8 Eye-Openers om rijk te worden én te blijven!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Hoe word ik rijk? Door veel geld te verdienen zou iemand op straat tegen je zeggen. Rijk wordt wordt namelijk in 10/10 gevallen gekoppeld aan geld. Logisch wel, want rijke mensen hebben veel geld. Toch zijn er ook genoeg mensen met iets minder geld die zich toch echt rijk voelen, dit gaat meer over gezond zijn, een mooi gezin, doen wat je echt leuk vindt en met voldoende geld je ideale leven kunnen leiden.

Echter is dit niet wat jij zoekt (denk ik). Als jij mij zou vragen, hoe word ik rijk? Zou ik zeggen, wat betekent rijk zijn voor jou? Want rijk zijn betekent voor jou misschien iets totaal anders als voor mij. Als je rijk wilt worden zijn er een aantal algemene, maar zeer belangrijke basisregels die elke miljonair ooit heeft gedaan.

Het zijn regels die je ook ziet en door krijgt als je miljonairs of miljardairs bestudeerd. Vaak zijn ze niet eens moeilijk, alleen beginnen er vaak niet aan of houden ons er niet aan. Reken jezelf overigens niet te snel rijk. Dit artikel gaat niet over methoden om snel rijk te worden. Je krijgt simpelweg tips die succesvolle mensen voor je achterhalen. Onthoud dit: ”succes leaves clues”

Bepaal wanneer je rijk bent

De route naar ”Hoe word ik rijk” is het makkelijkst uit te zetten als je weet wanneer je rijk bent. Dit heeft veel te maken met doelen stellen, visualisatie en weten wat je precies moet doen om rijk te worden. Hierbij moet je niet alleen bepalen wanneer je rijk bent in de zin van tijd, maar ook wat je hebt (bezit of toegang tot).

Zo worden je plannen heel anders als jij je pas rijk rekent als je 1 miljoen euro op je bankrekening wilt ten opzichte van 50.000 euro. Jouw perceptie van rijk voor jou is dus van belang om te weten wanneer je het daadwerkelijk bent. Stel dat je online geld verdient en weet hoe je geld moet verdienen, zal jij je eerder rijk rekeningen met 1 miljoen euro. Leef je echter in de bijstand en moet je elke euro omdraaien, dan is 50.000 euro al een vorm van rijk.

Wees specifiek in wat je wilt en wanneer

Alleen hardop zeggen of denken dat je weet wat je hebt als je rijk bent is niet genoeg. Om er te komen moet je het opschrijven. Zo duidelijk, dat je het uit zou kunnen tekeningen. Dit is een stukje visualisatie: iets zien wat er nog niet is. Wil je hier meer over leren? Lees dan het boek Master Your Mindset eens.

Een voorbeeld van specifiek is:

  • Ik wil over 1 jaar vanaf vandaag (= datum) 100.000 euro op mijn bankrekening en maandelijkse minimaal 5000 euro aan passief inkomen
  • Passief inkomen ga ik opbouwen met behulp van een affiliate marketing website en ik start deze week met de Affiliate Marketing Revolutie
  • Ik heb binnen een half jaar (= datum) de mogelijkheid gecreëerd om dagelijks te sporten op de tijd die ik bepaal en zolang ik wil
  • Mijn volgende (droom) auto die ik binnen 2 jaar kan kopen (= datum), wordt een zwarte BMW 1 serie en kost 45.000 euro
  • Mijn gezin en ik zijn gezond, en wij kunnen 2x per jaar op vakantie

Dit zijn slechts voorbeelden en je kan het nog specifieker maken. Het gaat erom dat je een goed beeld krijgt van hoe je leven eruit zou zien als je rijk bent. Het alleen benoemen tijdens de koffie zet je niet aan tot actie. Mijn tip: koop een whiteboard zoals deze en schrijf hierop jouw droom uit waarin je rijk bent.

Analyseer de situatie waarin je nu zit

Naast dromen en kijken waar je bent en wie je bent geworden als je rijk bent, moet je ook nuchter blijven. In welke situatie zit je nu? Hoe ver ligt je ideale leven van je huidige leven. Is je droomleven realistisch en wat moet je er voor over hebben. Soms kan de stap eenvoudig zijn, soms moet je een brug over een kloof zien te bouwen. Onthoud, niks is onmogelijk. Ongeacht je situatie, als jij in jezelf gelooft (daar begint het mee) kun je heel ver komen.

Afhankelijk van je situatie is het belangrijk om jouw plannen te delen met je vrouw, vriendin of eventueel kinderen. Jouw rijke leven najagen is misschien wel iets wat je vrouw ook wilt of mee wilt helpen. Of misschien moet ze juist overgehaald worden of ziet ze het helemaal niet zitten. Er gebeurd op de route naar een rijk leven namelijk veel. Niet alleen wil je een ander leven, je veranderd zelf ook. Houd daarom rekening met de omstandigheden waarin je zit.

Je administratie op orde

Hier bedoel ik vooral dat je weet wat je inkomsten en je uitgaven zijn. Je staat namelijk al met 1-0 achter als je diep in de schulden zit. Krab ook even achter je oren als je elke euro moet omdraaien of eigenlijk niet weet wat er binnen komt of uitgaat. Je administratie op orde hebben is een begin van een opgeruimd hoofd als het om je geld gaat.

Eigenlijk is dit het verlengde van voorgaand hoofdstuk. Je analyseert de situatie waarin je zit. Dit maakt je wakker als je die niet weet of zet je op een voorsprong als je al goed op weg bent. Aan de hand van je saldo en wat je maandelijks spaart kun je namelijk ook makkelijker beslissingen of investeringen maken in je toekomst.

Rijke mensen durven namelijk te investeren en weten waarin. Ze laten hun geld voor hun werken, weten waar het geld te verdienen is en hebben een goed netwerk (hierover straks meer).

Nieuwe inkomstenbronnen zoeken

Leef je momenteel van 1 inkomen (die van je partner niet meegeteld), dan is het tijd om daar snel wat aan te doen. Ten eerste wordt je niet snel rijk – als we het in geld uitdrukken – van een salaris. Dit kan wel, maar dan heb je het over compounding interest (rente op rente) over vele jaren heen. Ten tweede moet je dan al een goede belegging weten te vinden die deze rente geeft en je moet genoeg geld hebben om of maandelijks sparen om je vermogen op te bouwen.

Dan heb ik nog niet eens gesproken over het verlies van je baan of het gelijk blijven van je salaris met in een economie met groter wordende inflatie. Het geld wat binnenkomt verandert niet, maar wat je er vervolgens mee kunt doen wel degelijk: dit is veel minder (dure boodschappen).

Daarom is het belangrijk om nieuwe inkomstenbronnen te zoeken en te starten. Dit kan op diverse manieren en is afhankelijk van wat bij jouw past. Een van mijn favoriete verdienmodellen bespreek ik in dit artikel geld verdienen vanuit huis met maar 1-2 uur per dag nodig hebt. Andere mogelijkheden zijn beleggen of starten met bijvoorbeeld Daytraden of Youtube.

Je inner circle veranderen

Met je inner circle bedoel ik de mensen waarmee je dagelijks of wekelijks het meest om gaat. De mensen die je het meest spreekt of dingen mee doet. Als jij jezelf wilt gaan trainen en verdiepen in rijk worden en jouw directe omgeving vind het wel best, wordt het tijd om ook aan je deze inner circle te gaan werken. Hoe pijnlijk het ook kan zijn, je gaat niet komen waar je heen wilt met die groep. Simpelweg omdat zij niet hetzelfde najagen als jij.

Stop nu niet gelijk met vriendschappen en wordt ook geen kluizenaar. Verre van dat. Maar start wel je te verdiepen in mensen die al zijn waar jij heen wilt. Of mensen die iets doen wat jou interesse wekt. Dit kan nationaal en internationaal, denk nationaal aan Michael Pilarczyk, Madelon Vos, Vasco Rouw of Joshua Kaats. Allemaal mensen die misschien niet helemaal doen wat jij wilt, maar wel goed weten hoe ze met geld om moeten gaan en in de juiste kringen zitten.

Internationaal kun je kijken naar Steve Jobs, Tony Robbins, Warren Buffet, Robert Kiyosaki, Grant Cardone en nog veel meer. Start met deze personen te googelen, koop er een boek over en vergroot je mindset hierover. Hoe meer je in hun wereld kruipt hoe meer je nieuwe mensen zal tegenkomen die je nog niet kende maar wel wilt kennen. Dit is de Wet van de Aantrekkingskracht.

5 goede boeken om mee te beginnen:

(Passieve) inkomsten groter dan je uitgaven

Hoe goed je mindset, je inner circle en je omstandigheden ook zijn, rijk wordt je niet als je inkomsten je uitgaven amper overstijgen. Sterker nog, als je geen passieve inkomsten weet te genereren, wordt het lastig. Warren Buffert zei ooit: als je geen manieren vindt om geld te verdienen terwijl je slaapt, werk je voor je leven.

Met andere woorden, bouw aan een systeem waarin je een passief inkomen weet om te bouwen die je uitgaven/vaste lasten overstijgen. Dat is de eerste stap naar financiële vrijheid. Stap 2 is om te zorgen dat die zo blijft en de kloof groter word, dus dat je maandelijks meer passief inkomen opbouwt en je uitgaven gelijk blijven. Zo kun je toewerken naar het aan het werk zetten van jouw geld. Dat is waar het echte passieve geld wordt opgebouwd.

De kracht van compounding interest

Compound interest is een mooi woord om jouw geld voor je aan het werk te zetten. Het is rendement op rendement oftewel het genereren van rente op rente. Hiermee behaal winst op basis van voorgaande winsten. Dit is een fundamentele en zeer krachtige manier van investeren en rijk worden. Compounding interest is ook wel de motor die ervoor zorgt dan Warren Buffet een van de rijkste mensen ter wereld is geworden.

Een voorbeeld van compounding interest: stel je koopt 100 aandelen van een bedrijf met een dividend van €2,- (dividend is de winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders). Als dit bedrijf haar dividend jaarlijks met 10% verhoogt heb je cashflow uit dividend:

cashflow uit dividend (bron kaskoe)
Bron: kaskoe

Wat je hier ziet is dat na 5 jaar je dividend groeit door de 10% stijging van dividend per jaar. Per jaar lijkt dit niet veel, maar de kracht zit in het effect ervan over de jaren heen. Elk jaar ontvang je namelijk 10% over je vorige 10%. Zo startte je in dit voorbeeld met 10% over €200. Maar je ging vervolgens naar 10% over €220 (= €200 + 10%) en daarna naar 105 over €242 (= €220 + 10%). Dit is waar compounding interest plaatst vindt.

Lange termijn visie

Je ziet al dat rijk worden op elk gebied in je leven niet een korte termijn uitdaging is. De uitdaging en de kracht is 100% lange termijn gericht. Een klassiek voorbeeld is dat als je 120 kg weegt en graag naar 90 kg wilt en daar wilt blijven, je dit niet in 2 weken bereikt. Je moet week in week uit letten op je voeding, voldoende sporten, nee durven zeggen tegen verleidingen en een sterke mindset ontwikkelen.

Het antwoord op: hoe wordt ik rijk? is niet anders. Je begint bij jezelf en kijkt waar je heen wilt. Dit ga je vervolgens uitwerken met een plan en hier werk je stap voor stap en week na week naar toe. Stel ook realistische maar uitdagende doelen. Ze moeten buiten je comfortzone liggen en mogen net te groot zijn om je stoutste dromen waar te maken. Je weet dan zeker dat je veder komt dan waar je nu bent, en haal je je doel niet, dan ben je wel goed op weg. Richt je op een 10 in je leven en ben je nu een 6, wees dan eerst blij met een 7,5, daarna met een 9 en pas alles toe wat je weet en leer door naar een 10.

Actie ondernemen

Dat ene dingetje waar alles op neer komt is actie ondernemen! Klinkt misschien suf, cliché of overbodig, toch ben je nog niet waar je echt wilt zijn. Je leest dit artikel en wilt graag weten hoe je rijk kan worden. Mijn advies, na het lezen hiervan is om actie te ondernemen. Hoe klein ook, maar begin. Dit kan met een boek zijn, een cursus of door op Youtube jezelf te voorzien van goede informatie.

Het belangrijkste is dat je je doelen stelt en je focus hierop hebt en houdt. Dan komt de rest vanzelf als je er dagelijks aan werkt. Voor nu zou ik zeggen dat een goede mindset en het starten van een passief verdienmodel belangrijkste keuzes voor je zijn. De boeken die ik je dan aanraad en goud waard zijn, heb ik hierboven al even genoemd. Begin sowieso met Master Your Mindset en Think and Grow Rich.

Boeken alleen helpen je echter niet verder. Bekijk dan ook zeker dit artikel waarin ik diverse online verdienmodellen bespreek met online geld verdienen in 2021. Ik wens je veel succes in je reis naar rijkdom!

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *