Bitvavo Review: Kun je hier veilig in crypto handelen?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Bitvavo is een Nederlandse broker (beurshandelaar) die sinds 2017 bestaat. Deze broker is gemaakt en gericht voor eenvoudig gebruik van de beurs en zorgt ervoor dat er makkelijk cryptocurrency gekocht, verkocht en verhandelt kan worden. Niet alleen zien de website en het portaal en gebruiksvriendelijk uit, de interface is eenvoudig, intuïtief en duidelijk.

Bitvavo is gevestigd in Amstedam en richt zicht alleen op Europese klanten. In tegenstelling tot vele andere Nederlandse Brokers heeft Bitvavo een ruim assortiment aan cryptocurrencies. In de toekomst zullen deze steeds meer gevuld worden met nieuwe crypto’s.

Het beursplatform krijgt een regelmatige update met nieuwe functies en tips om jou nog makkelijker, fijner en veiliger te laten handelen in cryptocurrency. In dit artikel zoomen we in op Bitvavo, onderzoeken we de betrouwbaarheid van het platform en helpen wij jou verder.

Hoe werkt Bitvavo?

Bitvavo naar de exchange

Bitvavo begon als broker maar heeft het platform vorig jaar (2019) opgebouwd naar een exhange. Met deze actie is hun doel om het goedkoopste crypto platform van Nederland te zijn. Deze stap maakt het echt ook mogelijk om op een exchange tegoeden te storten met bijvoorbeeld iDEAL.

Digitale valuta voor iedereen

Dit is het motto van Bitvavo, en al zeg ik het zelf, het is een mooi motto. Cryptocurrency’s zijn erg populair. Het is voor beginners vaak nog moeilijk of ingewikkeld om op een goede manier in deze wereld te bekend te worden. Bitvavo draagt zijn steentje bij om dit toegankelijker te maken. Wil je naast Bitvavo meer leren over hoe je moet handelen in crypto’s, lees dan mijn Crypto Masterclass recensie.

Cryptocurrensies kopen en verkopen

Momenteel biedt Bitvavo de mogelijkheid om 50+ verschillende cryptocurrencies aan te schaffen met platformen zoals iDEAL. Cryptomunten kopen kan eenvoudig door een tegoed op je account te storten. Dit kan zowel in euro’s als in Bitcoin of Litecoin.

Als je je tegoed hebt gestort, kun je dit terugzien in je dashboard en omruilen voor de gewenste cryptovaluta. Tevens kun je hier ook je cryptovaluta verkopen of weer omruilen voor andere currency’s dan wel terug naar euro’s.

Het het proces van cryptovaluta verloopt:

 1. Je stort een tegoed op je Bitvavo accound met iDEAL doot op euro’s storten te klikken
 2. Reken af de gewenste betaalmethode
 3. Klik op de gewenste cryptovaluta
 4. Selecteer het tabblad kopen
 5. Geef aan hoeveel je precies wilt kopen en klik op kopen
 6. Klik het het scherm dat je nu ziet op bevestigen om de aankoop te voltooien

Je zult nu zien dat het (gestorte) tegoed in je dashboard verminderd of weg is en het geselecteerde aantal cryptovaluta’s is toegevoegd in je account.

bitcoin kopen bij bitvavo

Een deeloverzicht van de munten die je momenteel bij Bitvavo kunt kopen en verkopen:

 • Bitcoin Cash
 • Dash
 • Ethereum
 • Bitcoin
 • Litecoin
 • NEO
 • Qtum
 • NEM
 • Stellar
 • Monero
 • Ripple
 • Verge
 • Zcash

Cryptovaluta verhandelen op geavanceerde exchange

Omdat de handelskosten op zowel de basisinterface als op de geavanceerde exchange hetzelfde zijn, maak het niet uit welke je gebruikt. Ben je van plan te gaan handelen, dan is de exchange aan te raden. De functionaliteit hiervan is groter, je kunt met een chart makkelijker technische analyses maken, je hebt een orderboek en je kunt geavanceerde orders plaatsen. Dit hangt van jouw voorkeur en wensen af. Puur voor aankoop en verkoop is de basisinterface

De chart en het orderboek

De chart (een diagram die grafisch alle gegeven laat zien) wordt geleverd door Tradingview. Dit is een bekende aanbieder van grafieken om verschillende indicatoren in een chart tegelijkertijd weer te geven. Met behulp van deze indicatoren is het mogelijk om technische analyses te maken op verschillende koersen.

Het orderboek geeft weer welke orders er precies geplaatst zijn en je kunt je eigen orders inzien.

Uitbetalingen in euro’s

Hoewel op Bitvavo voorheen aangaf dat uitbetalingen 1 werkdag konden duren, blijkt uit praktijk dat op dezelfde dag (zelfs op zaterdag) uitbetalingen worden gedaan. Dit gebeurd via Bunq naar de door jouw gewenste bank. Je laten uitbetalen in gratis. Met de komst van Instant Payment, gelanceerd door Nederlandse en internationale banken, worden alle betalingen tussen (grote) Europese banken binnen seconden uitgevoerd.

Eigen Wallet

Een wallet voor cryptocurrency kun je zien als een soort bankrekening waar jij jouw valuta’s op kunt slaan. Hierin loopt Nederland voor op veel andere landen als het gaat op crypto’s.

Voor iedere cryptocurrency die aangeboden wordt, biedt Bitvavo een mogelijkheid deze veilig te bewaren. Je hebt dus in theorie geen wallet nodig van een andere (derde) partij. Jouw crypto’s staan veilig op 1 plek.

Ik zeg dit, omdat er normaliter wel een aparte wallet vereist is voor iedere munt. Een groot deel van cryptovaluta wordt namelijk bewaard in offline wallets. Deze zijn onbereikbaar vanaf het internet. Dit wordt ook wel cold storage genoemd. De reden hiervoor is dat iets wat niet in verbinding staat met internet niet gehacked kan worden of heel moeilijk. Een select groepje mensen heeft meestal toegang tot dit soort cold storages.

Bitvavo biedt dus ook de opslag van diverse munten aan op een veilige manier. Feit blijft dat je altijd zelf verantwoordelijk bent en blijft voor de veiligheid van jouw account. Hier is Bitvavo niet verantwoordelijk voor. Een zogenaamde twee-factor authenticatie versterkt deze beveiliging.

Kosten bij Bitvavo

Om te beginnen bij het begin, het aanmaken van een account is gratis en verloopt snel. Bitvavo fungeert als tussenpersoon tussen de jou en de exchange. Het doel is om het mensen zo eenvoudig mogelijk te maken om crypto’s aan te bieden in een zo goed mogelijke omgeving. Hiervoor vragen ze per transactie een kleine vergoeding van 0,25%. Overigens past iedere broker deze vergoeding toe, de hoogte ervan varieert.

De vergoeding die Bitvavo rekent is een vergoeding die bovenop de huidige marktprijs komt. Deze hangt af van de munt of valuta die je uiteindelijk koop/verkoopt. Over alle transacties die je maakt, betaal je 0,25% fee. Hiermee is Bitvavo de goedkoopste broker van Nederland.

Daarbij komt dat Bitvavo handelaren beloont wanneer zij veel of regelmatig traden met een extra korting op hun handelskosten. De tier waarin je valt wordt bepaalt naar de mate van het volume dat je verhandelt over een periode van 30 dagen.

Wil je cryptomunten opnemen? dan wordt er opname kosten gerekend, Hoeveel deze opnamekosten zijn kun je hier terugvinden.

Overzicht commissies brokers in Nederland

In onderstaande tabel zie je een overzicht brokers in Nederland en de commissies die zij doorberekenen aan klanten. Deze zijn op 21-01-2020 berekent op basis van de Bitcoin spot prijs en de Bitcoin prijs die de broker zelf rekent. Je kunt duidelijk zien dat Bitvavo hierin de goedkoopste is en dat de percentages ook vrij snel oplopen tot wel 5,55%.

Een van de redenen dat klanten deze handelskosten willen betalen is omdat ze een een systeem terugkrijgen dat fijn werkt. Ook is betalen met iDEAL een grote meerwaarde.

Verificaties en limieten

Bitvavo opereert volgens de Nederlandse Wet- en Regelgeving en dit houdt in dat zij per klant verificaties moeten uitvoeren. Sinds mei jl. staat Bitvavo ook onder officieel toezicht van De Nederlandsche Bank. Dit is een goed teken want daardoor worden zij nu gezien en behandeld als een officiële financiële instelling die klanten moet verifiëren conform de Europese AML5D regelgeving.

Dit houdt in dat zij moeten weten met wie zij zaken doen. Ook moeten zij zich houden aan de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Hier hoef je je niet in te verdiepen, maar het is goed om te weten.

Zonder enige vorm van verificatie kom je niet binnen bij een broker in Nederland. Gemakshalve kun je er ook vanuit gaan dat elke broker die met een iDEAL systeem werkt, ook deze verificatie uitvoert. Bitvavo is hier strikt in, maar ook snel. Mijn verificatie duurde circa 1 uur.

Account

Als je een account maakt is je email adres vereist en een voor- en achternaam. Volgens de wet is Bitvavo ook verplicht om je identiteit te bevestigen. Dit betekent dat je bij aanmelding je identiteitsbewijs of paspoort moet uploaden. Vervolgens kun je nadat je geaccepteerd bent handelen in de cryptomarkt.

Als je aangemeld bent, kun je door middel van een betaling op het platform je bankrekening verifiëren. De tenaamstellingsgegevens van jouw bank moeten bij Bitvavo bekend zijn. Ook kun je na aanmelding de twee-factor authenticatie instellen.

Klantenservice

Als Bitvavo ergens in voorop loopt is het klantenservice. Dit is zowel fijn voor nieuwe, als voor bestaande klanten. De reactietijd is snel, vaak al binnen een uur. Wel wordt geadviseerd om bepaalde vragen eerst te checken in het FAQ gedeelte op de support pagina. De kans dat hier jouw vraag tussen staat is groot. Ten opzichte van andere (Nederlandse) alternatieven zoals Bitonic of Litebit is Bitvavo een vooruit in zijn tijd.

Wil je een persoonlijke vraag stellen, dan is contact opnemen met de klantenservice geen probleem. Zij zijn bereikbaar via support@bitvavo.com of per live chat. Je kunt Bitvavo bereiken op werkdagen tussen 09:00 – 17:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 – 18:00 uur. Ervaring leert dat ook na deze kantooruren je email beantwoord wordt.

Bitvavo App

Bitvavo heeft ook een app voor Android en iOS. Deze app maakt het voor klanten mogelijk om crypto’s te kopen en verkopen, je portfiolio te monitoren en ook prijs alerts in te stellen. Je kunt ook tegoeden op je account storten via de app.

Betrouwbaarheid

Bitvavo B.V. is een bedrijf in Amsterdam dat sinds 11 mei 2017 staat ingeschreven in het Nederlands Handelsregister. Het bezoekadres is Herengracht 450, 1017 CA Amsterdam.

Bitvavo hecht veel waarde aan de veiligheid van de gebruiker en geeft veel informatie hierover. Bekijk hier enkele voorbeelden waarom dit bedrijf betrouwbaar en veilig is:

 • Twee Factor Authenticatie, apparaat en IP beheer, opname, API whitelisting, anti-phishing beveiliging en veiligheidsmeldingen waarborgen de gebruikersveiligheid

 • Crypto’s worden opgeslagen in meerdere kluizen van bankniveau en 24/7/365 in de gaten gehouden

 • Persoonlijke informatie zoals paspoorten worden versleuteld opgeslagen

 • Er is zelfs een stichting opgezet om het vermogen van de klanten veilig te stellen in geval van faillissement

 • Alle valute worden geregeld door een derde partij (de stichting). Hierdoor beheert Bitvavo dit zelf niet

 • Bitvavo maakt alleen gebruik van gecertificeerde datacenters

 • Met regelmaat worden en audit uitgevoerd en medewerkers worden regelmatig gescreend

Reviews

Bitvavo is aangesloten bij Trustpilot. Via Trustpilot kunnen gebruikers van Bitvavo hun ervaringen achterlaten en een aantal sterren geven.

Op het moment van schrijven staat er 2.777 reviews over Bitvavo met een gemiddelde van 4,5 ster. Uit onderstaand overzicht kun je dus afleiden dat Bitvavo een prima broker is om cryptocurrency’s mee te kopen, verkopen of verhandelen. Qua kosten is het zoals eerder gemeld, de goedkoopste van Nederland.

Persoonlijk vindt ik Bitvavo erg gebruiksvriendelijk en is er op technisch gebied goed over de gebruiker nagedacht. De broker werkt snel, goedkoop en biedt veel mogelijkheden. Een groot pluspunt van Bitvavo is de snelheid waarmee transacties gedaan kunnen worden en het overzichtelijke dashboard. Het is erg fijn dat je ook in één overzicht je portfolio kunt overzien.

De klantenservice, wat ik erg belangrijk is goed. Jij bent belangrijk voor ze en dat merk je. Al met al kan in Bitvavo dus zeker aanbevelen.

Wil jij een gratis account aanmaken? Dan kan via onderstaande knop.

bitvavo

Ook voordelig starten met Bitvavo? Meld je nu aan en krijg 1 week GRATIS transacties

Maak DIRECT jouw GRATIS Bitvavo account aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *