Hoe je rijk word én rijk blijft! Het is makkelijker dan je denkt

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Hoe word je rijk? Een vraag die genoeg mensen, waaronder jij bezig houdt. Rijk worden is niet per se heel moeilijk, maar wat is jouw definitie van rijk. De makkelijkste is uiteraard een groot vermogen. Maar waar voor jou een miljoen rijk is, is voor iemand anders een ton al rijk. Een mooie definitie van rijk is dat je voldoende geld tot je beschikking hebt om te leven op jouw voorwaarden en om je geen zorgen te maken om een tekort aan geld.

Rijk worden is voor mij niet dat je een miljoen wint met de loterij. Ook al ben je het dan wel, de kans is groot dat je het sneller kwijt bent als rijk. De vraag is dus niet alleen hoe je rijk wordt, maar ook hoe je rijk blijft. Dit is makkelijker dan je denkt. De mensen die er voor hebben gewerkt, behouden het geld een stuk makkelijker. Ze hebben er namelijk doelen voor moeten halen, dingen voor moeten opgeven en voelen wat het geld met hun leven doen, zowel op korte als lange termijn.

Rijk zijn draait zeker niet alleen om het hebben veel geld. Het gaat vooral om wat je met dat geld doet en hoe dit de kwaliteit van jouw leven verbetert. Ontdek nu hoe je rijk kan worden en blijven!

Denkfouten die je wilt voorkomen

Een van de grootste denkfouten die mensen hebben is dat ze niet geloven dat ze rijk kunnen worden of financiële onafhankelijkheid kunnen bereiken. Het lijkt te ver van ze vandaan te liggen. Maar waarom is het dan voor anderen wel weggelegd? Mensen waar we graag naar kijken, het perfecte leven lijken te leiden en doen alsof het peanuts is.

Denken dat rijk worden wel voor jou is weggelegd is het begin van alles. Alles begint met jouw mindset, geloof in jezelf en kansen pakken. Hierover heb ik ook een mooi artikel geschreven: ultieme mindset life hacks om direct geld te verdienen.

Sparen levert niks meer op

Dit is zowel een denk als een praktische misser. Namelijk de hoop dat je geld op spaarbank nog iets oplevert. Waar we vroeger nog rente kregen op ons spaargeld, verdampt dit momenteel ter plekke. Niet alleen krijg je geen rente meer, je geld wordt ook letterlijk minder waard. Dit voel je vooral als je iets koopt. Producten worden duurder en duurder. Jij hebt dus meer geld nodig om hetzelfde te kunnen kopen, je geld wordt dus minder waard.

Voorkom dan ook dat je teveel spaargeld op je rekening laat staan. Een gezonde buffer is altijd goed. Denk hierbij aan voldoende geld om 6-12 maanden door te komen van je spaargeld als je inkomen er niet zou zijn. Investeer alles wat meer is als deze buffer. Zo voorkom je namelijk 1) dat je stress hebt over geld en 2) dat je geld minder waard wordt.

Met besparen en bezuinigen kom je er niet

Dit is een grappige al zeg ik het zelf. Ik ken genoeg mensen die denken meer geld over te houden en hun vermogen te kunnen vergroten door te gaan besparen of bezuinigen. Echter zet dit zo weinig zoden aan de dijk dat het heel veel tijd kost om iets op te bouwen uit geld dat je spaart. Wil je rijk worden? Bespaar dan niet op Netflix, zeg niet ineens al je verzekeringen op en ga ook niet ineens in een kleinere auto rijden.

In plaats hiervan moet je een mindset switch zien te maken. Het boek ”wordt de best versie van jezelf” helpt hier enorm mee. Een besparende mindset aannemen werkt namelijk averechts, omdat je juist op je geld gaat letten en gaat kijken hoe je feitelijk je eigen leven minder aantrekkelijk gaat maken. In plaats hiervan zijn er basiselementen om vermogen op te bouwen.

Basiselementen om vermogen op te bouwen

Als je graag rijk wilt worden, moet je fundering goed zijn. Dit is niet alleen genoeg geld, hoeveel dit ook voor jou is. Dit is ook een bepaalde mindset, een bepaald gedrag en een bepaalde levensstijl. Je kunt niet verwachten dat je met hoop en vertrouwen ooit rijk wordt. De basis bestaat uit een aantal elementen die je allemaal helpen om rijk te worden en te blijven.

Meer inkomsten dan uitgaven

Deze spreekt voor zich, maar toch benoem ik hem. Genoeg mensen weten namelijk niet eens wat er binnenkomt. laat staan dat ze controleren wat er uit gaat. Een van je eerste stappen is dus zorgen dat er meer inkomsten zijn dan uitgaven. Ga hierbij niet besparen op je uitgaven (mits deze buiten proportie zijn), maar zoek eerder naar een nieuwe bron van inkomen of probeer meer te halen uit waar je geld nu vandaan komt.

Mogelijkheden om je inkomsten uit te breiden zijn overigens ook niet zo moeilijk. Internet heeft online geld verdienen makkelijker gemaakt dan ooit. Hierdoor kun je al snel een nieuwe verdienmodel opzetten. Voorbeelden hiervan zijn affiliate marketing, Youtube Cash Cows of bijvoorbeeld beleggen.

Zorg er ook voor dat je weet en dus bijhoud wat er binnen komt en uit gaat. Zo weet je ten eerste dat je goed op weg bent en kunt je werken aan een buffer als je die nodig hebt.

Bouw een buffer op

Als je deze nog niet hebt, bouw dan zo snel mogelijk aan een buffer. Ook al verschillen de meningen hierover, een gezonde buffer op je spaarrekening is om 6-12 maanden te kunnen leven zoals je leeft zonder inkomen. Als je dit voor elkaar hebt, kun je namelijk je focus verleggen van het bouwen van een buffer naar investeren.

Investeren doe je met geld dat je buiten je buffer valt. Je zit niet aan deze buffer en je gebruikt hem nergens voor. Je hebt hem en dat is je backup. Nu moet je zorgen dat het geld dat er maandelijks overblijft voor jou gaat werken door te investeren.

Geen geld uitgeven aan onnodige dingen

Zojuist als kort benoemd, maar een buffer opbouwen is erg lastig als je te makkelijk geld uitgeeft aan onnodige of niet essentiële zaken. Voorbeelden zijn een nieuwe auto zonder dat het nodig is, groter wonen zonder dat je er geld voor hebt, nieuwe merkschoenen omdat die hip zijn, vaak uit eten etc. Ga eens na voor jezelf aan hoeveel zaken jij geld uitgeeft, zonder dat het echt nodig is.

Een ander klassiek voorbeeld is roken. Als je elke euro die je normaal aan sigaretten uitgeeft nu spaart voor je buffer of om te investeren, zal je zien hoeveel geld je zomaar uitgeeft aan iets dat onnodig is én wat dit geld voor je op kan leveren.

geld uitgeven

Los schulden of contracten af waar mogelijk

Dit is lang niet altijd mogelijk of even makkelijk, maar schulden aflossen is een ander goede manier om je geld beter te besteden. Voorbeelden zijn lease contracten van je auto als je deze privé rijd, apparaten in huis die je huurt of leaset, studieschulden, dure telefoonabonnementen, maar ook schulden die je bij vrienden of familie kan hebben uitstaan.

Niet alleen krijg je inzicht in welke schulden je hebt, ook krijg je inzicht in hoeveel geld er waar heen gaat en nog afgelost moet worden. Alles wat hiervoor open staat, gaat af van je buffer of je investeringsgeld.

Portfolio opbouwen van meerdere assets

Als je zover bent dat je inkomsten structureel hoger liggen dan je uitgaven is het tijd om je buffer gezond te maken of om te gaan investeren. Investeren kan in meerdere assets. Een asset is een geld producerende of waardevaste investering die je maakt. Bijvoorbeeld investeren in vastgoed, edelmetalen, beleggingen, aandelen of crypto.

Er zijn veel mogelijkheden waaruit je kan kiezen. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt ook al kan het eng aanvoelen. Een portfolio bestaat namelijk uit meerdere assets die geld voor jou opbrengen. Vaak is dit op lange termijn, maar zeker niet altijd. Hoe dan ook, weet je dat als je dit verspreid doet, je vermogen maandelijks kan groeien. Het welbekende sneeuwbaleffect treedt dan op: je geld gaat voor jou werken. Je maakt dan van 1 euro 2 euro en van 100 euro 1000 euro.

Als je dit goed onder de knie krijgt, ontdek je direct waarom de rijken rijker worden en de armen armer of op hetzelfde niveau. Alles draait om weten hoe je je geld voor jou kan laten werken en ten allen tijden je kosten kan overstijgen.

Goede manieren op je portfolio mee te starten zijn:

Cryptocurrency – Leer er alles over met Bitcoin Basics of trade met technische analyse van Madelon Vos.

Cryptocurrency Alles over Crypto Masterclass (dit is een alles in 1 training)

Beleggen Leer beleggen op de beurs met Harm van Wijk en haal tot 20,6% rendement per jaar.

Vastgoed Leer hoe je rijk wordt met vastgoed met Martijn van den Berg

Mindset training/coachWordt de beste versie van jezelf (zonder een goede money mindset kom je niet snel verder met bovenstaande asset klassen)

Van een ton naar een miljoen is makkelijker

Als je eenmaal door gaat krijgen hoe de cashflow game werkt en hoe je maandelijks meer geld opbouwt dan uitgeeft wordt het leuk. Je werkt dan steeds bewuster toe naar nieuwe doelen die je gaat stellen. Een vuistregel die ik van Dan Pena heb overgenomen (coach van Michael Pilarczyk, bekend van het boek Master Your Mindset) is dat het verdienen van je eerste €100.000,- het moeilijkst is. Hier moet je namelijk veel voor doen en laten.

Als je eenmaal op dit punt bent, is het een kwestie van doorgaan waar je mee bezig bent en de kracht van compounding. Dus rente op rente en geld maakt geld. Dan zal je ontdekken hoe rijk worden voelt en hoe belangrijk geld daadwerkelijk voor je is.

Word rijk met een money mindset

Om de rijk te worden en te blijven heb je een money mindset nodig. Waar dit op neerkomt is dat je anders tegen geld aan gaat kijken en er altijd vanuit gaat de er genoeg is. Want geld is er genoeg. Je moet gaan geloven dat jij er goed geld te verdienen is en lang niet altijd door er hard voor te werken. Sterker nog, rijk worden en blijven doe je niet door er tot je 60e hard voor te blijven werken. Je moet slim gaan werken en denken.

Voorbeelden zoals genoemd zijn om je geld aan het werk te zetten zodra je een gezonde buffer hebt. Hier gaat het namelijk bij veel mensen al mis. Vervolgens moet je gaat kijken welke investeringen/beleggingen bij jou passen. Niet alles past bij je en niet alles heeft hetzelfde risico.

Het hebben van een money mindset is een bepaalde levenstijl. Het is niet iets tijdelijks of iets voor bepaalde momenten. Je leeft het en zodra je momentum hebt, acteert je er op.

Stappen die jij vandaag kan ondernemen

Zonder actie geen resultaat. Daarom daag ik je uit vandaag al te starten met de beginselen om rijk te worden. Ten eerste moet je voor jezelf eens uitschrijven (dan ben je er letterlijk mee bezig en kijk je ernaar) wanneer jij rijk zou zijn en wat dit voor je zou betekenen. Dit is namelijk voor iedereen anders. Definieer dus jouw versie van rijk zijn.

Voorbeeld: €5000 maandelijks netto inkomen, €50.000 op je spaarrekening, 1 miljoen in je portfolio en beschrijf vervolgens hoe je leeft, wat je doet, hoe je gezin eruit ziet etc. Het ideale plaatje dus, zoals ik het graag zeg: beschrijf je ooit.

Stappen die je vandaag en komende dagen/weken al kan zetten is het in kaart brengen van je administratie. Ook kun je je al verdiepen in andere manieren om geld te verdienen, zoals crypto, beleggen of vastgoed die hierboven omschreven zijn. Tot slot is het tijd om je werken aan je mindset. Dit kan de meest vage zijn omdat mindset niet echt meetbaar is. Heb je hier moeite mee of denk je dat je daar hulp bij kan gebruiken, dan raad ik je zeker aan onderstaand e-book aan te schaffen. In dit zeer uitgebreide boek wordt je geconfronteerd met jezelf en gaat er werkelijk een nieuwe wereld voor je open.

Ik wens je veel succes met jouw reis naar rijkdom!

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *