Beleggen in zilver, is het verstandig, waarom en waar?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Beleggen in zilver is beleggen in edelmetalen. Net zoals goud. Het is een edelmetaal met een mooi en lange geschiedenis (duizenden jaren). Het wordt al die tijd ook al als geld gebruikt en het voldoet aan alle karakteristieken die we aan geld toekennen. Zilver is ook schaars en de vraag ernaar ligt al lang ver boven het aanbod.

Daarbij komt dat zilver fundamenteel gezien ondergewaardeerd is. Dit blijkt onder meer uit een afgenomen productie en toegenomen vraag. Zilver is dus bijzonder interessant om in de gaten te houden en wellicht om erin te beleggen (geen advies, maar wel een tip).

Wat is zilver en waar wordt het voor gebruikt?

Zilver is een goed geleidend edelmetaal dat veel in de industrie wordt ingezet. Elke elektronisch apparaat dat we kennen of gebruiken heeft wel zilver. Ook kan het worden toegepast in munten, sieraden en zilverwerk. Het overgrote deel van de totale vraag naar zilver komt uit de industrie en wordt hier dan ook ingezet. Denk hierbij aan voorbeelden zoals batterijen, touchscreens, telefoons, printers, motoren, horloges etc.

Wat bepaalt de zilverprijs zoal?

Zilver wordt wat oneerbiedig ook wel poor man’s gold genoemd. Dit komt omdat het goedkoper is dan goud en daardoor minder waardevol zou zijn? De prijs van zilver wordt door meerdere factoren beïnvloed:

Vraag en aanbod

Zoals met elke financieel product heb je te maken met vraag en aanbod. Deze bepalen mede wat de prijs het van hetgeen je koopt. Zoals net beschreven is er te weinig aanbod van zilver ten aanzien van een veel grotere vraag. Veel van het aanbod is al in omloop en veel moet nog gedolven worden. Je vraagt je wellicht af waarom de prijs van zilver dan zo laag is met zo een schaars goed. Hier komt dus ook naar voren dat zilver ondergewaardeerd is, maar zeker niet onbelangrijk.

Prijs van goud

Niet altijd, maar vaak is er een relatie tussen de prijs van goud en zilver. Wanneer goud stijgt of daalt, gebeurd dit ook met zilver. Echter is de prijs van zilver volatieler dan goud omdat de markt kleiner is, de vraag groot en de toepassing er van erg specifiek zoals in de industrie.

De Dollar

Vaak worden zilverprijzen uitgedrukt in dollars. Wanneer de dollar omhoog gaat, gaat zilver omlaag en andersom. Dus wanneer de dollar zwak is (we zitten nu in een bijzondere periode) is zilver interessant om naar uit te kijken.

Waarom zou je beleggen in zilver?

Voor veel beleggers wordt zilver gezien als een interessante investering vanwege de potentieel hoge rendementen en huidige onderwaardering. Een van de interessante factoren voor beleggers zijn de prijsbewegingen van de afgelopen jaren. Doordat zilver meer volatiel is, levert het ook leukere rendementen op ten aanzien van goud. Zilver overtreft goud hierin vaak en exponentieel.

Toch vraagt de investering in zilver een iets andere aanpak dan puur goud. Het is namelijk niet puur edelmetaal. De vraag naar zilver zoals hiervoor beschreven, is namelijk op te splitsen in een vraag vanuit de belegger om erin te investeren en een vraag vanuit de industrie. Voor maar liefst 85% wordt zilver dan ook gebruikt in laatstgenoemde sector.

Ondanks de grote aanwezigheid van zilver in de industriesector, verklaart niet de stijging van de zilverprijs in de afgelopen 10 jaar. Dit maakt dat een belegging in zilver andere beleggingen in grondstoffen kan overtreffen.

Hoe je kunt beleggen in zilver

Zilver is een veelzijdig metaal en zo ook de mogelijkheden om erin te beleggen. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken, afhankelijk van jouw voorkeur, gevoel, risico dat je wilt lopen en (lange termijn) doel. Het is dan ook aan te raden alleen te beleggen in zilver op een manier die bij jouw past, niet per se wat het meest oplevert of wat andere mensen doen.

Beleggen in fysiek zilver

Een van de manieren om te beleggen in zilver is het kopen van fysiek zilver. Letterlijk zilver waar jij eigenaar van wordt en blijft. Dit kun je doen bij Gold Republic en kan zowel opgeslagen worden in een van hun kluizen of thuis, afhankelijk van jouw wensen zijn hier 4 bergingsmogelijkheden in.

Bij aankoop van fysiek zilver koop je voor lange dan wel eeuwige termijn en vertrouw je erop dat jouw belegging meer waard wordt én je koopkracht behouden blijft. Dit in tegenstellig tot de euro dit (veel) minder waard wordt door inflatie.

Zilver is voor 2 redenen bijzonder: 1) het is een vluchthaven om je koopkracht te behouden. Omdat de markt voor zilver kleiner is, maar dit niet altijd zal blijven is een belegging erin interessant wanneer mensen van goud naar zilver zouden stappen of in ieder geval in beide edelmetalen zouden springen.

Ten tweede is het naast olie, de meest veelzijdige grondstof die er bestaat. Er zijn duizenden toepassingen voor, het is schaars en door de toepassing ervan in de industrie alleen al een primaire reden om erin te beleggen.

Beleggen in aandelen

Aandelen werkt anders als investeren in fysiek zilver. In mijn ogen is het iets lastiger, omdat je verstand moet of wil hebben van aandelen, bedrijven en wanneer te kopen en bij welke broker. Er komen dus wat meer factoren bij kijkend dan wanneer je fysiek zilver koopt bij Gold Republic.

Je kan aandelen kopen van bijvoorbeeld zilvermijnbedrijven. Aandelen van dit soort bedrijven stijgen vaak wanneer ook de koers van zilver stijgt. Houdt echter wel rekening met het feit dat je in een bedrijf investeert. Mocht de zilverkoers goed gaan, dan betekent dit niet altijd dat jouw aandeel in het bedrijf ook omhoog gaat. Dit kan te maken hebben met zaken die intern in een bedrijf gebeuren.

Beleggen in zilver

Mijn voorkeur met zilver (en goud) is om te investeren in fysiek zilver. Dit doe ik bij Gold Republic. De redenen hiervoor zijn vrij eenvoudig:

  • Ik vind het een fijn gevoel dat ik daadwerkelijk fysiek zilver bezit
  • Mijn bezit ligt veilig opgeborgen in een externe kluis
  • Ik hoef geen bedrijven te analyseren, aandelen te checken of koopmomenten te bepalen
  • Dagelijks krijg ik een bericht van Gold Republic over de koers van mijn belegging en wat het waard is.
  • Gold Republic staat zeer goed aangeschreven als het gaat om beleggen in zilver/edelmetalen
  • Mijn visie is lange termijn, wat past bij deze beleggingsvorm

Is jouw interesse gewekt en wil je graag meer weten over beleggen in zilver bij Gold Republic (goud en platina kan natuurlijk ook). Maak dan hieronder vrijblijvend en gratis een account aan bij Gold Republic en ontdek meer informatie.

Een groot pluspun (vind ik) is dat zodra je bent aangemeld, je wordt gebeld door een medewerker van het bedrijf om te vragen of alles duidelijk is, je vragen hebt en om twijfels die je kunt hebben weg te nemen. Ook kun je te allen tijde met Gold Republic bellen als je vragen mocht hebben.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *