Waarom een Growth Mindset grote impact heeft op je leven en inkomen

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

De term mindset growth is een vertaling voor een groeiende mindset. Essentieel om verder te komen in je leven en te groeien. Wat je ook wil bereiken in je leven, zonder een growth mindset, wordt het lastig. Verandering in je leven of nieuwe dingen in je leven komen vaak met gepaard met dingen je moet leren, accepteren of afscheid van moet nemen.

Een mooie uitspraak van Grant Cardone is: om te groeien of verder te komen, moet je altijd wat opgeven. Voor elke groei die hij doormaakt, moet hij ook iets opgeven. Zo werk het ook bij jou en mij. Stel dat jij graag een extra inkomsten wil en meer wilt weten over online geld verdienen, dan zal je hier ten eerste tijd voor moeten opgeven en als gevolg daarvan iets waar je die tijd eerst aan besteedde. Laten we er direct verder op in gaan.

Het belang van de juiste mindset

Je kan vaak aan je leefstijl, wat je van dag tot dag en van maand tot maand doet al afleiden welke mindset je hebt en of je hier überhaupt mee bezig bent. Veel mensen zeggen A maar doen vervolgens B of C. Hiermee bedoel ik dat genoeg mensen wel willen, het wel uitspreken, maar er vervolgens niks mee doen. Voorbeelden zijn:

 • Ik wil afvallen, maar die zak chips kan nog wel
 • Ik ga elke dag sporten, maar vervolgens zit ik een uur op social media of te praten met iedereen
 • Meer inkomen zou lekker zijn, maar geen idee wat ik ervoor moet doen
 • Zij hebben een goed leven, waar doet hij het van
 • Ik wil weg bij mijn baas, maar ik onderneem geen actie om dit te bereiken

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn voorbeelden van dingen die mensen wel graag willen, maar lang niet altijd doen. Of ze pakken het op voor een weekje of maandje en vallen weer terug in oude gewoontes. Het belang van de juiste mindset gaat verder dan A zeggen en ook A doen, verder dan acties koppelen aan je woorden of intenties. Het is een bepaalde levensstijl waar je naartoe werkt en toe-eigent. Je wordt een ander (beter) persoon dan wie je was.

Twee typen mindset, twee typen personen

Een beetje afhankelijk van wat jij nu doet in je dagelijkse leven kun je al inschatten welk type mindset jij hebt en daarbij welke type persoon. We kunnen twee typen onderscheiden: growth mindset en fixed mindset.

Growth mindset of groei mindset

Zoals het woord al zegt, zijn mensen met een groei mindset in staat van groei. Ze zijn ervan overtuigd dat ze zich verder kunnen ontwikkelen en meer uit zichzelf kunnen halen. Het zijn mensen die kansen aangrijpen, plannen bedenken en uitwerken, op zoek gaan en veel dan wel alles over hebben voor een beter leven.

Mensen met een groei mindset zijn vaak succesvol, ondernemend, zeer sociaal, open minded, behulpzaam en weten wat ze willen. Niet alleen weten ze wat ze willen, ze weten ook hoe ze dit moeten bereiken, geven er het nodige voor op, netwerken en stoppen niet voordat ze het gehaald hebben. Ze zijn niet bang om te falen. Falen is namelijk geen slecht iets. Falen betekent simpelweg dat het niet lukte zoals ze dachten. Hier leren ze van en bedenken vervolgens een nieuwe route.

Iemand met een groei mindset kan ook tegen kritiek of feedback en daarvan leren. Ze nemen het niet persoonlijk, maar nemen het aan en doen ermee wat slim is. Afhankelijk van wie de feedback komt. Andere kenmerken van een groeiende mindset zijn:

 • Je test en experimenteert graag
 • Je bent leergierig en gedreven
 • Je ontwikkeld je kwaliteit graag of zoekt ze op
 • Fouten kunnen gebeuren, hiervan leren we en gaan door
 • Omgaan met mensen die al zijn waar wij heen willen

Fixed mindset of vaste mindset

Geloof het of niet, maar hier zitten de meeste mensen in (vast). Aan dit type mindset is overigens niks verkeerds, het betekent alleen dat mensen graag vastigheid willen en waarde hechten aan een stabiel leven. Vaak laten we de nieuwe dingen ook voor wat ze zijn, pakken het niet op of hebben idee in hoeverre het nieuwe het comfortabele beïnvloed. Dus is het makkelijk om het laten.

Een fijn gevolg hiervan is dat als je geen nieuwe dingen oppakt, je minder snel fouten maakt. Zodoende heb je geen of minder kans op slechte feedback of kritiek. Hier kunnen mensen met een vast mindset vaak sowieso al minder tegen. Kritiek wordt nog wel eens persoonlijk opgevat en in plaats van te accepteren ter lering wordt het aangevallen. Burenruzies die feitelijk over niks gaan, zijn hier een voorbeeld van.

Vroeger had ik ook redelijk last van een vaste mindset. Ik zat een beetje tussen deze 2 in. Veel voorkomende kenmerken ervan zijn namelijk perfectionisme, faalangst en het onvermogen snel te kunnen schakelen als het moet. Ik had ”last” van perfectionisme. Ik was me hier wel degelijk van bewust, maar ik wilde het soms perfect hebben. Al snel kwam ik erachter dat ik mezelf hiermee tegen hield en dit mijn groei in de weg stond.

Voorbeelden vaste mindset

Een vast mindset kan voorvloeien uit een saai leven of leven dat je niet superleuk vindt. Ook kan het komen door bepaalde gebeurtenissen in je verleden, waardoor je extra voorzichtig bent geworden of je zelfvertrouwen een deuk heet opgelopen. Lees ook dit artikel 10 Manieren om direct je zelfvertrouwen te vergroten! Kenmerken van een vaste mindset zijn:

 • Je hecht veel waarde aan stabiliteit
 • De wereld verandert en gaat door, maar jij blijft op je plek
 • Je probeert risico’s te vermijden waar mogelijk
 • Je voelt je bedreigt of minder gelukkig als iemand anders iets beter doet als jij
 • Je hebt last van faalangst
 • Ontwikkeling van jezelf staat stil, je bouwt niet aan nieuwe kwaliteiten
 • Kritiek of feedback trek je je erg aan

Je mindset veranderen

In veel gevallen kom het bereiken van een nieuwe mijlpaal, een hoger level, een nieuwe inkomstenbron of een bepaalde groei die je doormaakt, door een verandering van je mindset. Soms doe je dit bewust, soms totaal onbewust.

Bewust in dit geval is als iets wilt leren wat geheel nieuw voor je is. Een voorbeeld is dat je affiliate marketing wilt leren ontdekken om een passief inkomen te generen. Dit gebeurd zeer bewust, omdat alles nieuw voor je is. Alles wat je doet, doe je voor het eerst.

Onbewust is bijvoorbeeld als het als logisch gevolg komt van waar je nu in je leven staat. Je weet al waar je heen wilt, alleen hier moet je wel wat voor doen. Je wilt van 2x naar sportschool naar 6x de sportschool in om meer te doen aan je conditie en lichaam. Als gevolg hiervan ga je meer lezen over lichaam en geest. Ook al doe je dit bewust, het is een onbewust gevolg van iets waar je al in gelooft, alleen nog moet ontdekken.

Lange termijn mindset growth

Tussen de regels door kun je al lezen dat het veranderen of laten groeien van je mindset een lang proces is. Dit gaat niet binnen een dag, week of maand. Het is een transformatie die je doormaakt. Het wordt een bepaalde levensstijl en manier hoe jij het leven staat. het is een geleidelijk proces met genoeg ups en downs.

Wat hierbij helpt is om je te focussen op een doel en hierbij met een plan naartoe te werken. Met dit plan werk je vervolgend gericht aan een taak. Alles wat op je weg komt is vervolgens een keuze. Past het bij wie je wilt zijn later of bij wie je was vandaag gaat. Als de keuze niet helpt met het verlengde van jouw droom of doel, wordt nee zeggen makkelijker en ja zeggen ook. Je zegt namelijk ja tegen jezelf en je droom en de ontwikkeling van jouw ooit!

Doelgericht werken aan je mindset

Werken aan je mindset is essentieel. Ongeacht waar je nu staat in je leven. Zelfs de beste coaches hebben coaches. Gericht werken aan je mindset is ook openstaan voor coaching of informatie van anderen. Dit kan in de vorm van 1 op 1 coaching, maar ook door zelfontwikkeling door het lezen van boeken en e-books.

Een boek dat mij door de jaren heen veel heeft geholpen is Master Your Mindset. Een absolute aanrader als je meer wilt ontdekken over jezelf. Dit boek is verre van dromerig, maar juist hands-on en laat je echt denken over wie je bent en waarom je doet wat je doet.

Tot slot wil ik je een ander boek aanraden, een boek dat veel deuren voor mij heeft geopend. Een boek geschreven door mindsetcoach Jerik van Nuenen waar ik ook mee in contact ben, naar aanleiding van zijn boek. Je leert de beste versie van jezelf te worden en kunt desgewenst ook coaching krijgen. Voor absolute mindset growth en groei als persoon kan ik je zijn boek en coaching zeker aanraden.

puur mindset academy

Wil jij meer geld verdienen, meer uit je leven halen en weten hoe je dit kan doen?

Ontdek nu het geheim voor meer succes!

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *