Upwork en Fiverr freelancers

Op welk platform vindt je de beste freelancers?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
upwork freelancer

Upwork of Fiverr, waar kun je het beste terecht als je op zoek bent naar 1 of meer freelancers? Daarover wil ik het in dit artikel met je hebben. Zowel Upwork als Fiverr hebben hun eigen voor- en nadelen. Maar afhankelijk van wat je in iemand zoekt, welk project je hebt en de eisen die jij stelt, is de keuze tussen een van beide platforms redelijk snel te maken.

Op het oog en door alleen de websites te bezoeken, kom je er helaas niet goed achter waar je beter af bent. Dit is omdat beide platforms goede service bieden, maar niet voor elk project. Factoren als je budget, de tijd, het type project, jou voorkeuren en waar de freelancer zich bevindt kunnen veel invloed hebben.

Om je hierin te helpen gaan we in dit artikel verder in op hoe Upwork en Fiverr werken, zodat je aan het eind weet waar jij het beste kan starten. Hierin praat ik vanuit mijn eigen ervaringen met beide platforms.

Waarom een platform vergelijk interessant is?

Als je mensen wilt inhuren, wat je voor je bedrijf doet als je wilt groeien of taken wilt uitbesteden, wil je weten wie de beste match is. Net als dat een detacheringsbureau de beste kandidaat voor de een werkgever probeert te vinden. Als je nog niet helemaal bekend met met Fiverr of Upwork is het hebben van een vergelijking dan best handig.

De vraag voor ondernemers is soms al snel wie ze moeten inhuren, waar freelancers vandaan komen en hoelang het project duurt. Je moet er namelijk wel even tijd in steken om een goede kandidaat te vinden. Deze persoon/freelancers, zeker als je praat over langere termijn, wordt een onderdeel van je team en dus je onderneming en prestaties.

Inhuren op afstand

Als je besluit om iemand op afstand in te huren (dus niet iemand fysiek in je kantoor aan te nemen), spelen er net wat andere factoren een rol. Het proces verloopt namelijk online en je hebt minder direct gevoel bij die persoon. Daarbij moet je maar vertrouwen op het platform, opdat ze jou de juiste kandidaten laten zien.

Uitdagingen met (grote) impact zijn:

 • Contact opnemen met iemand (taal, tijdverschil, onbekend)
 • Hoe komt iemands profiel over en hoe komt iemand in het echt over
 • Prijs per uur/project die de persoon rekent voor het project of de taak
 • Heeft die persoon de juist vaardigheden, ervaring en houding?

Je ziet dat je online al snel voor een aantal vraagstukken kunt komen te staan. Deze moet je beantwoord zien te krijgen of je moet er een goed gevoel over krijgen. Voor een goed vergelijk van freelance marktplaatsen starten we met Upwork, waarna we ook Fiverr onder de loep nemen.

denken

Upwork

Op zoek naar een goede freelancer of externe medewerker is Upwork een goede plaats om te starten. Dit platform is werkelijk gevuld met (super) getalenteerde freelancers in de meeste uiteenlopende industrieën. Met een beetje geluk, zoekwerk en een goed profiel van wat je in iemand zoekt kun je veel freelancers vinden voor een goede prijs met middelmatige, goede en erg goede services.

Hoe Upwork werkt

Als je eenmaal een gratis account hebt aangemaakt, kun je direct aan de slag. De interface van Upwork werkt erg intuïtief, wat betekent dat je vrij snel je navigatie door het platform gevonden hebt. In tegenstelling tot Fiverr, waar we straks over praten werkt Upwork vanaf het begin anders.

Je kunt namelijk direct een ”vacature’ maken voor het type freelancer dat je zoekt. Dit is voor de een handig omdat niet per se door tientallen profielen hoeft te scrollen. Andere doen dit juist graag. Het is maar net wat je voorkeur is. Het maken van een vacature werkt overigens erg efficiënt. Upwork loodst je namelijk door de belangrijkste criteria heen, waar jij wilt dat de freelancer aan voldoet. Je hoeft het alleen maar in te vullen. Denk hierbij aan:

 • Project voor korte of lange termijn
 • Betalen per uur of per project
 • Werkzaamheden/taken
 • Waar moet hij/zij vandaan komen
 • Ervaring van die persoon

Upwork training

Omdat je best veel kanten op kunt met Upwork én om nieuwe mensen zo goed mogelijk te helpen/begeleiden, heeft Upwork zijn eigen training. Dit zijn uitgebreide trainingsmodules waarin je wordt geleerd:

 • Hoe je efficiënt een job post schrijft
 • Wat je moet schrijven om toptalent aan te trekken
 • Goede manieren om Upwork profielen te onderzoeken
 • Hoe je goede freelancers aanneemt conform gunstige voorwaarden, en
 • Hoe je betere resultaten krijgt met nieuwe en huidige contacten.

Als je een uurtje de tijd hebt, zijn het zeker nuttige video’s om jezelf te verdiepen in het platform. Zo leer je een betere of direct een goede freelancer te vinden.

Goede Upwork freelancer selectie

Om te beginnen is het een fijne gedachte dat Upwork elke freelancer die zich aanmeld ”screened” voordat hij/zij op het platform komt. Je komt er dus niet zomaar op. Ze worden geverifieerd zodat het zeker dat is personen zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Screening:

 • E-mail adressen worden gecontroleerd, zodat jij goede communicatie met een freelancer hebt
 • De kennis en vaardigheden worden door Upwork al gecategoriseerd, zodat jij direct met de juiste freelancers te maken krijgt
 • Successcores worden bijgehouden, waardoor je weet hoe succesvol iemand in zijn of haar werk is
 • Feedback van project wordt bijgehouden, omdat succes niet alles zegt en feedback soms des te meer. Zo weet je ook of een freelancers leert van zijn feedback.
 • Als je iemand aanneemt, is het mogelijk om te zien hoe hij/zij scoorde in de Upwork (online) vaardigheidsstest. Deze test gaat in op onder meer schrijf- en grammaticale vaardigheden.

Werken bovenstaande hulpmiddelen nog niet op de juiste freelancers te vinden of heb je er wel op het oog maar twijfel je? Dan kunnen er eenvoudig aanvullende vragen worden gesteld in het inhuurproces of in de vacature. Tot slot is er een mogelijkheid om videoconferenties te houden met je potentiële freelancers.

In de selectie neemt Upwork dus een groot deel voor haar rekening. Jij moet deze persona finetunen voor jou project.

Freelancers zoeken uitbesteden

Upwork biedt met Upwork Pro Service de mogelijkheid om ook het vinden en inhuren van de juiste freelancers uit handen te nemen. Handig als jij hier geen tijd voor hebt, geen zin in hebt of geen idee hebt hoe het werkt. Hiervoor gebruikt Upwork haar eigen ”talenten marktplaats”.

Freelancers betalen via Upwork

Als je je ideale freelancer gevonden hebt én met hem of haar samenwerkt, volgen betalingen. Deze kunnen veilig en vertrouwd via Upwork zelf plaatsvinden. Upwork beschermd hiermee niet alleen de freelancer, maar ook jou.

Upwork biedt redelijk veel flexibiliteit als het om betalingen gaat. Je kan iemand per uur betalen maar ook per projecten met x-aantal uur. Bijvoorbeeld als je betaald als bepaalde mijlpalen zijn bereikt.

Betalen gebeurd via de bekende payment providers zoals Mastercard, Visa, Paypal, American Express en Discover. Hierover betaal Upwork uiteraard een fee. Voor je administratie kun je elke factuur downloaden.

Fiverr

fiverr-nederland

Fiverr Nederland begon ooit als freelancers marktplaats waar je al een freelancers kon inhuren voor slechts $5. Nog steeds lukt het om voor zeer lage prijzen freelancers te vinden, al ligt de focus daar niet meer op. Freelancers kunnen nu namelijk ook pakketten aanbieden waarin ze hun eigen vaardigheden bundelen voor meer dan $5.

Hoe dit globaal werkt is dat je iemand kunt vinden om een logo voor je te ontwerpen. Dit is wel het meest bekende voorbeeld in e-commerce overigens. Voor $5 kunnen ze je dan 1 of enkele concepten sturen voor een idee. Maar worden er $10 of meer gerekend om 1 logo af te maken en bijvoorbeeld $15 om er ook 3 revisies erop te geven en het bestand in meerdere formaten te leveren

Een pakket dat ze hierbij kunnen bieden, is ook om je logo te maken voor $10 of een hele huisstijl voor $40. Ook al praat ik nu veel over $5, veel opdrachten, zo ook het logo beginnen vaak tussen de $10-$30. Volledig afhankelijk van wat je zoekt en de kwaliteit van de freelancer.

Fiverr Freelancers

Je kunt op Fiverr nagenoeg voor elke klus wel een freelancers vinden. Dit is een voordeel, maak kan ook een nadeel zijn als je minder besluitvaardig bent. Werkzaamheden waaraan je kunt denken om deze uit te besteden zijn:

 • Photoshop van afbeeldingen
 • Logo ontwerp
 • Branding van producten
 • Vertalen
 • Video’s maken en bewerken
 • Programmeren
 • Technologie
 • Blogs schrijven uitbesteden voor affiliate marketing

De juiste freelancer vinden op Fiverr

Waar veel aanbod is van verschillende disciplines, is overzicht wel handig, Hier heeft Fiverr zeker aan gedacht. Direct als je op de website land, zie je namelijk een handige menubalk om al op categorie te sorteren. In dit geval gaat die van grafisch & design tot zakelijk en leefstijl.

fiverr menu

Door er alleen maar overheen te gaat met de muis, ontvouwd zich direct een groot menu. Deze laat zien welke subcategorieën er allemaal aangeboden worden. In dit geval bij schrijven & vertalen zie je meerdere mogelijkheden zoals vertalen, script schrijven en persberichten.

Fiverr menu groot

Naast deze selectie voor de geschikte freelancers, biedt Fiverr meer. Naast zoeken op categorie, kun je ook zoeken op eigen voorkeuren zoals:

 • Levertijd
 • Prijsklasse
 • Freelancer status binnen Fiverr
 • Geslacht
 • Doel
 • Taal
 • Accent
 • Leeftijd
 • Freelancer niveau binnen Fiverr
 • Locatie freelancers en nog veel meer.

Geen vacatures

Een groot verschil tussen Upwork en Fiverr is dat je bij Fiverr geen vacature plaatst. Er hoeft dus ook niemand te solliciteren. Jij moet vooraf al een idee hebben wat je in wie zoekt en wat je al resultaat wenst. De benodigde selecties in dit proces helpen je hierbij en zo ook de chatfunctie met de freelancers voordat je hem of haar aanneemt.

Selectie van freelancers door Fiverr

Het proces om als freelancer op Fiverr aan de slag te mogen gaan is iets makkelijker dan op Upwork. Toch houdt Fiverr er wel enkele maatstaven op na. Nadat er een opdracht is afgerond, krijgt de klant de mogelijkheid om een sterrenbeoordeling te geven en een review. Dit is de manier voor freelancers om beoordeeld te worden.

Zoek je iemand? Kijk dan zeker even naar de reviews. Kijk tegelijkertijd ook eens uit welke lande de reviews komen. Ik vind het persoonlijk fijn als er ook reviews uit Nederland of België bij staan.

Daarnaast classificeert Fiverr de freelancers ook op basis van ‘nieuw, niveau 1, 2 en topverkoper.

Conclusie Upwork vs. Fiverr freelancers

Ik ben zeer te spreken over beide platforms, maar ik gebruik ze niet altijd voor het zelfde doel. Fiverr zie ik nog steeds voor korte of eenmalige opdrachten die vaak wat kleiner zijn en ook niet veel hoeven te kosten.

Upwork gebruik ik voor langere projecten waarbij ik weet dat ik personen voor langere termijn nodig hebt. Dit varieert van een maand tot een half jaar of langer. Mijn ervaring is dat ik betere freelancers voor lange termijn via Upwork kan vinden. Dit komt door de selectie van Upwork op de freelancers en de vacature die je zelf online zet.

Al met al zijn beide platforms dus goed, alleen hangt het van de vraag af die je hebt waarvoor je het best kan kiezen. De grootste beslisfactoren hierin voor mij en mogelijk voor jou zijn: korte of lange termijn, budget, kwaliteit van de freelancer, match met jou en je team en ervaring.

writgo.nl

Teksten schrijven of copywriting uitbesteden?

Dat kan makkelijk en snel bij Writgo!

Bekijk de mogelijkheden!

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *