10 Manieren om direct je zelfvertrouwen te vergroten!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten? Een gebrek aan zelfvertrouwen kan op allerlei fronten in je leven voor ongemak zorgen. Op je werk ben je misschien niet haantje de voorste. Misschien wil je wel meer verdienen maar durf je dit niet kenbaar te maken. Je leeft je leven, terwijl je diep van binnen meer wilt, iets anders wilt of niet weet hoe je meer haalt uit je leven omdat je zelfvertrouwen je in de weg staat.

Zo kan werken aan je zelfvertrouwen een doorbraak betekenen of verschillende vlakken. Wat nou als jij weer vol in de dag staat. Dat je makkelijker gesprekken aan gaat. Dat je volledig in jezelf gaat geloven en minder twijfelt aan jezelf. Een leven waarin je geen zelfkritiek meer uit, je grenzen duidelijk aangeeft en jezelf 100% accepteert.

Je doet jezelf tekort als je dit alles uit blijft stellen. Jouw onzekerheid staat namelijk je persoonlijke ontwikkeling, succes en je eigen geluk in de weg. Zonde toch? In dit artikel ontdek je niet wat zelfvertrouwen precies is, maar nog belangrijker: hoe jij je zelfvertrouwen direct kunt vergroten.

Wat is zelfvertrouwen precies?

Ondanks dat er genoeg manieren zijn om zelfvertrouwen uit te leggen is een allesomvattende omschrijving ervan: ‘vertrouwen hebben in wie je bent, in wat je kunt en dit uit durven uitdragen zonder twijfel”. Misschien had jij deze ook kunnen verzinnen, maar de zin beschrijft de kern. Het gaat over wie jij bent, wat jij kunt en niet bang zijn om dit te laten zien.

Als je terug denkt aan je ontmoetingen met mensen die je nog niet kende, aan sollicitaties, halen van je rijbewijs, daten of het niet krijgen van promotie op je werk. Er zijn legio voorbeelden waarin een gesprek aan zelfvertrouwen je meer dan je wil negatief beïnvloed.

Wat nou als je stapsgewijs en blijvend je zelfvertrouwen leert vergroten? Dan je als een zelfverzekerd persoon de wereld door gaat. Dat obstakels die je had, geen obstakels maar te overkomen uitdagingen zijn geworden die je gewoon aangaat. Dat je dromen realiteit worden en je leven een stuk leuker. Daar is een oplossing voor, een hele goede zelfs..

Oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen

Deze lijst on oneindig, dus die zal ik je besparen. Toch zijn er wel degelijk fundamentele oorzaken voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Soms kun je er zelf totaal niks aan doen en ontdek je dit later pas. Een bekend voorbeeld is dat je erg beschermend bent opgevoed en nooit echt hebt geleerd hoe je op eigen benen kon staan. Of nooit zelf echt de verantwoording voor je leven hebt moeten nemen.

Je hoefde feitelijk zelf nooit echt keuzes te maken, de (veilige) keuzes werden voor je gemaakt. Zo heeft zelfvertrouwen sowieso al weinig kans zich te ontwikkelen.

Ook kan het zijn dat mensen op je heen, zoals je ouders, coaches, vrienden etc. de lat altijd te hoog voor je hebben gelegd. Dat je moest presteren, maar het niet kon. Dat er teveel van je werd verwacht. Als jij keer of keer iets moet halen, maar het niet haalt, heeft dit later grote impact op je. Je gaat namelijk denken dat je niet goed genoeg bent en dit gaat een eigen leven in jouw gedachten spelen. Je zelfvertrouwen vergroten kan dan veel helpen.

Zo zijn er nog meer oorzaken zoal gepest zijn in je jeugd, laag zelfbeeld, een vertrouwen in je eigen kunnen en ga zo maar door. Hieronder in het kort andere veel voorkomende oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen, later in dit artikel de oplossing hiervoor.

  • Je ouders of misschien jijzelf zijn gescheiden met de nodige ellende
  • Je bent verwaarloosd door je ouders of andere mensen om je heen
  • Seksueel misbruik tijdens je jeugdjaren
  • Jezelf teveel vergelijken met anderen
  • Denken dat je niet perfect bent terwijl je op Social Media het perfect beeld keer op keer ziet

Van zelfvertrouwen naar zelfverzekerd

Je bent niet zelfverzekerd als je geen vertrouwen hebt in jezelf. Toch lijkt het of veel mensen erg zelfverzekerd zijn, maar die van binnen totaal geen zelfvertrouwen hebben. Je kunt dit al snel maskeren door je houding, je taalgebruik en hoe aanwezig je bent. Mensen proberen dan erg zelfverzekerd over te komen om te onderdrukken dat ze weinig zelfvertrouwen hebben. Maar je zelfvertrouwen vergroten op die manier is niet de juiste.

De een houd dit zijn leven lang voor maar blijft ongelukkig. De ander erkent het na verloop van tijd. Hoe dan ook, bepaalde mensen zullen hier doorheen prikken en merken dat je je groter voordoet dan je bent. Uiteindelijk levert dit je ook een deuk in je zelfverzekerdheid op. Lang niet iedereen zal dit tegen je zeggen, maar vroeg of laat merk je het wel. Je speelt een soort toneelstukje. Zonde! Want jij telt!

Als je leert werken aan je zelfvertrouwen, leer je daarmee ook werken aan je zelfverzekerdheid. Dit wordt een 2 eenheid. Doe dus niet langer alsof en breek die muur om je heen af. Leer echt werken aan jezelf, dit kan al met de volgende tips.

lachende vrouw bank

10 Manieren om direct je zelfvertrouwen te vergroten

Kom voorbereid voor de dag

Zelfvertrouwen vergroten kan simpel beginnen. Ongeacht voor welke taak het is, een goed voorbereiding is het halve werk. Als jij weet dat je er alles aan gedaan hebt om je goed voor te bereiden, ben je zeker van jezelf. Houdt dan ook rekening met deze voorbereiding in plan in hem als het nodig is. Zonder goede voorbereiding ergens aan beginnen kan bij de kleinste tegenslag flink aan je zelfvertrouwen knagen. Houd bijvoorbeeld rekening met de tijd, jouw kennis, mogelijke onvoorziene gebeurtenissen en een scenario als het niet gaat zoals gepland.

Blijf ver weg van negativiteit

Elke dag heeft voor veel wensen wel iets van negativiteit. Anders zoeken we het onbewust. Dit kan gaat over het weer, je huis, je gezin, je toekomst en nog veel meer. Dat je iets negatief ervaart is niet per se erg. Maar blijf er zeker niet te lang in hangen of bij stil staan. Pak de draad zo positief mogelijk weer op. Probeer ook, zeker als je het kan voorbereiden, weg bij mensen die graag negatief praten of jou totaal niet inspireren.

Hoe meer jij met positiviteit in aanraking komt, hoe beter jij je gaat voelen. Contacten zouden je energie moeten geven, je werk zou je moeten inspireren en je gezin zou je voldoening en geluk moeten brengen. Voel jij je daarentegen leeggezogen, futloos, weinig eigenwaarde of gefrustreerd. Kijk waar het door komt en probeer het te mijden of bespreekbaar te maken.

Onderneem actie, hoe klein de actie ook is

Hoe veel of hoe weinig zelfvertrouwen je ook hebt, stilzitten is achteruit gaan. Actie is dan ook een belangrijke voorwaarde om vooruit te komen. Veelal gebeurd dit doordat je bij voorbaat al denkt dat iets niet voor jou is weggelegd of dat het je toch niet lukt. Waarom moeite doen dan? Je komt hierdoor al snel in een sluimerstand, soms zelfs zonder dat je het door hebt.

Onthoud: het is nooit te laat om te starten en je bent nooit te oud om ergens aan te beginnen. Wat andere mensen ook zeggen, doe het voor jezelf. Elk mens is uniek, zo jij ook. Iedereen heeft talenten, jij ook. Ontdek ze, benut ze en ga vooruit.

Doe iets regelmatig en leer het beheersen

Toen je je rijbewijs of je examen moest halen, kwam het allemaal neer op 1 moment, 1 dag waar je kon slagen voor iets waar je een tijd lang voor hebt moeten oefenen. Voor je rijbewijs heb je meerdere lessen gehad en een theorie examen. Voor je examen heb je menig uurtje zitten studeren.

Door iets regelmatig te doen, ongeacht wat het is, leer je hoe het moet, leer je het beheersen en wordt je steeds beter in. De sportschool is ook een voorbeeld. Heb je weinig zelfvertrouwen en is de sportschool een opgave, probeer dan juist regelmatig te gaan. Als is het maar een half uur. Alvast sta je in het begin achter in de hoek. Hoe meer je gaat, hoe bekender de omgeving, de gezichten en de apparaten. Voor je het weet ga je een paar keer per week en zie je ook je lichaam positief veranderen.

Als je echt iets wilt, zet dan door. Hoe klein de stappen ook zijn. Beter 1000 kleine stappen dan 100 veel te grote. Oefening baart kunst.

Ontdek je talent en ga all-in

Er zit een groot verschil tussen iets nuttigs doen en je ook nuttig voelen. Elke dag de afwas doen, wekelijks je auto poetsen of elke maand op bezoek bij familie is nuttig. Maar dit betekent niet dat het nuttig voelt. Als je jezelf geestelijk niet prikkelt en uitdaagt, lijken je nuttige dingen als snel saai te worden. Ze prikkelen je niet.

Ontdek of ontwikkel daarom verder waar je goed in bent of waar je goed in wilt worden. Dit doet veel met je geestelijke gezondheid, je zelfvertrouwen en je dagelijkse kijk op de dag. Je voelt je op een goede manier geprikkeld omdat je jezelf ontwikkeld. Ontdek dus je talent en ga all-in.

gitaar spelen

Stop jezelf te vergelijken met anderen

Een zeer grote valkuil van veel mensen. Zowel mensen met als zonder zelfvertrouwen. Instagram is een goed voorbeeld om ideaalbeelden te zien. Strakke lichamen, mooi contouren, mensen die het voor elkaar hebben of het perfecte gezin.

Misschien vergelijk jij jezelf wel met vrienden die een vriendin hebben. Waarom heb jij er geen? Waarom praat je best vriend makkelijker met mensen dan jij? Stop jezelf te kleineren. Accepteer eerst wie je bent en kijk vervolgens wat je eraan kan doen.

Verminder gebruik van social media

Zelfvertrouwen vergroten lijkt bijna de tegenpool van social media. Je ziet er namelijk dagelijks ogenschijnlijke perfecte gezinnen, inkijkjes in iemand leven en de mooiste lichamen. Kijk daarom uit met hoeveel uur per dag je op social media zit. Test vervolgens eens een weekje zonder social media. Verwijder de app van je telefoon en kijk eens hoe snel je de app weer terug wilt. Voor veel mensen is social media zo verslavend dat zij willen worden wie ze zien. Iemand lijkt zo erg op hun ideaalbeeld dat ze idolaat worden.

Probeer maar eens na te gaan hoe je over jezelf denkt als je een periode niet op social media focust maar op jezelf. Er gaat een wereld voor je open en je gaat je waarschijnlijk ook beter voelen.

Sport regelmatig en let op je voeding

Weinig dingen zijn zo goed voor je als regelmatig sporten en letten op je voeding. Sporten geeft je een goed gevoel, je zet je lichaam aan het werk en je kan alles even vergeten. Als je een regelmatig bezoek aan de sportschool combineert met goede voeding, bouw je bewust en onbewust aan je zelfvertrouwen en je wordt zelfverzekerder.

Je conditie verbetert, je voelt je fitter, je gaat er beter uitzien en in combinatie met goed eten voel je dit aan alles. Houd je niet van de sportschool? Probeer iets anders, er zijn legio mogelijkheden om lekker actief te zijn.

Werk aan je lichaamstaal

Misschien ken je ze wel, mensen die gebogen lopen, met hun hoofd naar beneden, weinig lachen of zelden iets zeggen. Het zijn mensen die er onbewust alles aan doen om niet op te vallen, niet aangesproken te worden en ook niet interessant gevonden te worden. Werken aan je lichaamstaal is daarom een belangrijk component in het kweken van zelfvertrouwen.

Je hebt ze vast wel eens gezien, film uit het leger. Een van de dingen die je ziet is hun houding. Rechte rug, borst vooruit, gezicht vooruit. Niet alleen is dit goed voor een gezondere lichaamshouding, het ziet er ook aantrekkelijker uit.

Focus op 1 ding tegelijk

Ben je weer eens met 10 dingen tegelijk bezig? Zoek dan niet te lang naar redenen waarom iets niet lukt of slaagt. Een gebrek aan zelfvertrouwen helpt je niet als je ook nog eens van alles tegelijk doet. Je maakt namelijk niks af, het duurt lang en je weet op den duur niet meer wat je doet of waar je goed in bent.

Schrijf alles eens op waar je mee bezig denkt te zijn en bewaar er drie van die lijst. Kijk vervolgens welke van die drie punten de meeste prioriteit heeft en focus je daar op. Je kunt alleen bereiken wat je wilt bereiken door focus. Zodra je 1 van de 3 punten in je top 3 beheerst of voldoende onder de knie hebt, kun je kijken naar punt 2, als deze dan überhaupt nog van belang is.

Bonus: Ga je angsten aan

Deze wil ik je niet onthouden. Want door angsten bevriezen we soms en kruipen we terug in ons nest of komen er niet eens uit. Dit is niet direct onlogisch, want er zal iets gebeurd zijn waardoor die angst is ontwikkeld. De oorzaken kunnen vaak diep liggen zonder dat je direct weet waar de angst uit voorkomt.

Wat kan helpen is de situatie de reflecteren en vervolgens te relativeren. Wat kan er gebeuren en is datgene waar jij bang voor bent wel terecht. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

  • Hoe komt dat ik angstig ben voor deze situatie?
  • Waar ligt het gevaar? / Waar ben ik eigenlijk bang voor?
  • Is het risico daadwerkelijk zo groot als dat ik denk, of beeld ik me dit in?
  • Wat gebeurt er als ik het toch probeer?

Hoe jij jouw zelfvertrouwen voor altijd vergroot en behoud!

Jouw doel is om je zelfvertrouwen te vergroten. Hierbij speel jij de hoofdrol en niet de mensen om je heen. Jouw gevoel, jouw realiteit, jouw overtuiging. Het gaat erom dat jij leert dat jij ertoe doet, belangrijk bent en je je niet in hoeft houden. Voor niemand.

Echter is de invloed van andere factoren vaak zo sterk, dat dit makkelijk gezegd is dan gedaan. Een gebrek aan zelfvertrouwen is uiteraard te overwinnen, als je maar in jezelf gaat geloven. Het begin ligt bij jou.

Speciaal daarom is er een training ontwikkeld, een online training genaamd ”Blijvend Zelfvertrouwen”. Een training die jou alle tips en tools geeft om langzaam maar zeker jouw doel te behalen. Waarom ik deze training aanraad? Vrij simpel, hij werkt, bewezen door de vele positieve reviews en mensen die hun zelfvertrouwen terug hebben of er met succes aan werken.

Wacht niet langer, onderneem actie en krijg je zelfvertrouwen weer terug!

cursus zelfvertrouwen

Wil je voorkomen dat een gebrek aan zelfvertrouwen jouw geluk en succes niet langer meer in de weg staat?

Grijp nu deze kans en reken voorgoed af met jouw onzekerheid!

Grijp deze unieke kans nu!

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *