (€1000 of meer) te besteden dan liggen er meer mogelijkheden zoals dropshipping, SMMA of Youtube. Kijk hierbij ook naar welke kennis je nodig hebt en hoe snel je geld gebruikt wordt.

Facebook is een goed voorbeeld van een geldmachine die zowel voor als je tegen je kan werken. Zo kun je in korte tijd veel geld verdienen, maar ook verliezen.

Van alle modellen is Affiliate Marketing het veiligst als het gaat om zowel tijd als geld. Afhankelijk van hoe je start kun je met slechts een hostingpakket al starten met je website en kun je met 1 uurtje per dag al vrij snel een website opbouwen. Een cursus hierin helpt je sneller op weg en kost slechts €47,-. Mocht je hier meer over willen weten, klik dan op deze link.

Ik wens je veel succes met jouw keuze en mocht je hem al gemaakt hebben of meer vragen hebben, laat dan een berichtje achter. Ik ben benieuwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om je de best mogelijke browse-ervaring te geven. Als je deze website blijft gebruiken zonder je cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, stemt je hiermee in.

Sluiten