Je hoort erover, je leest erover, maar wat is bitcoin nou echt en wat kun je er mee? Om ons heen horen we tegenwoordig de meest uiteenlopende uitspraken, nieuwsberichten, koers stijgen en dalingen, maar wat zegt dit ons. Een ding gaan we steeds meer voelen en zien en dat is dat onze Euro’s steeds minder waard wordt. Je ziet dit niet letterlijk gebeuren, maar zaken zoals rente betalen voor je spaarrekening, huizenprijzen die skyhigh gaan en boodschappen die langzaam aan duurder worden laten dit zien.
Een van deze voorbeelden zal je vast niet ontgaan zijn, maar dit gebeurd niet zomaar. In 2008 was de val van Lehman Brothers bank in Amerika groot nieuws. Dit was voor velen het begin om meer te gaan kijken naar de werking van de economie en waarom er gebeurde wat er toen gebeurde. Ik ga hier nu niet verder op in, maar de zoektocht bracht ons naar een digitale vorm van geld, bitcoin wel te verstaan.
Deze digitale munt, die door veel mensen werd afgedaan als hobby of test product, werd tussen 2012 en 2017 steeds serieuzer bekeken door de financiële markt. De reden hiervoor was een toenemende regulering van overheden. Afgelopen jaren en vooral sinds Corona heeft bitcoin alleen maar meer aandacht gekregen en is de munt enorm gegroeid. En niet zonder reden.
Inhoudsopgave
Wat is bitcoin?
Met een stijgend wantrouwen richting banken en overheden na de financiële crisis van 2008 en een jaarlijkse groei van het aantal transacties online, stijgt de vraag exponentieel naar nieuwe digitale betaalmiddelen. Een betaalmiddel dat naast het huidige financiële systeem moet functioneren of misschien zelfs moet kunnen vervangen. Een belangrijke eis aan dit nieuwe systeem is dat het decentraal is, dit in tegenstelling tot de centraal gereguleerde Euro.
Het antwoord hierop werd geboren in 2008. Een nieuw digitaal betaalmiddel, zonder eigenaar. Bitcoin is van de mensen die het bezitten en niet van een bedrijf of centraal orgaan die het reguleert. Zie het als een digitale vorm van cash geld. Een manier om waarde uit te wisselen tussen persoon A en persoon B zonder tussenkomst van een bank. Dit wordt ook wel peer-to-peer genoemd.
De digitale munt is bedacht een Satoshi Nakamoto. Een programma of groep waarvan tot vandaag de dag de identiteit onbekend is. In 2008 schreef hij of de groep een white paper waarin precies staat waar bitcoin voor dient en waarom deze munt is opgericht.
De 1e transactie met bitcoin vond 1 jaar na de oprichting plaats. Er werd 10.000 bitcoin betaald voor 1 pizza. Dit zou nu een dure pizza zijn.
In tegenstelling tot de Euro en de USD die we kennen wordt bitcoin niet uitgegeven door een bank. De munt wordt digitaal gecreëerd door miners die ingewikkelde computercodes laten ontcijferen op een gedecentraliseerd systeem waarop iedereen zich kan aansluiten: dit is de blockchain.
Blockchain (database)
Een vraag die je je kunt stellen als je een betaling doet zonder tussenpartij is: hoe weet ik dat er niet gerommeld wordt aan mijn bitcoin transactie? Bijvoorbeeld dat een hacker niet zomaar een bitcoin vaker kan spenderen. De architect Satoshi Nakamoto heeft hier een oplossing voor: blockchain. Deze wordt gevormd door vele computers wereldwijd die samen die blockchain vormen.
Zodra er een transactie plaats vind, welke in een fractie van een second kan gebeuren, komt deze transactie als een unieke code (het blok) direct in de blockchain terecht. Deze transactie wordt ook doorgegeven aan alle gekoppelde computers. Zo kan iedereen exact zien welke transactie er wanneer heeft plaatsgevonden. Volledig anoniem overigens, omdat het met codes werkt en niet met jouw gegevens. De gedachte hierachter: als je zelf iets weet, hoef je niet te vertrouwen op een ander.
Hoe complex dit ook klinkt, tot nu toe heeft nog niemand de werking en de theorie achter de blockchain kunnen weerleggen of onderuit kunnen halen. Zelfs niet de gezamenlijke kracht overheden en banken. Je zou het dus revolutionair kunnen noemen. Even nagaande dat dit nu al weer sinds 2008 bestaat en de munt momenteel tussen de $50.000 en $60.000 schommelt.
Bitcoin waardestijging
De waardestijging van bitcoin heeft met een aantal zaken te maken. Een ervan is uiteraard populariteit en bekendheid. Maar een belangrijker feit is de aanhoudende lage rente, toegenomen productprijzen, stijgende huizenprijzen etc. Hierdoor zijn steeds meer beleggers bereid om om hun portfolio uit te breiden en crypto een kans te geven. Het kan een risico opleveren, maar ook veel opleveren. Eerlijk gezegd levert de Euro momenteel meer risico als dat hij iets oplevert.
Niet alleen beleggers, ook overheden, banken, beurshuizen en wereldbedrijven zijn achter de schermen veel met bitcoin bezig. Sommige hebben het al op de balans staan, sommige praten er nog over. Hoe dan ook, doet dit veel met de koers.
Hoe kom je aan bitcoin?
Je kunt op een aantal manieren aan bitcoin komen. Niet allemaal liggen even voor de hand, maar dit zijn de manieren:
- Bitcoin accepteren voor verkoop van producten en diensten
- Bitcoin minen
- Bitcoin kopen op een handelsplatform zoals Bitvavo
- Bitcoin ontvangen als betaling (je hebt dan wel een wallet nodig bij bijvoorbeeld Bitvavo)
Acceptatie voor verkoop van producten en diensten
Van nature is bitcoin bedoeld als betaalmiddel, digitaal dan wel. Zo zijn er al bedrijven en webshops die bitcoin als betaalmiddel aanbieden. Zo heeft Arnhem alleen al ruim 90 ondernemingen zoals winkels, restaurants en cafe’s die bitcoin accepteren.
Mining
Dit is een manier die minder voor de hand ligt. Je kunt met de juiste computerkracht bitcoin minen. Je houd dan een bitcoingrootboek bij waarin je transacties samenvat die gebeuren in een bepaalde periode van 10 minuten. Dit doet je computer overigens, maar daar komt mining op neer. Een aantal jaren geleden kon je zelfs nog vrij succesvol minen met je laptop en hier kon je leuk mee verdienen. Dit is tegenwoordig uitgesloten omdat computers hier tegenwoordig speciaal voor worden gebouwd door mining experts. Er moet namelijk een grote rekenkracht aan te pas komen. Bovendien kosten ze veel geld, vreten energie en leveren op lange termijn steeds minder op.
Kopen en verkopen op een handelsplatform
Dit is de meest bekende vorm om aan bitcoin te komen. Zonder tussenkomst van een derde partij, kun je bitcoin kopen. Je zet dan x-aantal Euro’s op een handelsplatform zoals Bitvavo en hiermee koop je bitcoin. Meer weten over Bitvavo? Lees mijn Bitvavo review. Ook kun bitcoin op elk gewenst moment weer terug ruilen voor Euro’s. Deze manier gebruik ik zelf ook en is erg eenvoudig.
Salaris
Ook deze vorm kom nog weinig voor, maar stel je bent zzp’er of freelancer dan kun je je opdrachtgever als vragen om jou in bitcoin te betalen. Voorwaarden hiervoor zijn wel dat jullie beide een bitcoin wallet moeten hebben op een handelsplatform en uiteraard in bitcoin willen vergoeden.
Een voorbeeld van een bedrijf dit dit voor hun werknemers doet is BTC Direct. Werknemers krijgen hier een deel van hun salaris in Euro’s en een deel in bitcoin.
Hoe leer ik meer over bitcoin?
Stel je wilt na het lezen van dit artikel graag meer over leren, dan zijn er een aantal manieren voor. Hiervoor verwijs je graag naar tweetal waardevolle cursussen, te weten, de Bitcoin Basics basiscursus van Madelons Vos of een meer complete cursus over bitcoin en crypto van de Crypto Academy. Beide zijn uitstekende bronnen om stap voor stap verder in deze wereld te duiken.
Doe het tegenovergestelde van anderen doen
Een van de boeken die ik recentelijk gelezen heb is Principles van Ray Dalio. Eigenaar van het grootste hedgefund ter wereld. Een sterk principe, wat ik graag wil aanhalen is dat je moet doen wat het tegenovergestelde is van wat iedereen doet. Dus niet altijd de ”massa” volgen of geloven.
Hetzelfde principe geldt ook voor Warren Buffet met zijn quote: be fearfull when others are greedy and greedy when others are fearfull.
Waar dit op neerkomt is dat je nooit zomaar moet doen wat de massa doet of verkondigd. Is er een bull run (koersstijging), iedereen springt mee, iedereen koopt crypto en niemand wil de boot missen, want die is nu vertrokken. Vraag jezelf altijd af waarom je dit hoort en ziet en doe eigen onderzoek. Als iedereen het erover heeft, stap dan niet automatisch in.
Leer wanneer je moet instappen van experts. Als je niet weet waarin je investeert of wanneer je investeert en om welke reden, is het namelijk gokken. De massa is namelijk altijd te laat en komen meestal achter de daadwerkelijke moment aan. Wanneer een koopmoment slimmer is is als niemand erover praat of niemand durft te kopen omdat niemand erover praat. Dan haal je vaak je rendement.
Grote investeerders en experts weten dit en wachten zonder het van de daken te schreeuwen. Als iets 100% stijgt is het geen moment om te kopen. Kenners hebben op dat moment hun winst al en wachten alweer op het volgende moment.
Hoe veilig is mijn geld als ik in bitcoin beleg
Als je besluit te investeren in bitcoin moet je je vooral beseffen dat dit altijd een risico met zich mee brengt. Koersstijgingen en dalingen van 20-30% zijn niet uitzonderlijk en hier moet je tegen kunnen. Het belangrijkste naar mijn mening is dat je eerst de juiste kennis bezit van waar je in stapt voordat je erin stapt. Anders is het gokken. Ongeacht de volatiliteit van bitcoin, is het verstandig in ieder geval de basis te kennen. Vervolgens kun je bewust kiezen om er in te stappen.
Aan de slag met bitcoin
Zoals je hebt kunnen lezen is bitcoin is ontworpen als digitaal betaalmiddel om zonder tussenkomt van een derde partij zoals de bank transacties te kunnen uitwisselen. Deze transacties worden gekeurd en uitgevoerd door een decentraal netwerk van computers: blockchain. Je hebt nu al meer basiskennis van wat bitcoin is en wat je met bitcoin kunt doen. Hiermee kun je 3 dingen doen:
- Nog meer gaan inlezen op andere websites en hopen dat je nog meer vindt
- Jezelf verdiepen in de aanschaf van een cursus zoals Bitcoin Basics of de Crypto Academy
- Een gratis account aanmaken op Bitvavo en daar je eerst crypto kopen
Misschien is het nog te vroeg voor optie 3. Wil je meer leren over bitcoin en crypto, in de Crypto Academy leer je stap voor stap hoe alles werkt. Een van de onderwerpen in de Academy is de stapsgewijze uitleg van een handelsplatform. Zodra je een account hebt op zo een platform en daarmee een online wallet hebt, kun je bitcoin maar ook andere cryptomunten kopen en verkopen.
Ik hoop dat je wijzer bent geworden van dit artikel en ik ben benieuwd welke actie je vandaag gaat ondernemen. Investeer in jezelf, maar wel met de juiste kennis.
Verdiep je verder in bitcoin, crypto en leer je eerste aankoop te doen!
Ga naar de kortingspagina voor 50% korting