Onzekerheid overwinnen als startende ondernemer

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Ondernemend en ondernemer zijn, zijn 2 totaal verschillende dingen. Veel mensen zijn van nature ondernemend maar verre van ondernemer. Daarbij zijn ondernemers vaak de ondernemende personen die kansen pakken, voor zichzelf kiezen, een bedrijf starten en de uitdaging aangaan. Echter is lang niet iedereen op alle fronten direct volwassen. Vaak heb je een idee, plan of klein bedrijf en komt er genoeg op je pad. Onzekerheid overwinnen komt daardoor vaak voor omdat ondernemer zijn niet per se betekent dat je overal even zeker over bent.

Ik ben ook ondernemer en heb zeker diverse keren mijn onzekerheid moeten overwinnen. Het wil namelijk niet zeggen dat je eerste en best bedrijf, verdienmodel of idee direct goed is en werkt zoals jij wilt. Gelukkig is er een goede manier om onzekerheid om te buigen naar een blijvend zelfvertrouwen.

Onzekerheid overwinnen hoort erbij

Laat ik beginnen met te zeggen dat bijna elke ondernemer wel een vorm van onzekerheid heeft moeten overwinnen. Dit kan op mindset gebied zijn, maar ondernemen is zo breed dat je als ondernemer genoeg hordes moet nemen om je doelen te bereiken,

Vaak begin je als ondernemer heel zeker met iets omdat je er goed in bent of heel graag mee wil beginnen. Je gaat dan geld verdienen met iets waar je al goed in bent. Echter kan je ook starten met ondernemen omdat je later meer vrijheid wil, wil leren hoe je online geld kan verdienen, voor jezelf wilt werken en je iegen weg wilt gaan.

In beide gevallen kom je jezelf tegen. Je kan je namelijk niet op alles voorbereiden, dit hoort er nou eenmaal bij en hoef je je niet voor te schamen. Als ik naar mezelf kijk, heb ik meer obstakels moeten overwinnen dan ik ooit verwacht had en deed ik na een paar jaar pas waar ik echt een gevoel bij had en zeker over was. Dit heeft me daardoor enorm veel geleerd en me laten groeien.

Herkenningspunten om aan te werken

Onzekerheid overwinnen komt niet uit het niks. Vaak heeft het te maken met je comfortzone en het aangaan van nieuwe avonturen, zowel groot als superklein. Zo kan het moeten aannemen of inhuren van iemand super onwennig zijn, waarbij jij zelfs onzekerder kan overkomen dan de persoon die je wilt aannemen.

Een ander bekend voorbeeld is dat veel mensen in je familie of vriendenkring twijfelen aan je keuzes. Zou je het wel doen? Kan jij dit wel? Zo ken ik je niet! Als jij dan niet sterk in je schoenen staan en weinig zelfvertrouwen uit, kan dat je onzekerheid aanwakkeren.

Ga maar eens bij jezelf na:

  • Twijfel jij vaak over jezelf of over wat je doet?
  • Vraag je jezelf wel eens af waar jouw gevoel van zelfvertrouwen blijft na het maken van bepaalde keuzes?
  • Hoe fijn zou het zijn om 100% in jezelf te geloven en een rotsvast zelfvertrouwen te kweken? of
  • Hoe werk je simpelweg aan het opbouwen van zelfvertrouwen?

Dit zijn typische vragen die volkomen normaal zijn, maar niet weggestopt moeten worden. Het hoort nou eenmaal bij ons en de een heeft er meer last van als de ander.

Onzekerheid is ook gezond

Je wilt onzekerheid overwinnen, je wilt er vanaf, maar precies dat is de reden dat het ook gezond is. Voor mij voelt onzekerheid ook als een vorm van het bereiken van nieuwe levels, van groei en het bereiken van de grenzen van je comfortzone. Je komt nieuwe dingen tegen die je moet leert overwinnen door ze te leren kennen en erin te groeien.

Een simpel voorbeeld als je start met internet ondernemen en je online geld gaat verdien zoals ik doe, kom je op een punt dat je mensen moet inhuren. Mensen die jou kunnen helpen en ergens beter in zijn. Dit noem je eerder samenwerkingen, maar je betaald mensen er wel voor. Als ik kijk naar een van mijn verdienmodellen, Youtube Cash Cows, werk ik met buitenlandse mensen. Zowel uit Pakistan als uit Amerika en uit Australië.

Ik kan je vertellen, leren werken met deze mensen leren ze niet niet op school. Dit is leren in de praktijk en als ondernemer ook zelf er achteraan gaan. Dit doe je met vallen en opstaan, want je hebt geen sollicitatie aan tafel, CV met foto of lunch meeting. Er komt ervaring en actie bij kijken. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en ebt de onzekerheid weg als je de juiste mensen vind. Het is dus ook gezond.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

De fase om van onzekerheid naar zelfvertrouwen te gaan moet je niet zien als een aan/uit knop. Zie het als verschillende lagen in je persoonlijke ontwikkeling die je steeds sterker maken. Waar je je eerst druk maakte over meningen van anderen, heb je nu een gladde rug gekregen en trek jij je plan omdat het werkt. Waar je eerst bang was om mensen aan te nemen, groei je naar een volledig team en ben je een leider geworden.

Onzekerheden komen, net als het opbouwen van zelfvertrouwen in lagen. Je leert het en groeit erin. Dit duurt geen jaren, het kan gewoon in stappen, als je maar weet welke stappen je moet nemen.

Als jij namelijk de oorzaak weet, kun je eraan werken. Je moet namelijk bepaalde gewoontes die je al jarenlang hebt doorbreken. Je moet een mate van zelfrespect opbouwen en leren wie je echte vrienden zien die in jou geloven. Je kan leren hoe je minder zenuwachtig bent voor nieuwe dingen en de volgende keer juist rustig, kalm en vol vertrouwen iets nieuws oppakt.

Een gezond zelfvertrouwen is namelijk een basis van een gelukkig leven en een gezonde ondernemer. Dit klinkt misschien zoetsappig, maar als je leert hoe je zelfvertrouwen krijgt, zie jij er als persoon anders uit en groeit je business ook.

Weten hoe je blijvend zelfvertrouwen kan kweken

Hiermee bedoel ik dat je jezelf steeds beter gaat leren kennen als je weet hoe je met onzekere situaties moet omgaan. Vaak komt het neer op een manier van denken, handelen of vooruitkijken. Het trainen van je mindset speel hierin een belangrijke rol, maar ook het accepteren dat je onzeker mag zijn en hiervoor gerichte en goede manieren zijn om eraan te werken.

Een van deze manieren is een leuke, leerzame en laagdrempelige training genaamd ”meer zelfvertrouwen”. Wat je met deze training leert is hoe je een blijvend en sterk gevoel van zelfvertrouwen opbouwt en behoud. Ook leer je jezelf respecteren en leer je grenzen aangeven wat heel goed werkt voor mensen waarbij hun omgeving de nodige invloed heeft.

Een kenmerk van onzekerheid is dat je veel kritiek op jezelf hebt, jezelf niet goed genoeg vind of totaal niet weet hoe je met een situatie om moet gaan. Ook hierin wordt je getraind. Zelfkritiek komt namelijk vaker voor dat je denkt, perfectionisme is hier een vorm van en heb ik lang last van gehad. Door te weten dat goed goed is en perfect nooit perfect is (alleen in jouw ogen), leer je met simpele technieken meer resultaat te behalen.

Zoek jij manieren op bepaalde onzekerheden te overwinnen en kan jouw zelfvertrouwen hier en daar wel een boost gebruiken? Neem dan zeker eens een kijkje bij de training die jou zelf je zelfvertrouwen te vergroten. Hiermee groei je niet alleen als ondernemer maar ook als onderneming.

Lees meer

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *