Ingrediënten voor financiële onafhankelijkheid

Het WOW effect wanneer geld werkt voor jou in plaats van jij voor geld!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
boek lezen

Als je deze wist, zou je het dan ook zijn? Genoeg geld verdienen om te doen wat jij wilt, wanneer je dit wilt, met wie je dit wilt en zo vaak je dit wilt. De vrijheid hebben om niet 2x te hoeven denken over een aankoop. Wie wil dit nou niet? Zou je denken. Hoe wordt je financieel onafhankelijk? Daar wil ik het in dit artikel met je over hebben.

Heel simpel gezegd komt er bijna financiële onafhankelijkheid best veel kijken. Het draait namelijk niet alleen om het hebben van geld, sterker nog, het draait helemaal niet om het hebben van geld. Financiële onafhankelijk draait om het toegang hebben tot geld, wanneer dit voor jou nodig is.

Omdat financiële onafhankelijkheid gepaard gaat met meer dan simpelweg geld verdienen, gaat dit artikel in op een breder spectrum wat nodig is onafhankelijk te worden.

Inhoudsopgave

Wat is financiële onafhankelijkheid precies?

Genoeg mensen zullen deze vraag met een bedrag beantwoorden. Een bedrag waarvan zij op dat moment denken dat het ze vrijheid geeft, zonder dat ze dit zeker weten. Maar het antwoord is heel eenvoudig: je bent financieel vrij, zodra jouw passieve inkomsten, jouw maandelijkse kosten dekken of overstijgen. Hierin noem ik 2 essentiële begrippen: 1. Passief en 2. Dekken of overstijgen.

Je bent financieel vrij of financieel onafhankelijk, zodra passieve inkomsten hoger liggen dan jouw maandelijkse uitgaven. Hier staat dus geen bedrag voor, omdat dit van persoon tot persoon anders is. Waar de een droomt van een maandsalaris van €3000,- droomt de ander van €9000,-. Maar beide zeggen erg weinig.

Op het moment dat jij op een passieve manier inkomsten binnenkrijgt, bijvoorbeeld via een goed lopende affiliate website, zonder dat jij daar (uiteindelijk) zelf iets voor hoeft te doen, ben je al verder dan 90% van de meeste mensen. Zijn jouw vast vast lasten €1500,- per maand en ontvang jij maandelijks €1600,- dan ben je in theorie financieel vrij. Je hebt namelijk een manier gevonden om jouw kosten te dekken, op een passieve manier.

Mindset – Hoe denk jij over geld?

Geld verdienen is leuk, passief geld verdienen nog leuker, maar hoe je ermee om gaat is het belangrijkste: je mindset. Ben jij een uitgever of een spaarder. Hou je van een gokje en durf je je geld te gebruiken of niet. Heb je een luxe leven of ben je vrij standaard? Werken naar je financiële vrijheid betekent ook werken aan je mindset. Denk je dat geld slecht is of juist goed, stroomt het in jouw ogen altijd naar anderen en niet naar jou?

Om onafhankelijk te worden en te blijven, moet je weten wat geld doet, wat geld is en hoe je van 1 euro 2 euro kan maken. Omdat dit ook per persoon afhankelijk is, raad ik je aan te kijken naar je eigen leven. Stel jezelf 3 vragen:

 1. Waar sta je nu?
 2. Waar wil je naartoe?
 3. Wat is er voor nodig om daar naartoe te komen en daar te blijven?

Dit betekent focus op een doel. Wat is er voor nodig om te doel te behalen. Hoeveel geld heb je nodig, welke middelen, wat moet je laten en waar moet je aan beginnen.

Stel je werkt nu 30 uur in de week, je komt thuis en eet waar je zin in hebt, en je brengt de rest van de avond op de bank door met Netflix, dan begrijp je dat dit niet de ingrediënten zijn voor een lang succesvol leven. Maar waar een wil is is een weg. En dit begint met eenvoudige stappen:

 1. Probeer elke dag of minstens 5 dagen een half uur te bewegen.
 2. Verplicht jezelf om elke dag iets te leren wat je dichter bij je doel brengt (dit kan heel klein zijn)
 3. Verplicht jezelf om vaker en minimaal 5x in de week gezond te eten en geniet van een minder goede maaltijd tussendoor
 4. Houd je huis schoon en je bed opgemaakt
 5. Start met een basisadministratie om zicht te krijgen in je in- en uitgaven
 6. Wees dankbaar voor alles wat je hebt, van je fiets tot je huis tot je gezondheid. Het is niet allemaal vanzelfsprekend.
 7. Zoek mensen op die al zijn waar jij van droomt en bestudeer ze eens

Mogelijk doe je al 1 of meer van deze 7 stappen, maar werk er naartoe ze allemaal elke dag af te vinken. Het is een begin om gezonder te leven, je mindset positief te veranderen en positieve dingen in je leven aan te trekken.

In welke categorie val jij?

In de basis zijn er slecht 3 scenario’s van toepassing op iedereen als et gaat om je financiële situatie:

 1. Je houdt aan het eind van elke maand geld over. Je inkomsten overstijgen dus je uitgaven.
 2. Je draait break even aan het einde van de maand. Je uitgaven zijn gedekt, maar er blijft weinig tot niks over voor jezelf.
 3. Je maandelijkse uitgaven zijn groter dan je inkomsten. Je leeft dus in een schuld en komt geld tekort.

*In dit voorbeeld laat ik schulden even buiten beschouwing.

Maandelijkse inkomsten uit passief inkomen

investeren in een huis

Hierboven is het al kort besproken, maar om financieel onafhankelijk te worden, dus niet meer ”afhankelijk te zijn van geld” heb je een passieve inkomstenstroom nodig. Waarom? Stel dat je salaris maandelijks €5000,- is, en je vast lasten €2000,- Dan spaar je dus €3000 euro. Maar ben je dan financieel vrij? Nee, je werkt namelijk nog steeds voor je geld. Stop jij met werken, dan stoppen jouw inkomsten. Ook al heb je een goede reserve hebt opgebouwd, je bent niet vrij. Je houdt dit misschien 1 jaar vol of zelf 3 jaar, maar je spaarpot raakt een keer op.

Daarom is een passieve inkomstenbron essentieel om die vrijheid te krijgen. Het doel is namelijk om met jouw geld, of met jouw kennis en inzet, iets op te bouwen en uiteindelijk voor je te laten werken. Je ruilt dan geen tijd meer voor geld. De geldkraan stopt dan niet als jij stopt met werken, maar loopt 24/7 door.

Passief inkomen kun je opbouwen op vele manieren en is afhankelijk van hoeveel geld je hebt, hoeveel moeite je wilt doen en wat je er nu voor over hebt om straks te genieten. Stel je hebt geld, dan kun je gaan investeren in aandelen of gaan beleggen. Dit kun je zelf doen of laten doen. Ook kun je vastgoed aankopen, waaruit je maandelijkse huurinkomsten krijg. Heb je niet per se veel geld, maar wil je wel moeite doen om iets op te bouwen, dan kun je denken aan een affiliate website.

Werk niet hard maar slim

Ongeacht hoeveel je als werknemer of ondernemer netto aan inkomen ontvangt of jezelf toebedeeld, zolang dit geld alleen komt van hard werken, werk je nog niet slim. Iedereen kent ze wel, mensen die zware beroepen hebben en toeleven naar het weekend voor de rust. Of mensen met een goede kantoorbaan, 40 uur werken, 5 uur reizen en verder hun leventje leven. Ervan uitgaande dat ze hun werk leuk vinden en er graag mee bezig zijn, zijn dit de ”harde werkers”.

Slimme werkers zijn mensen die niet per se hard werken, maar wel weten hoe geld naar ze toekomt. Dit hoeft namelijk niet altijd van jouw klant of werkgever te zijn. Slim werken betekent onder andere het inzetten van jouw kennis, vaardigheid of geld en hiermee meer geld terug te krijgen of meerdere mensen tegelijkertijd te bedienen. In dit artikel heb ik een paar laagdrempelige voorbeelden genoemd.

Slim werken betekent ook: weten wat er aan besteedbaar inkomen binnenkomt. Wat blijft er maandelijks over onder streep? Heb je dit inzichtelijk, kijk dan uit naar mogelijkheden om dit geld in plaats van op de bank te zetten, te investeren of beleggen in:

Aandelen

bull

Een deel van jouw geld beleggen in aandelen is een manier om te starten met een passieve inkomstenbron. Als je een aandeel koopt, koop je in feite een deel van een bedrijf. Je wordt dan (hoe klein ook) mede-eigenaar van dit bedrijf. Draait het bedrijf goed en maakt het winst, dan profiteer jij hiervan in de vorm van dividend of koerswinst.

Dividend betreft een deel van de winst die het bedrijf uitkeert aan al zijn aandeelhouders, jou dus. Dit kan in 2 vormen: geld of nieuwe aandelen. Uiteraard hangt de hoeveelheid geld of aandelen die je krijgt af van hoeveelheid die je erin investeert en de hoogte van de winst. Koerswinst is de winst die jij maakt als je belegging (je investering in de aandelen) meer waard is geworden t.o.v. toen je begon. Je bent dan rijker geworden (op papier). Je kunt dan aandelen kopen of verkopen voor een hogere prijs.

Obligaties

Geld beleggen in obligaties betekent dat je jouw geld uitleent aan een ander bedrijf of aan de overheid. In ruil hiervoor ontvang jij rente. Beleg je in obligaties, dan wordt je geen mede-eigenaar van een bedrijf. Een obligatie heeft meestal ook een duidelijke einddatum waarop je je geld terugkrijgt. Een stukje zekerheid dus. Een risico is als een onderneming uitstel van betaling aanvraagt of failliet gaat. Dan ontvang je niets. Een niet veel voorkomend risico, maar wel goed om te weten.
De prijs (rente) die je krijgt over je geleende geld hangt af van de looptijd van de lening en de hoogte van het geleende bedrag. Zo kun je je voorstellen dat een lening voor 1 jaar minder interessant is dan een lening voor 10 jaar.

Digitaal vastgoed

Geen fysiek vastgoed zoals huizen en appartementen, maar digitaal. Je hebt dan geen bezit op grond, maar bezit op internet. Deze website is hier een voorbeeld van. Deze website is een stukje digitaal vastgoed en levert maandelijks passief geld op en dit wordt maandelijks ook meer. Een andere vorm van digitaal vastgoed is een webshop of een eigen Youtube kanaal. Van deze 3 kunnen alleen de website en het Youtube kanaal 100% passief werken. Een webshop is een semi-passief inkomen, mits jij dit 100% kunt uitbesteden en geen omkijken meer naar hebt.

computer

Je kunt alle 3 de vormen van digitaal vastgoed zelf starten en opbouwen, maar ook overnemen of overkopen. Zelf bouwen kost duidelijk meer tijd, maar dit kun je vanaf 0 opbouwen en volledig naar je hand zetten. Op termijn zal elk model met de juiste aandacht ook geld opleveren.
Koop jij een bewezen webshop, Youtube kanaal of website, dan kun je vanaf dag 1 al inkomsten genereren. Het doel is nu om jouw stukje vastgoed te verbeteren en meer geld op te laten leveren.

Cryptocurrency

Cryptocurrency is een digitale munteenheid die gebruikt wordt als alternatief geld en betaalsysteem voor de geldsoorten die wij kennen. Het grote verschil ten opzichte het geld dat wij kennen, is dat cryptogeld van persoon tot persoon kan worden overgemaakt, zonder tussenkomst van een tussenpartij (een bank). Bitcoin is de bekendse vorm van cryptocurrency.

Een cryptocurrency werkt met behulp van de blockchain. Een blockchain kan je het makkelijkst vergelijken met een spreadsheet die op Google Drive. Oftewel ”in the cloud” staat. Deze spreadsheet (de cryptocurrency) kan met meerdere mensen gedeeld worden, mensen kunnen er in werken en ook wijzigingen in aanbrengen. Je werkt dus altijd met de laatste up-to-date versie zonder interrupties van derden.

Iedereen kan dus zien wat er gebeurd, omdat het de spreadsheet (we kunnen het ook een openbaar kasboek noemen), openbaar is en wordt gecontroleerd door hierop aangesloten computers. Fraude is hierdoor niet mogelijk en transacties kloppen altijd.

Het kopen en verkopen van cryptocurrency is een manier om passief je inkomen te verdienen. Je koopt, net als bij aandelen, activa en verkoopt deze als de prijs omhoog gaat.

Investeren in jezelf

Onder de ingrediënten voor succes valt ook het investeren in jezelf. Dit is een niet te onderschatten kracht van zelfontwikkeling en groei. Hoe slimmer en doordachter jij namelijk wordt, hoe welvarender jij kunt worden. Ik heb het niet alleen over rijk zijn (veel geld tot je bezit hebben), maar ook gezond, fit en uitgerust.

Zo kun je je dag van te voren indelen en bepalen wanneer jij bijvoorbeeld werkt aan een nieuwe inkomstenbron, maar ook bepalen wanneer jij tijd maak voor andere dingen zoals, een goed boek, of het volgen van een cursus. Je leert dan nieuwe vaardigheden die je kunt gebruiken om persoonlijk te groeien. Manieren om gratis mee te beginnen zijn filmpjes op Youtube. Dit is een bron van vermaak, maar ook een bron van educatie. Er staat hier een schat aan informatie op, alleen moet je er even naar zoeken. Om je op weg te helpen, geef ik je hier een hele goede start (wel in het Engels):

Een stapje verder is het kopen van een leerzame boeken. Dit kan over zowel jouw mindset gaan, maar ook over jouw nieuwe inkomstenbron zoals affiliatie marketing, beleggen of ondernemen. Voor gemiddeld 20 tot 30 euro heb je vaak al een scala aan mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Een van mijn eerste boeken was Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Een aanrader.

Mocht je bereid zijn al meer tijd en iets meer geld te willen investeren in jezelf, denk dan aan een cursus. Ik heb er zelf al meerdere gevolgd. Een cursus brengt je in een compacte vorm heel veel gerichte informatie van iemand die zichzelf al bewezen heeft in hetgeen de cursus over gaat. Een voorbeeld van een goede cursus die je kunt starten voor slechts €47 ,- is de Affiliate Marketing Revolutie. Je wordt hierin geleerd hoe je een succesvolle affiliate website opzet en onderhoudt.

Als je dit slim aanpakt kan een website in het begin een investering van geld en tijd zijn, maar dit wordt na 1 jaar een passieve inkomstenbron. Daarbij komt dat je niet alleen toegang hebt tot de cursus, maar ook tot een coaching, waardevolle informatie van mede cursisten, en leerzame omgeving die jouw weer verder brengt. Het is het bekijken van deze pagina absoluut waard om laagdrempelig een nieuwe inkomstenbron te starten.

Conclusie

Hoe makkelijk het ook lijkt, financieel vrij wordt je niet zomaar. Je moet er tijd en geld in steken en de juiste mindset voor creëren. Ook al is dit niet moeilijk, je moet het doen. Zonder passieve inkomsten, zul geen financiële vrijheid ervaren. Je moet namelijk altijd eerst werken voordat je er geld voor terug krijgt. Op het moment dat jij iets opzet dat geld genereert, zonder dat jij er voor werkt, ben je in de goede richting bezig.

Dit kan op veel manieren en is afhankelijk van jou. Hoeveel geld je hebt kan bepalen waar je instapt. Zo ook je kennis van een bepaald onderwerp. Heb je weinig geld, maar een sterke motivatie, dan kun je beginnen met een website en deze langzaam opbouwen. Onderzoek dit en maak ook daadwerkelijk een keuze.

Mijn keuze

Mijn keuze lag onder meer in de affiliate marketing. Mijn waarom was: ik kan een website leren opzetten die organisch bereik krijgt via Google en hiermee kan ik geld verdienen met commissies. In het begin vergt dit uiteraard tijd, en een minimale investering van €47,- Wat ik terug kreeg is de kennis, de middelen en de mensen om een goede site op te zetten. Over een paar maanden geniet ik hiervan. En als het eenmaal werkt, kan ik het opschalen en uitbreiden. Maakt het jezelf daarom niet te moeilijk en start. Heb je vragen? Laat ze hieronder achter. Ik beantwoord ze graag.

affiliate marketing revolutie

Een affiliate website is een laagdrempelige manier om passieve inkomsten te genereren.

Meer informatie over affiliate marketing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om je de best mogelijke browse-ervaring te geven. Als je deze website blijft gebruiken zonder je cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, stemt je hiermee in.

Sluiten