Stappenplan Youtube video’s uploaden

Ontdek je Youtube video's upload én hoe je er geld mee verdient!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
youtube kanaal

Youtube is wereldwijd een van het grootste video websites waarop je zowel video’s kan bekijken als zelf uploaden. Laten we zeggen dat meer mensen weten hoe ze een video moeten kijken dan uploaden. Een kleiner percentage uit de mensen die weten hoe uploaden werkt, verdient er vervolgens zelfs (goed) aan. Maar hoe werkt een video uploaden op Youtube precies en voor welke doeleinden kun je het platform gebruiken?

Kijkende naar de mensen die een video uploaden (en dus zelf een Youtube kanaal hebben), is het uploaden op zich geen probleem. Maar wat komt er rondom het uploaden precies kijken en waarmee moet je rekening houden? Denk ook aan het doel: bijvoorbeeld SEO verbetering van je website of puur om geld te gaan verdienen?

Je kunt meerdere kanten op, maar het belangrijkste is dat je video correct geüpload wordt. Dit bevordert de vindbaarheid, ranking, SEO en op (lange) termijn ook je inkomen. We gaan er in dit artikel verder op in.

Inhoudsopgave

Video uploaden Youtube

Gmail account

Om een Youtube kanaal te openen, heb je een Gmail account nodig. Dit kan je huidige Gmail account zijn als je die hebt, maar handiger is om een account te maken die hoort bij je Youtube kanaal. Ga je een kanaal inrichten voor je affiliate marketing website, noem je Gmail dan naar je website. Ga je juist aan de slag met een zogenaamd Cash Cow kanaal, noem je Gmail dan naar de naam van je kanaal.

Eenmaal aangemaakt, kun je aan de slag op www.youtube.com.

Ga naar Youtube

Aangekomen op youtube.com, zie je al video’s, maar ben je nog niet ingelogd. Inloggen kun je doen met je al bestaande of je nieuwe account. Ga hiervoor naar de rechterbovenhoek en klik op je Gmail icoon of op inloggen. Log vervolgens in met je nieuwe aangemaakte account. Ongeacht met welke account je invoegt, je kunt altijd eenvoudig wisselen van account en accounts toevoegen.

Als je bent ingelogd zie je rechtsboven een icoontje met een letter verschijnen. Dit is de letter van jouw account. Stel dat jij Eva heet, dan zie je een E. Later zul je zien dat als je je account inricht en je kanaal een profielfoto geeft, dat deze ”E” veranderd naar jouw logo.

youtube scherm inloggen

Je Youtube kanaal personaliseren

Als je bent ingelogd in Youtube, zit je nog niet in jouw kanaal. Dit kun zien doordat je video’s van andere mensen op je homepagina ziet. Om naar jou kanaal te gaan, druk je op je profiel/icoon en klik je op ”jou kanaal”.

Vervolgens zie je jouw kanaal. Deze is nog leeg, je hebt nog geen video’s, banner of profielfoto. Nu start het inrichten van je kanaal én het belangrijkste: video’s uploaden. Om je kanaal aan te passen (een soort huisstijl te geven), klik je op kanaal aanpassen. Je kunt nu een profielfoto en banner uploaden, een biografie maken (waar mensen informatie over je kanaal kunnen vinden) en de naam van je kanaal goed zetten. Ook kun je hier linkjes plaatsen naar jouw affiliate website of je Instagram kanaal.

Video’s uploaden Youtube

Naast de knop om je kanaal een huisstijl te geven (te personaliseren), heb je ook een knop een je video’s te managen. Door hierop te klikken kom je in het hart van je kanaal uit, waar het allemaal moet gaan gebeuren: Youtube video’s gratis uploaden.

Je ziet nu links een menu met informatie zoals:

 • Dashboard – Dit is een overview van wat er op je kanaal gebeurd
 • Content – Een overzicht van al jouw geüploade video”s en het aantal weergaven ervan
 • Analytics – Hier kun je achterhalen hoe je video’s en dus je kanaal het doet
 • Copyrights – Stel dat iemand claimt dat jij copyright schendt of Youtube betrapt jou erop, dan zie je dat hier
 • Partnerprogramma – Heb je 1000+ abonnees en 4000 kijkuren? Dan kun je hier je kanaal aanmelden om er geld mee te verdienen

Ook zie je rechtsboven (links naast je logo) een creëer knop staan. Als je hierop klikt kun je of een video uploaden of live gaan. Wij gaan nu voor uploaden en vervolgens selecteren we de video die we willen uploaden.

SEO en optimalisatie

De laatste en belangrijkste stap na het uploaden is het gereed maken van de video voor publicatie en geschikt maken voor SEO (zoekmachineoptimalisatie). De video is geüpload, nu gaan we hem aankleden. Dit houd in dat we onder meer het volgende gaan toevoegen:

 • Titel
 • Beschrijving
 • Thumbnail
 • Tags
 • Niche/groep
 • Optioneel: eindscherm en kaarten.
 • De belangrijkste aandachtspunten bespreek ik hieronder verder
youtube beschrijving opmaak

Titel

Je titel bestaat uit maximaal 60 tekens, maar de eerste 4-6 woorden zijn het belangrijkst. Ga maar na als jij iets zoekt op Youtube, vaak krijg je na het eerste woord als suggesties. Dit is geen toeval, dit is waar mensen veel op zoeken. Als jij de kernwoorden voor je SEO in het begin van je titel zet (en uitnodigend maakt) wordt je sneller gevonden. Houd je titel krachtig, to the point en zorg dat iemand verder wil kijken.

Stel dat je voor je affiliate website een video maakt in 10 stappen veilig crypto aan te kopen. Noem je titel dan bijvoorbeeld ”crypto kopen in 10 stappen”. Je weet dan direct waar het over gaat en wat je ongeveer kan verwachten. Je beantwoord dus iemand zijn vraag en maakt hem nieuwsgierig.

Beschrijving

De beschrijving start je met een omschrijving van je video in maximaal 3 zinnen. Zorg er hierin voor dat je zoekwoorden (woorden in eerste helft van je titel) ook terugkomen in je eerste alinea. Vervolgens kun je er informatie in kwijt zoals:

 • Linkjes die jij gebruikt in je video (affiliate linkjes)
 • Call to actions
 • Belangrijkste momenten in je video
 • Indien je ze hebt, linkjes naar andere video’s in je Youtube kanaal
 • Tags (zoekwoorden van jouw video en niche

Iedereen heeft hier zijn eigen manier en opzet voor. Houd in je achterhoofd dat de 1e alinea belangrijk is en je die daar wilt houden. Vervolgens kun je, rekening houden met het doel van je video, de overige genoemde elementen toevoegen.

Thumbnail

Een van de belangrijkste elementen is je thumbnail. Naast de titel, is de thumbnail het eerste wat mensen zien in Youtube. Deze moet dus goed doordacht zijn en mensen moeten erop willen klikken. Als je niet goed weet hoe dit moet, kun je starten met het vinden van vergelijkbare kanalen voor ideeën.

Een gezonde thumbnail doorklikratio ligt tussen de 8 en 15%. Hoger komt niet snel voor, lager wel. Probeer in je achterhoofd te houden dat als jij de thumbnail voor het eerst zou zien, zou je er dan op klikken? Zou het je interesse wekken? Zo ja, dan ben je goed op pad.

Uiteindelijk is het ook een kwestie van testen om te zien werkt en mede afhankelijk van het onderwerp van je video. Ook kun je altijd nog beslissen om een zogenaamde thumbnail artist via Fiverr in te huren. Dit bespaart jou tijd en maakt de kans op een klik op je video groter.

youtube thumbnails

Tags

Tags zijn feitelijk de zoekwoorden of zoektermen waarop je video gevonden wordt. Het zijn vaak letterlijk de zoekopdrachten die mensen gebruiken waarna ze bij jouw video terecht kunnen komen. In bovenstaande voorbeeld hadden we het over crypto in 10 stappen. Belangrijk is dan om zoektermen rondom dit onderwerp te gebruiken zoals crypto, crypto investeren, investeren in crypto etc. in te voeren.

Weet je niet goed welke tags je moet gebruiken of is je creativiteit er niet? Kijk dan op andere kanalen hoe zij tags gebruiken. Ook kun je de gratis versie van Vidiq installeren. Deze Chrome extensie laat je zien welke zoektermen je concurrentie gebruikt en hoe goed deze ranken.

Eindscherm en kaarten

Tot slot hebben we het eindscherm en kaarten. Eindschermen verschijnen op het eind van je video en geven je kijker een call to action mee. Ze kunnen bijvoorbeeld doorklikken naar een volgende video op jouw kanaal. Ook kun je ze laten inschrijven op je kanaal, als ze dit nog niet gedaan hebben. Eindschermen zijn belangrijk om te gebruiken om te zorgen dat je kijker zo lang mogelijk betrokken blijft bij jou kanaal.

Kaarten zul je vast al eens gezien hebben bij het kijken naar Youtube. Het zijn de witte balkjes met tekst die halverwege een video tevoorschijn komen en jou een suggestie geven van wat je nog meer kunt kijken. Mensen kunnen op die manier van video naar video klikken als ze willen. Ook worden ze erop alert gemaakt dat je nog meer video hebt en hebben ze interesse.

Je moet het zo zien, vaak kijkt een kijker naar je video, zonder je al kanaal te kennen. Om te zorgen dat ze abonneren en blijven kijken, moet je ze elke kans bieden die Youtube jou biedt.

Jouw video’s uploaden op Youtube

Aan de hand van het hierboven beschreven stappenplan kun je de slag om jou video’s te uploaden. Niet alles zal in het begin perfect zijn en veel ontdek je naarmate je er mee bezig bent. Het belangrijkste met Youtube is dat je consistent elke week een goede video upload. Kwaliteit is beter dan kwantiteit. Je wilt je kijkers namelijk iets geven dat waardevol is waardoor ze uitkijken naar de volgende video.

Youtube kanaal voor affiliate marketing

Je kunt je Youtube kanaal inzetten als verlengstuk van je affiliate website. Niet alleen waardeert Google je website beter als je er ook video’s op plaatst van je eigen kanaal, ook je conversie kan er door verhogen. Ga maar na, mensen kunnen op je website meer waarde vinden door een video en daardoor eerder een product aankopen. Of je plaatst een affiliate link in de beschrijving van je video en verdient commissies via een 2e verkeersbron

Affiliate marketing en Youtube zijn dus prima combineerbaar. Zolang je het maar relevant houdt en er consistent ermee bezig bent.

Youtube kanaal als ”Cash Cow”

Een andere manier om een Youtube kanaal te beginnen is een Cash Cow kanaal. Het is een ideale manier om te starten met online geld verdienen. Met een Cash Cow kanaal ben je zelf niet in beeld, hoef je zelf geen video’s te maken maar kun je wel geld verdienen. Dit soort kanalen zijn vrij eenvoudig te starten, prima te onderhouden en je kan ze ook makkelijker voorzien van meerdere video’s per week. De content gaat namelijk niet over jou. Je volgers volgen jou content omdat je in een bepaalde niche actief bent, maar niet om wie jij bent.

Voordelen van een Cash Cow kanaal zijn dat ze binnen 2-4 maanden al geld kunnen opbrengen en schaalbaar zijn. Je kunt dus veel kanten op als je wel geld wil verdienen met video uploaden op Youtube, maar zelf niet creatief bent of jezelf wilt laten zien of horen. Wil je hier meer over lezen? Check dan de link hieronder.

youtube cash cow channel

Leer stap voor stap je hoe video’s upload op Youtube én er geld mee kunt verdienen!

Leer geld verdienen met Youtube

Meest recente artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om je de best mogelijke browse-ervaring te geven. Als je deze website blijft gebruiken zonder je cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, stemt je hiermee in.

Sluiten