Investeren in Bitcoin stappenplan

Leren gaat voor investeren

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
bitcoin munt

Bitcoin is een cryptomunt die steeds meer de aandacht krijgt. De munt bereikte in 2020 ongekende pieken en komt mede hierdoor steeds meer in de media. Meer mensen verdiepen zich er daardoor ook in of starten met investeren. Door alle koersbewegingen, nieuwsberichten en investeringsmogelijkheden wekt deze munt naast interesse ook de nodige vragen. Want hoe kun je hier in nou beleggen? Met het investeren in Bitcoin stappenplan leg ik je hier meer over uit en laat ik je zien hoe jij met de juiste kennis goed op pad kan gaan.

Waarom is Bitcoin zo populair?

Onze dagelijkse bezigheden spelen zich meer en meer online af, internet dus. Je bent er onbewust vaker mee in aanraking dan je denkt. Denk niet alleen aan Facebook, Instagram, Twitter of Whatsapp. Op en voor je werk is internet nagenoeg onmisbaar en krijg je bewust en onbewust veel mee. Ongetwijfeld zal Bitcoin of cryptocurrency hier een rol in spelen of gaan spelen.

Bitcoin maakt als globaal en digitaal transactiesysteem een opmars die menig investeerder groot en klein boeit. De munt is voor bijna iedereen toegankelijk en biedt de mogelijkheid om transacties te doen zonder tussenkomst van een bank.

Dit wetende, wil dit nog niet zeggen dat iedereen automatisch aanschuift bij deze munt. Voor de een is erin investeren een no-brainer, de ander vindt het spannend, misschien zelfs eng en wacht zijn of haar tijd af. Hoe dan ook is de kans groot dat je vroeg of laat met Bitcoin en cryptocurrency te maken krijgt. Een van de redenen hiervoor zijn de marktontwikkelingen die niet bepaald rooskleurig zijn (geen rente op de bank, duurdere boodschappen en gevolgen van de Corona crisis).

Weet dus dat het tijd nodig heeft om het een te beseffen (economische ontwikkelingen) en het ander (Bitcoin) te leren begrijpen. Maar mijn ervaring leert me dat als je steeds beter begrijpt hoe deze nieuw digitale wereld werkt, erin beleggen erg interessant kan zijn.

bitcoin

Waarom zou je investeren in bitcoins?

Geloof het of niet, maar 1 enkele Bitcoin is duizenden euro’s waard. Op moment van schrijven is 1 Bitcoin precies €26.587,30 waard. Wat deze munt zo waardevol maakt is de schaarsheid en gebruiksvriendelijkheid.

Als we ter illustratie goud erbij pakken als betaalmiddel, zie je en weet je misschien ook wel dat goud beperkt is. Dit is niet oneindig te mijnen zoals we dat noemen. Dit maakt het dan ook direct waardevol. Er wordt nog steeds goud gewonnen, maar het vinden ervan is een kunst. Dit maakt dat goud meer waard wordt. Dit principe gaat ook op voor Bitcoin.

Bitcoin komt uiteraard niet uit de grond, maar wordt via ‘complexe” computers gemined. Er zijn er ”slechts” 21 miljoen te minen Bitcoins beschikbaar, waarvan er al 18 miljoen gemined zijn.

Bitcoin is dus schaars, maar zeer efficiënt te gebruiken. Een groot pluspunt ten opzichte van de Euro is dat de munt volledig anoniem is en niet door de staat wordt gereguleerd of beheerd. Een algoritme bepaald hoeveel Bitcoins er gemaakt mogen en kunnen worden en hoeveel dit er per jaar mogen zijn. Je kunt nu al Bitcoins naar vrienden of kennis overmaken, ongeacht waar ter wereld zij zijn en zonder tussenkomst van een tussenpartij zoals een bank. Dit gebeurd volledig in eigen beheer.

Als je de potentie van Bitcoin ziet en leert kennen, begrijp je waarom investeren in deze munt een interessante optie voor je kan zijn. Maar ik zeg hier wel bij: doe altijd je eigen onderzoek en leer wat je nog niet weet van mensen die een trackrecord hebben. Een van deze mensen is Madelon Vos. Zij helpt dagelijks mensen die willen leren beleggen in Bitcoin of ermee willen leren traden. Lijkt dit jou ook interessant?

Wat is de bitcoin prijs?

Er is geen ”officiële” vastgelegde prijs voor bitcoin. De prijs wordt vooral bepaald door wat beleggers en investereders ervoor willen betalen. Coinmarketcap is een website die ik regelmatig raadpleeg om de prijsindex te bekijken. Hier kun je alle cryptocurrencies inzien, vergelijken en jouw plan maken.

De prijs van Bitcoin is ooit bepaald op basis van 1 BTC. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, is het mogelijk om bij exchanges (handelsplatformen) een deel van deze coin te kopen. Immers zal niet iedereen duizenden euro’s van 1 BTC willen investeren, zeker niet zonder basiskennis. Zo kun je al starten van enkele euro’s en kun je bijvoorbeeld 0,001 BTC kopen.

Het investeren in bitcoin stappenplan

Stap 1 – Aanmelden bij een handelsplatform

Beginnen met investeren houdt onder andere in dat je je moet aanmelden op een handelsplatform. Ook wel een crypto exchange genoemd. Er zijn er meerdere, Bitvavo een van de bekendste in Nederland. Waarom noem ik hier Bitvavo? Ik vond het fijn om te starten met deze Nederlandse exchange om de volgende redenen:

  • Je kunt bitcoins veilig kopen via iDeal

  • Er is een Nederlandse helpdesk

  • Bitvavo heeft een broker en geavanceerde exchange funtie

  • Het is veilig en betrouwbaar

Wil je graag meer lezen over Bitvavo? Lees hier mijn Bitvavo Review.

exchange

Stap 2 – Beleggen in bitcoin

Al je account bij Bitvavo aangemaakt hebt, kun je na het inloggen via het dashboard plus een ontvangen e-mail je account en je bankrekening verifiëren. Dit is voor Bitvavo het bewijs dat jij een echt persoon bent en het rekeningnummer daadwerkelijk aan jou verbonden is. Als je zowel je account als je bankrekening geverifieerd hebt, wijst het dashboard je vanzelf naar het paneel waar je geld op je account kunt storten. Deze omgeving ziet er bekend uit en gaat bijna vanzelf.

Als je geld op je account hebt staan, kun je deze vervolgens beleggen in bijvoorbeeld bitcoin. Beleggen betekent dat je bitcoins koopt met jouw geld. De prijs van de bitcoin die je op dat moment ziet, is de huidige koers waarvoor je inkoopt. Houdt er rekening mee dat deze koers beweegt en een dag of zelfs een uur later zowel lager als hoger staan.

Stap 3 – Bitcoin opslaan op een wallet

Als je Bitcoin gekocht hebt kun je het laten staan zolang jij wilt. Besef je wel dat naarmate je vermogen toeneemt, je ook aan de beveiliging ervan moet denken. Voor kleine bedragen is dit nog niet zo van belang. Maar praat je bijvoorbeeld over duizenden euro’s of meer, dan kun je je Bitcoin of andere aangekochte crypto beter overzetten naar een hardware wallet.

Dit is een zoals de naam als zegt hardware, een soort harde schrijf, waarop je jouw crypto veilig kunt plaatsen om het risico tot diefstal te minimaliseren. Deze hardware, kost eenmalig een paar honderd euro. Je hebt dan echter wel de garantie dat als mensen met verkeerde intenties proberen om jouw account te hacken, jij alles veilig hebt staan.

Als je hier onderzoek naar wilt doen kan dat. Voorbeelden van Bitcoin wallets met beveiliging als hoofddoel zijn Ledger en Trezor.

Neem veilige opslag serieus

Ben je geen handelaar, laat bitcoins dan niet op je exchange staan, maar sla ze op in je wallet die jij in beheer hebt. Cryptocurrency wordt ook wel de valuta van de toekomst genoemd, maar worden wel aangekocht via internet. Omdat er geen bank aan te pas komt en drempel om het te kopen laag is, raad ik je aan om jezelf te verdiepen in zowel Bitcoin als de opslag ervan voordat je het aankoopt. Ook al is Bitcoin zelf veilig, jij weet niet hoe andere partijen hiermee omgaan. Vertrouwen is daarom goed, maar controleren en zeker weten is beter.

Investeren in Bitcoin leren

Starten met investeren kan niet zonder stap 1 en 2. Maar bedenk je hierbij dat het belangrijk is om ook te begrijpen hoe Bitcoin werkt en wat het is voordat je je geld erin stopt. Als het goed is doe je dat met veel dingen zoals je hypotheek, auto of kiezen van een bank. Allemaal hebben ze met jou geld te maken, dus doe je vooraf je onderzoek of laat je je informeren door de juiste mensen. Met Bitcoin en cryptocurrency is dit niet anders.

Het is relatief nieuw. Ik wil dan ook adviseren om te tijd te nemen om de basis te leren en vanuit daar door te gaan. Het is beter dat je je er nu in verdiept, leert hoe het werkt en dus weet waar je geld in gaat zitten, als dat je je geld erin steekt zonder dat je weet wat je doet.

Dit alles geen advies, maar informatie om jou wakker te maken over wat er momenteel ontwikkeld op macro economisch vlak. Ga dus voordat je investeert en het stappenplan volgt, eerst op onderzoek uit. Dan is het stappenplan uiteindelijk nog waardevoller!

Bitcoin-Basics-Cryptos-cursus

Leer wat Bitcoin precies is en hoe je hierin actief kunt worden

Van de Bitcoin basics tot erin leren traden

Leren investeren in Bitcoin

Gerelateerde artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wil je me laten weten wat je er van vond door hieronder je reactie achter te laten?
Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *