Wat is de crypto market cap en wat betekent dit voor jou?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Wanneer je investeert of wilt investeren in crypto, kan het wel eens interessant en nuttig zijn om te weten wat hun crypto market cap is. De market cap, ook wel marktkapitalisatie genoemd is een indicator die de marktwaarde van een bepaalde cryptocurrency meet en bijhoudt. Deze indicator wordt gebruikt om de dominantie en populariteit van een cryptomunt in kaart te brengen.

Wat betekent een crypto market cap?

Het belangrijkste deel uit de term crypto market cap is de market cap. Deze staat bij aandelen voor de totale waarde aan aandelen die uitstaan bij een beursgenoteerd bedrijf. Het is feitelijk de huidige prijs van een aandeel x het totaal aantal uitstaande aandelen.

Bij cryptocurrency is de market cap de huidige prijs van een munt x het totaal aantal munten op de markt. In het geval van Bitcoin, de bekendste cryptomunt, is de market cap dus eenvoudig te berekenen. Op dit moment staat Bitcoin op ruim $38.000 per munt. Doe dit keer ruim 18,6 miljoen munten die nu in omloop zijn (van de in totaal 21 miljoen). Dit komt uit op een bitcoin market cap van ruim $70 mijard. Let op, alles is hier in $ uitgerekend, in € is dit ruim € 59 biljoen.

De marktkapitalisatie van crypto en in dit geval bitcoin specifiek kan van dag tot dag anders zijn. Dit heeft veel te maken met de volatiliteit van de munt. Zo zal de waarde groter zijn al bitcoin in een week met 30% in waarde stijgt, wat zeker geen raar verschijnsel is.

Wat kun je met de crypto market cap?

Algemeen gesteld zegt de market cap van een aandeel of van crypto iets over het investeringsrisico. Het is het makkelijkst te vergelijken met bedrijven zoals Apple, Samsung of Windows. Deze bedrijven hebben relatief weinig risico voor beleggers omdat het vrij stabiele bedrijven zijn. Zo kun je nagaan dat als een bedrijf naar bepaalde omvang groeit, kijk maar naar Tesla, het groeipotentieel van het bedrijf beperkter wordt.

Dit gaat zeker niet op voor elk bedrijf, maar in de regel kun je stellen dat hoe groter een bedrijf is en hoe duurder het aandeel, het bedrijf minder snel groeit, wel stabiel is en dus interessant wordt voor beleggers.

Zo zullen beleggers in kleine bedrijven met een zogenaamde small capp meer risico nemen. De kansen op falen van het bedrijf is namelijk aanwezig. Zo kun je nagaan dat als je vroeg in een kleiner bedrijf investeert en dit bedrijf groeit, jij flink geld kan verdienen.

Van aandelen naar crypto

Een mooi bruggetje naar crypto want dit werkt min of meer hetzelfde. Hoe duurder de munt en hoe meer er in omloop zijn, des te groter de crypto market cap. Let wel, zet deze market cap af tegen bijvoorbeeld de USD. Zo zullen kleine cryptomunten een kleine market cap hebben. Ben je er echter vroeg bij als investeerder en de munt doet het goed, dan verdien je er goed op.

Waarom is de market cap nu zo interessant?

Met bovenstaande uitleg in je achterhoofd kun je langzaam maar zeker nagaan waarom bitcoin nu zo interessant is. Het heeft de grootste market cap van alle crypto’s en krijgt steeds meer vertrouwen van zowel groter als kleine beleggers.

Redenen waarom juist bitcoin zo opvalt is doordat de munt zichzelf keer op keer bewijst. Steeds meer grote investeerders kopen bitcoin voor de lange termijn. De munt heeft laten zien meerdere crisissen te kunnen doorstaan. Daarbij is de munt een hedge tegen de huidige dollar, aangezien deze minder waard wordt en bitcoin meer.

Tot slot is bitcoin van niemand, het heet geen bedrijf als eigenaar, het is van diegene het de munt koopt. Dit maakt het enorm interessant voor eigenaren en tegelijkertijd levert dit stress op bij banken en overheden. Er is namelijk geen printer die bitcoin bijdrukt.

De crypto market cap laat dus in dit geval zien dat het vertrouwen in de munt groeit en dat een investering steeds interessanter en slimmer lijkt.

Wat betekent dit voor jou?

De crypto market cap is niet het eerste waar je aan denkt of naar kijkt als je wilt investeren in crypto. Logisch. Echter geeft het wel het vertrouwen in een munt aan. Wederom kijkend naar bitcoin voor het gemak, is het nu een uitgelezen moment om jezelf te verdiepen in crypto en er zelfs in te investeren.

Waarom? Bitcoin staat moment vrij laag, namelijk op $38.000. De verwachting is dat deze eind van die jaar op $100.000 of erboven zit. Dit betekent dat je investering dus meer waard wordt. Stel dat je er €500 in investeert, dan kan dit groeien naar €1500 of meer. Een groot rendement. Dit is overigens geen advies, maar wel een te onderzoeken tip voor jezelf.

Zou je nou meer willen weten over crypto of bitcoin specifiek? Lees dan mijn artikel over Madelon Vos.
Wil je direct aan de slag en deze kans niet missen? Bekijk dan deze Bitcoin Basics training.

Hoe dan ook is het raadzaam jezelf in crypto te gaan verdiepen omdat het het digitale geld van de toekomst is. Je gaat er vroeg of laat mee te maken krijgen, beter goed voorbereid dan maar toch?

Heb je al wat kennis of ervaring op dit gebied en wil je graag je eerst crypto veilig aankopen? Koop dan veilig en vertrouwd crypto bij Bitvavo. Niet alleen geniet van lage transactiekosten, ook kun je tot €1000,- gratis handelen met deze link. Veel succes!

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *