Investeren in jezelf is waardevol!

Hoe kun jij in jezelf investeren en wat kan het je opleveren?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Dit is een topic waar ik de afgelopen jaren veel van heb geleerd, zowel positief als negatief. Hierbij heb ik vooral geleerd dat op het moment dat ik ergens geld aan uitgeef, ik bewuster aan de slag ga met hetgeen ik gekocht heb. Op het moment dat jij (veel) geld investeert in jezelf, geeft deze transactie jouw mind ook het signaal dat je er serieus mee om wilt gaan. ”Those who pay, pay attention”.

Waarom wil je investeren in jezelf? Waarom niet zou ik willen weten. Vragen die ik aan mezelf en aan vrienden en familie stel zijn: ben je al waar je wilt zijn? Doe je al wat je wilt doen? Kun je omschrijven hoe jouw mooiste leven eruit zou zien? Zijn er punten in je leven die beter kunnen en waarom doe je hier niks of niet voldoende aan?

Investeren in jezelf hoeft niet altijd in de vorm van geld te zijn, maar ook in de vorm van tijd, kennis, verzorging, omgeving, vrienden etc. Mijn ervaring is dat, ook al claimen mensen nooit tijd of weinig tijd te hebben, zij meestal meer tijd als geld tot hun beschikking hebben, alleen hun tijd niet op de meest efficiënte manier invullen.

Ben jij wel eens nagegaan wat je allemaal doet op een dag en hoeveel tijd hiervan echt nuttig is? Ben jij een fanatiek Netflixer, ga je graag naar het café in het weekend of scrol jij uren door social media? Denk dan eens bewust na over jij in jezelf in kunt investeren zonder dat je er per se armer door wordt, maar je leven wel een impuls kan krijgen.

Met wie ga je het meest om?

’s Wereld grootste ondernemers en zakenmannen zoals Grant Cardone, Dan Pena, Michael Pilarzcyk en Tony Robbins zijn mensen die ik als voorbeeld heb. Ik leer enorm veel van ze en velen met mij. Ze inspireren mensen, ondernemen continu actie, zijn veel bezig op gebied van gezondheid, spiritualiteit, ondernemen en mindset. Echter hebben zij mensen om zich heen die hun daar dagelijks mee helpen, dit is hun directe kring van mensen met wie zij het meest omgaan.

Als ik nu naar mezelf kijk en zou vergelijken met vroeger, dan is er in mijn vriendenkring ook het een en ander veranderd. Deels bewust maar ook deels onbewust. Met de jaren kwam ik er langzaamaan achter dat mijn interesses meer en meer op op andere vlakken gebieden lagen. Waar vrienden bijvoorbeeld graag gingen stappen, zei ik steeds vaker nee of ik dronk bewust minder omdat ik de dag erna fit wilde zijn, wilde sporten en iets aan mijn dag wilde hebben.

Daarnaast hield ik me bijvoorbeeld steeds meer bezig met wat ik nou echt wilde in mijn leven. Ik deed duidelijk nog niet wat ik wilde, maar ik wist ook nog niet wat ik wel echt wilde. Een lastig pakket, maar ik moest er een keer achter komen. Echter kon ik dit niet makkelijk delen met vrienden omdat zij wel deden wat ze wilden en minder met de mindset kant bezig waren.

Vrienden drinken gezelligheid

In accepteerde zodoende steeds meer dat het niet erg was om niet met iedereen in contact te blijven omwille van het hebben van een (grote) vriendengroep. Echter wat betekent een in jouw ogen grote vriendengroep als jij jezelf er niet 100% in thuis voelt of jij jouw interesses niet kan delen. Dit soort vragen spookte door steeds vaker door mijn hoofd.

Mijn vraag aan jou dan ook: met wie ga jij het meeste om en zijn dit ook mensen die al zijn waar jij wilt zijn? mensen over wie je onbewust praat en leuke dingen ondernemen? of mensen waar jij iets van kan leren? Als je met hen samen bent, worden er dan dingen gecreëerd, wordt je dan aan het denken gezet of gaat het alleen over voetbal, bier en vrouwen.

Los van of dit goed is of niet, het hoeft niet altijd te passen in jouw toekomstige plaatje. Onderzoek en investeer eens tijd in wie jij nodig hebt en waar je deze mensen vindt als jij een stapje hoger of verder in het leven wilt komen ten opzichte van waar je nu staat, zodat dat je toegroeit naar je persoon die jij ‘’later’’ wilt zijn. Hier over nadenken kan geen kwaad en heeft mij in ieder geval veel inzichten gegeven waar ik dankbaar voor ben.

Hoe zie je er uit en hoe wil je overkomen?

De een denkt hier meer over na als de anders, maar hoe zie jij eruit? Welke kleding draag je, welke schoenen? Geschoren baard, geen baard, grote baard? Staart of kort haar? Rook je veel? Het zijn kleine dingen die jij waarschijnlijk normaal vindt of jouw identificeren, maar hoe wil jij naar de buitenwereld overkomen. Bereik je ermee wat je wilt bereiken?

Ondanks dat een afspraak met een klant of vriend niet altijd eerste hoeft te zijn en je eerste indruk dus niet altijd meetelt, hoe kleed, gedraag en verzorg jij jezelf dagelijks? Stel dat 5 mensen jouw beschrijven, wat hoop jij dan dat ze zeggen en zou je schrikken als ze iets totaal anders uitspreken.

Kom je regelmatig op bezoek bij klanten en loop je graag in pak, investeer dan in een goed pak, dat lekker zit en waar je je oprecht goed in voelt, dit straal je ook uit. Ben jij online coach en zie je de meeste van je klanten door een scherm, dan is een net t-shirt of sweater misschien al voldoende. Niet altijd zegt kleding iets over je, maar past je kleding bij wie jij bent of pas jij je kleding aan naar wat jij wilt dat andere mensen over jouw denken.

Verdiep je in de omgeving waar je het liefst bent, in de mensen die zich in deze omgeving bevinden en naar mogelijke patronen. Investeer vervolgens in hoe jij wilt overkomen in deze omgeving. Praat je met plat accent of in ABN. Moet je basis van de Engelse taal kennen zijn of niet? Op het moment dat jij iets wilt verkopen of presenteren, dan baart oefening kunst. Hoe beter jij overkomt of jouw bericht overkomt, hoe zelfverzekerder je wordt en hoe beter je wordt begrepen.

Hoe jij wilt overkomen op een anders bestrijkt zoals je ziet groot spectrum. Echter wanneer jij jezelf goed voelt, er goed uit ziet en dit ook uitstraalt, behaal je mogelijk eerder resultaten op elk gebied dan wanneer je dit niet doet en denk dat alles vanzelfsprekend wel goed komt.

Cursussen, boeken en podcasts

Investeren in jezelf kan op vele manieren. Een van de eerste investeren die ik in mijzelf deed was het kopen van een cursus en een boek. De cursus ging over dropshipping en het boek was Master Your Mindset. Beide waren voor mij het beginpunt van een leven dat zich langzaam aan het manifesteren is naar een situatie waar ik in wil leven en mij op mijn plek voel.

De investeringen lieten mij kennis maken met informatie die ik op geen enkele school eerder had geleerd en waar vrienden en familie van mij nog nooit gehoord. Zowel de cursus als het boek leerden mij ehter zien hoe ik:

  • Online geld kon verdienen (naast mijn baan) op weg naar vrijheid

  • Mijn mindset kon veranderen van onmogelijkheden naar mogelijkheden

  • De juiste vragen leerde stellen aan mijzelf en aan mijn omgeving

  • Met andere mensen in aanraking kwam waar ik wat nieuws van kon leren

  • Een businessmodel kon starten waarop ik mijn ondernemende gedachten kon testen

Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar interessante podcasts. Spotify staat er vol mee, zolang je maar zoekt en wilt leren. Sindsdien luister ik bijna elke dag in de auto naar een podcast in plaats van naar radio. Podcast zijn voor mij een slimme, makkelijke en begrijpbare manier om nieuwe kennis tot mij te nemen, nieuwe dingen te leren, mijzelf te herkennen in andere mensen en ook leerlessen toe te passen in mijn leven.

cursus met mensen

Je bent nooit te oud om te leren

Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden onder de noemer ‘’investeren in jezelf’’. Begin dan ook niet als een dwaas met alles tegelijk. Als je al niet bezig bent, start dan eerst met het bepalen van waar je nu staat en waar je heen wilt. Schrijf eens op hoe jij jouw leven over 5 of 10 jaar voor je ziet. Laat tijd en geld hierin geen rol spelen maar schrijf jouw dromen op. Durf te fantaseren, durf je gedachten hiervoor open te stellen en zie wat er dan gebeurd.

Onverwachts zullen er personen, evenementen, afspraken etc. op je pad komen die je voorheen niet had, maar omdat je je nu focust op waar je heen wilt en wat en wie je nodig hebt, trek je dit aan. Ken je het voorbeeld van de man die een rode auto wilde hebben? Vanaf het moment dat hij die rode auto wilde hebben, viel elke rode auto hem op die hij onderweg tegenkwam. Toeval? Nee, op het moment dat jij iets heel graag wilt of een weg er naartoe zoekt, wordt je als het ware geholpen en krijg je onverwacht hulpmiddelen toegereikt die jouw verder brengen.

De eerste stap is aan jouw – Onderneem actie

Ik ga jouw hetzelfde bieden als waar ik mee begon na een lange zoektocht naar wat ik wilde. Ik kwam erachter dat je ergens moet beginnen en uitstel geen enkele zin heeft. Investeren in jezelf, in welke vorm dan ook, levert vaak zoveel meer op dat je vooraf durft te dromen. Ik geef je een mogelijkheid om je te verdiepen in een model waarmee jij:

  • Nieuwe en ondernemende mensen kan ontmoeten

  • Je kunt verdiepen in wat online ondernemen voor je kan betekenen

  • Middels een cursus meer gaat leren over marketing, internet, website, google etc.

  • In aanraking kan komen met leerzame podcasts

  • Een digitale omgeving tot je beschikking kunt krijgen gevuld met tips en trics over hoe jij jouw dromen kunt verwezenlijken

Stap jij open voor een nieuwe uitdaging, nieuwe mensen, nieuwe kansen en een extra maandelijks inkomen?

Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *