Zo voorkom je dat stress je leven onnodig beïnvloed! (stress coach en training)

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Vaak zijn we al te laat als we realiseren dat stress ons leven meer overhoop haalt en meer beïnvloed dan we dachten en zouden willen. Wat dat betreft kan stress een stille uitputtingsslag van ons lichaam zijn die we vrij lang kunnen negeren. Een stress coach kan je hier zeer goed bij helpen en je laten inzien hoe je stress kan aanpakken.

Lang niet iedereen heeft namelijk dezelfde symptomen en vaak geven we alles de schuld behalve onszelf. De een heeft een gejaagd gevoel door een druk gezin of drukke baan. De ander voelt af en toe hartkloppingen. Soms wordt het gewoon even te veel. Er kunnen op zo een moment 2 dingen gebeuren: of jij grijpt in of je lichaam grijpt in. Vaak ben je te laat als je lichaam ingrijpt, omdat je dan zelf te lang de symptomen negeert.

De impact van stress is echter groot. Zowel op je lichaam als geestelijk. Een stress coach kan jou leren hoe je weer rust gaat ervaren en hoe je beter om kan gaan met de dingen die je doet (of juist dingen los moet laten).

Wat is stress nou eigenlijk?

Stress treed op als er een grote hoeveelheid druk op iemand wordt gelegd. Ook al hoeft niet altijd slecht te zijn, vaak wordt het wel negatief ervaren. Een bekend voorbeeld hiervan is een deadline die je moet halen, maar geen idee hebt hoe. Maar lang niet altijd hoeft stress gerelateerd te zijn aan druk die iemand krijgt of zelfs werkgerelateerd.

Een stress coach helpt ook regelmatig mensen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Denk aan een (onverwachts) overlijden, een ongeluk of direct ontslag. Het verschilt van persoon tot persoon hoe met bepaalde omstandigheden wordt omgegaan en of er sprake is van stress of een burn-out. Wel is het vaak te herleiden naar een specifieke oorzaak. Dit maakt dat stress soms snel weg zal gaan na bijvoorbeeld een bruiloft of nieuwe baan, maar juist langer blijft hangen of erger wordt als iets dagelijks in onze gedachten blijft zweven.

Is alle stress slecht?

Nee, niet alle stress is per definitie slecht. Zo heb je ook te maken met gezonde stress. Dit ontstaat vaak als je er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen. Dit speelt dus veelal af in je hoofd, al is het een prikkel op iets wat erbuiten gebeurd. Een heel simpel voorbeeld is een volle mailbox, of het dagelijks zien van alle rode bolletjes op je telefoon (veel meldingen/berichten).

Dit is niet per definitie slecht, maar kan wel een negatieve lading krijgen. Bijvoorbeeld doordat je je e-mails niet weggewerkt krijgt of als je elke melding toch even wilt checken. Je kan dan gaan denken dat je alle e-mail nooit weggewerkt krijgt bijvoorbeeld. Dit levert een gejaagd gevoel op en vereist meer focus. Deze vorm van stress is niet erg overigens, het is vrij natuurlijk dat we dit soort dingen weg willen werken. Het zit in ons.

Net als een vol bureau je productiviteit vaak niet verhoogt. Je krijgt dan dagelijks nieuw werk, terwijl je bureauwerk blijft liggen. Soms kan dit zelfs gezonder zijn dan totaal geen stress. Het houdt je namelijk alert en je kan het gevoel hebben iets nuttigs te doen.

stress verminderen

Wat is ongezonde stress?

Ongezonde stress laat zich vaak kenmerken door een onmogelijkheid tot ontspannen. relaxen of herstellen. Voorbeelden zijn een traumatische gebeurtenis of plots overlijden waar je niet zomaar overheen komt terwijl je leven wel door gaat. Ook werk gerelateerd kan een altijd aanwezige prestatiedruk ervoor zorgen dat je 24/7 met je werk bezig bent en jezelf erin verliest of stress gaat ervaren. Er wordt van allerlei kanten aan je getrokken.

Als stress langer aan blijft houden, zeker door niet veranderende omstandigheden, veroorzaakt het onder meer:

 • Paniekgevoelens
 • Verlies van je zelfvertrouwen
 • Toenemende piekermomenten (gaat het wel goed? hoe kom ik hier uit? wat zeg ik thuis? wordt ik ontslagen?)
 • Mentale klachten en zelfs fysieke klachten (mager worden, slechte verzorging, weinig sporten, snacken)

Behalve mentaal, zoals paniek en verlies van zelfvetrouwen, gebeurd er ook fysiek het een en ander. Wat zich van binnen afspeelt, gaat zich namalijk vanzelf van buiten uiten. Denk hierbij aan een snellere ademhaling, (meer) zweten, hartkloppingen, spierpijn door gespannen spieren (stijve nek). Wat je als gevolg hiervan gaat merken is:

 • Pijnklachten in je rug, nek of gewrichten doordat je gespannen bent
 • Vermindering van (gezond) eetlust en eerder snacken
 • Verandering van je gewicht
 • Minder goed in slaap komen en moeier wakker worden

Wanneer trek je aan de bel?

Niet altijd, maar vaak gebeurd dit pas als het te laat is of je stress zelf niet weg krijgt. Een stress coach kan dan uitkomst bieden. Zeker als bovenstaande punten je bekend in de oren klinken. Als jij moeite hebt met ontspannen of in je eigen onzin gaat geloven zoals: het gaat wel over, die slaap haal ik wel weer in of ik loop een rondje zodat het over gaat, denk dan even twee keer na.

Wat je er namelijk voor laat liggen zijn: leuke dagen met vrienden of familie, lekker in je vel zitten, een mooie toekomst of genieten van je dag. Als je dit soort dingen wel deed, maar niet meer doet, pas dan op!

Wat een stress coach en/of cursus jou kan bieden

Voordat je denkt dat een stress coach iets engs is, of iets waar jij je te tros voor voelt, zie deze coach als iedere andere coach. Bijvoorbeeld een mindset coach, business coach of life coach. Het is iemand die in dit geval op het gebied van stress, weet hoe hij of zij jou kan helpen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat je balans terugkrijgt van (gezonde) stress en ontspanning en te herstellen waar je nu mee loopt.

Je leert vaak stappen zeten die de belasting die je mee sleurt te verlichten en meer aan jezelf te denken. Goede voorbeelden hiervan zijn:

 • Nee leren zeggen
 • Werk delegeren waar dit mogelijk is
 • Je gezin mee laten helpen in de huishouding
 • Je werk verdelen en een planning maken wanneer je wat doet
 • Leren prioriteiten stellen en een lange termijn plan opstellen (waar je aan gaat werken

Maar een stress coach bestaat er niet alleen om je stress te verminderen of weg te halen en ontspanning te maximaliseren. Je wordt daadwerkelijk weer getraind om meer positieve belasting aan te kunnen en jezelf sterker te gaan voelen. Zowel mentaal als fysiek. Denk hierbij aan zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid vergroten, assertiever leren worden en meer bewegen.

Werk nu aan het verminderen van stress

Wil jij straks weer een leven zonder stress die je nu als hinderlijk ervaart? Dan biedt de cursus ”nooit meer stress of zorgen” jou uitkomst. In deze cursus krijg je een duidelijk stappenplan om in je eigen tempo te leren hoe je de ontstane spanning in je leven los kan laten. Dit hoeft namelijk geen jaren, maanden of zelf weken te duren.

Met een stap voor stap online begeleiding hebben 15.000+ mensen de ontspanning in hun leven teruggevonden. De cursus is zeer resultaatgericht, erg praktisch en biedt effectieve methoden richting een leven zonder negatieve stress. Niet alleen kun je de cursus volgen, je krijgt daadwerkelijk vragen en opdrachten van je stress coach omdat het om jouw draait.

Wat je gaat merken na het volgen van deze cursus:

 • Blijvende ontspanning en keuzes maken waar je je goed bij voelt (een ontspannen leven is geen toeval maar een keuze!)

 • Van piekeren naar ontspannen vertrouwen (je laat zorgelijke gedachten los en eet positief naar je toekomst te kijken)

 • Je kent én begrijpt de oorzaak van je stress en je weet de oplossing

 • Een transformatie van negatief denken naar positief voelen (vrolijker, gemotiveerder en sterker)

Meer dan 15.000 mensen hebben al succesvol deelgenomen aan de trainingen

cursus zelfvertrouwen

Ontdek nu de online training ”Nooit meer zorgen of stress”

Als je nu actie onderneemt krijg je gratis 2 bonussen:

 • Het e-book ”inzicht in je kracht”
 • Een coaching sessie
Ontdek direct deze training

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *