Geld investeren voor beginners

Is sparen nog zinvol en hoe investeer ik mijn geld?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
geld over tijd

Beginnen met geld investeren. Geld investeren is een topic dat ik steeds vaker om me heen, over praat met vrienden of familie of op een andere manier mee in aanraking kom. Dit komt omdat ik er in geïnteresseerd ben en ik zodoende dit soort informatie aantrek. Geld investeren is tegelijkertijd een onderwerp dat soms nog lastig bespreekbaar is, immers het is geld en dat blijkt niet altijd een gemeenschappelijk gesprekonderwerp. Ik maak dan ook weinig feestjes mee waar het over het investeren van geld. Eerder over wat doe je en vind je je baan nog leuk en wat houd je bezig. Maar waarom?

Meer en meer kom ik erachter dat kennis over geld niet alleen erg waardevol is maar ook leuk. Zo kom ik er namelijk achter wat ik nog niet wist of waar ik me in moet of wil verdiepen. Kennis over geld is goed, omdat we nu eenmaal in een wereld leven waar geld een grote rol speelt, zo niet soms zelfs de hoofdrol. Onthoudt echter dat kennis over geld alleen niet veel oplevert, toegepaste kennis daarentegen wel. Weet jij hoe jij jouw geld kunt investeren?

Investeren voor beginners

Wat doe jij op dit moment met het inkomen dat je krijgt en maandelijks binnenkomt? Heb je er al een plan voor bedacht of is het al op voordat je het hebt. Van oudsher zijn we geleerd om een deel van het geld dat per maand binnenkomt opzij te zetten om te sparen. Ook zijn we geleerd om van ons inkomen alle rekeningen te betalen, booschappen te doen en iets leuks voor onszelf als dat nog past.

Houd jij aan het eind van de maand geld over of houd jij aan het eind van je geld nog maand over?

Oftewel weet jij waar jouw geld maandelijks heen gaat en zet jij eerst geld opzij (betaal je jezelf), voordat het aan bijvoorbeeld vaste lasten en boodschappen op gaat? Of betaal je eerst alles wat je moet betalen of wilt kopen en kijk je daarna wat er nog over is?

De realiteit op dit moment is dat geld sparen bij de bank niet meer meer zo efficiënt werkt als ”vroeger”. Laten we zeggen dat je per maand 200 to 500 euro kunt sparen, dan levert dit bij de bank geen tot zeer lage rent op, tegenwoordig al getallen van 0,05% of zelf 0%. Jouw geld wordt dus gestald op een plek waar het niks doet of zelfs minder waar kan worden.

geld investeren

Geld slim investeren

Om geld slimmer te investeren (in te zetten) hoef je niet persé bankier te zijn, geen accountant en ook niet altijd een wiskundige. Wat je wel nodig hebt is een open mindset, het vermogen en de wil om jouw opties te verkennen en een mogelijkheid die jouw interesseert of slim lijkt. Met andere woorden, gezond verstand brengt je al best ver.

Beleggen

Wat is beleggen? Beleggen is een vorm van investeren waarbij jij jouw geld vastlegd voor een langere of kortere periode. Het doel hierbij is om er in de toekomst financieel voordeel uit te halen. Denk bijvoorbeeld aan het beleggen in aandelen of vastgoed. Aandelen kunnen met de tijd meer waard worden. Koop jij vastgoed aan in een goede tijd en met de juiste kennis, dan kan dit jouw op lange termijn geld blijven opleveren.

Bij beleggen accepteer je wel dat je geld tussentijds meer, maar ook minder waard kan worden. Echter is jouw verwachting en plan dat het over de lange termijn geld oplevert. Bij aandelen bijvoorbeeld, wanneer je voor een deel eigenaar wordt van een bedrijf, kan het goed gaan maar ook slecht. Echter wanneer je de juiste bedrijven uitzoekt, die de verwachting hebben te groeien en financieel gezond te zijn en te blijven, dan kun je winst in de vorm van dividend uitbetaald krijgen.

Vastgoed

Ook kun je je geld investeren in vastgoed. Dit kan zijn in onder meer kantoren, winkels, huizen of appartementen. Kies je voor deze route dan vormen de huurinkomsten een belangrijke bron van inkomsten. Risico’s aan investeren in vastgoed kunnen zijn dat de inflatie fluctueert. De huur stijgt of daalt dan mee. Ook kunnen huurders de huur opzeggen. In dat geval heb jij nog wel je vastgoed in je portefeuille, maar moet er wel een nieuwe huurder in om jouw van huurinkomsten te voorzien.

Geld beleggen in edelmetalen

Je kunt er voor kiezen een percentage van jouw inkomen standaard in edelmetalen te beleggen. Edelmetalen zijn zeldzaam. Edelmetalen zijn goud, zilver en platina. Leuk feitje hierin: edelmetalen zijn zo zeldzaam, dat al het goud dat ooit gemijnd is (gedolven) in twee olympische zwembaden zou passen. Dit is dan ook de reden dat goud, zilver en platina al duizenden jaren worden gebruikt als opslag van waarde en als geld worden gebruikt.

Waarom geld beleggen in edelmetalen?

Mocht het nieuws voor je zijn, dan kun je hier meer over opzoeken, maar onze Euro wordt elk jaar iets minder waard. Dit gebeurd doordat Euro’s kunnen worden bijgedrukt wanneer er meer van nodig is. Hoe meer Euro biljetten er dus wordt bijgedrukt, hoe minder jouw Euro biljet waard wordt.

Goud hier tegenover is schaars en kan niet worden bijgedrukt. De centrale bank kan de hoeveelheid goud niet vermeerderen. Fysiek goud kent in zijn hoedanigheid dan ook geen tegenpartijen.

Wanneer je geld in edelmetalen belegd, gebeurd er in eerste instantie niks mee, op 1 ding na, het wordt op dit moment niet minder waard. Je kunt geld in goud investeren zien als geld sparen op de bank. Je maakt geld over naar een specialist van verkoop en opslag van edelmetalen, bijvoorbeeld Gold Republic. Eenmaal overgemaakt zie jij een overzicht van hoeveel gram van de aangekochte edelmetalen van jouw is. Mocht jij bijvoorbeeld op 1 januari 2000 goud hebben ingekocht, dan had je nu een rendement van 400% gehad.

Investeren in edelmetalen is daarom in feite kapitaalbescherming. Veel grote beleggers doen dit om zichzelf te beschermen tegen een nieuwe crisis, risicospreiding en momenteel hoog rendement.

Cryptocurrency, geld verdienen met Bitcoin

Je kunt stellen dat de meningen over cryptocurrency verdeeld liggen. De een zweert erbij, de ander blijf er vandaan. Je moet er een goed gevoel bij hebben en weten wat je doet, immers is investeren zonder kennis gokken. Dit gaat op voor veel alle vormen van investeren.

Is investeren in cryptocurrency interessant?

Deze vorm van investeren vergt voor sommige mensen een bepaalde drempel. De grootste drempel hierin is mogelijk een gebrek aan kennis of ongeloof in digitaal geld. Heb je bijvoorbeeld niks met geld of wil je je hierin niet verdiepen, dan is elke vorm van investeren een risico.

Als je investeert in crypto is enige kennis van geld of aanleg met geld dus wel meegenomen. Bitcoin in dit voorbeeld is de allereerste cryptovaluta. Bitcoin is een nieuw digitaal betaalmiddel en zou parallel naast het bestaande financiële systeem moeten kunnen functioneren. Zie Bitcoin als een digitale vorm van cash geld. Het is een manier van waarde inwisselen van persoon tot persoon, zonder dat hierbij een derde partij (de bank) betrokken is. Ook wel peer-to-peer genoemd.

Omdat Bitcoin een interessant verdienmodel kan zijn als jij graag met geld bezig bent, deze digitale vorm van geld verder wilt verkennen, gelooft in het toekomstperspectief hebt en overal wilt kunnen werken met een wifi verbinding, klik dan gerust eens verder op onderstaande programma. Je krijgt dan de kans om meer te leren van Derek Westra, universitair afgestudeerd, gedragseconoom en professioneel Crypto Trader en Patrick Suiker, universitair afgestudeerd, bedrijfskundige en trendwatcher.

Deze heren hebben al ruim 5 jaar ervaring op het gebied van Blockchain en Cryptocurrency en helpen veel mensen om wegwijs te worden in deze wereld.

Onderzoek voordat je begint

Er zijn dus diverse manieren om jouw geld te investeren om er uiteindelijk slimmer en of rijker van te worden. Elke weg heeft zijn eigen voor- en nadelen en niet elke cursus of route zal jouw voorkeur hebben. Het is dan ook goed jezelf te verdiepeen in alle mogelijkheden. In dit artikel zijn er meerdere mogelijkheden gepasseerd. Het laatste model dat ik met je wil delen is investeren in een Affiliate Marketing cursus.

Affilatie marketing is een laagdrempelige vorm van investern in een cursus waar jij weinig tot geen technisch kennis of ervaring voor nodig hebt. In deze cursus wordt jouw geleerd hoe je van A tot Z een affiliate website opzet en hoe deze website jouw geld kan opleveren.

Een groot voordeel van deze vorm van investeren is dat je vooral investeert in jouw groeiende mindset en vergroten van jouw kennis en niet zozeer in geld. De opstartkosten zijn namelijk erg laag, maar het rendement is zeer hoog als jij consitent blijft werken. De risico’s in dit model zijn nihiel. Je investeert namelijk weinig geld, maar in het begin vooral tijd (schrijven van een blog) en mindset (consitent elke week een blog plaatsen).

Hopelijk je iets meer inzicht gekregen in wat jij kunt gaan doen en heb ik je hiermee een beetje op weg geholpen. Mocht je nou vragen hebben over een van deze onderwerpen. Laat dan een berichtje achter, dan kom ik hier op terug.

Gerelateerde artikelen

Leon
Ben jij net als ik fan van online ondernemen & online geld verdienen, wil je er graag meer over leren of ben je al bezig, maar wil je graag een nieuwe inkomstenbron opbouwen? Op dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van online geld verdienen en hoe jij financiële onafhankelijk kan creëren! Ik ben Leon, online ondernemer en via geldisgoed.nl neem ik je mee in een wereld die mijn wereld zeer positief heeft veranderd. Benieuwd naar meer? Laat een reactie voor me achter of kijk even rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *